Επιβεβαιώνουν και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τα 10δισ

 

 
Μέχρι 10 δισεκατομμύρια ευρώ ίσως χρειαστεί η Κύπρος, η πέμπτη χώρα της Ευρωζώνης που ζητεί οικονομική στήριξη από τα ευρωπαϊκά ταμεία διάσωσης, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, οι οποίοι παράλληλα αναφέρουν ότι έξι με επτά δισ. ευρώ μπορεί να δοθούν για τη χρηματοδότηση του κράτους και δύο με τρία δισ. ευρώ για τις τράπεζες.

Σύμφωνα με το Reuters, δύο αξιωματούχοι της Ευρωζώνης δήλωσαν ότι θα εξεταστεί η παραχώρηση ενός πακέτου στήριξης ύψους μέχρι 10 δισεκατομμύρια ευρώ για την κυπριακή οικονομία των 17,3 δισεκατομμυρίων ευρώ.

“Το ακριβές ποσό δεν έχει αποφασιστεί ακόμη. Μπορεί να είναι 6 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του κράτους και 2 δισ. ευρώ για τις τράπεζες, αλλά αυτό είναι αισιόδοξο – είναι πιο πιθανό να είναι επτά και τρία – μέχρι 10 δισ. ευρώ, συνολικά”, δήλωσε αξιωματούχος της Ζώνης του ευρώ.

Άλλος αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι το ποσό πιθανό να ανέλθει μέχρι τα 10 δισ. ευρώ, που αποτελεί ένα μεγάλο ποσό για την Κύπρο.

Ενώ το ποσό είναι μικρό για το ευρωπαϊκό ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), μπορεί να οδηγήσει σε απαίτηση για εγγυήσεις ή στην ανάγκη οι ιδιώτες κάτοχοι κυπριακών ομολόγων να αποδεχτούν διαγραφεί ομολόγων τους, όπως έκαναν οι ιδιώτες κάτοχοι ελληνικών ομολόγων.

Το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας ύψους 130 δισεκατομμυρίων ευρώ είναι ίσο με περίπου 60% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της χώρας και οι ιδιώτες ομολογιούχοι κλήθηκαν να συμβάλουν στη βελτίωση της εξυπηρέτησης του χρέους μέσω της αναδιάρθρωσης του.

Η Κύπρος βρίσκεται εκτός αγορών για περισσότερο από ένα χρόνο με την απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων της να έχει ξεπεράσει την Τρίτη το 16%.