Α. Παπαδοπούλου: Εκτός ευρωπαϊκής τροχιάς η Τουρκία

 

Οι γυναίκες της Κύπρου βίωσαν την τουρκική θηριωδία με τις δολοφονίες, τους βιασμούς και τις κακοποιήσεις που υπέστησαν κατά την τουρκική εισβολή του 1974, ανέφερε η ευρωβουλευτής Αντιγόνη Παπαδοπούλου (ΔΗΚΟ, Σ&Δ) στη χθεσινή συνεδρία της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας.

Σε παρέμβαση της, η κ. Παπαδοπούλου υπενθύμισε ότι 117 γυναίκες ακόμη αγνοούνται και οι οικογένειες τους με υπομονή περιμένουν την ώρα της αλήθειας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου της, η Κύπρια ευρωβουλευτής υπέδειξε ότι η άρνηση της Τουρκίας να σεβαστεί τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της και κυρίως να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, τη θέτει ουσιαστικά εκτός ευρωπαϊκής τροχιάς.

Ταυτόχρονα η κ. Παπαδοπούλου ανέδειξε τα σοβαρά ελλείμματα δημοκρατίας και σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα στην ίδια την Τουρκία.

Οπως είπε, τα εγκλήματα τιμής συνεχίζονται, οι γυναίκες αντιμετωπίζονται ως «μηχανές παραγωγής παιδιών» και γενικότερα επικρατεί μια εγκληματική, πατριαρχική νοοτροπία.

Επίσης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις αναίτιες και προκλητικές φυλακίσεις πολιτικών, τοπικών αρχόντων και δημοσιογράφων.

«Η Τουρκία χρειάζεται άμεσα ουσιαστικές τομές και αποφασιστικά βήματα εκδημοκρατισμού αν πραγματικά θέλει να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης» σημείωσε η Κύπρια ευρωβουλευτής.