«Άδικη η ένταξη των Ε/κ στην ΕΕ»

Αυτό δήλωσε ο ίδιος στον παράνομο Μπαϊράκ και όπως αναφέρεται στην εφημερίδα Κίπρις, ο κ. Κιουτσιούκ είπε ότι ο λόγος της επίσκεψής του στο Στρασβούργο ήταν η συμμετοχή του στη γενική συνέλευση του Ευρωκοινοβουλίου και στη συνεδρία της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας όπου ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ των ΗΕ στην Κύπρο, Αλεξάντερ Ντάουνερ θα μιλούσε για τις διαπραγματεύσεις.

Στις επαφές του με τους αξιωματούχους του Ευρωκοινοβουλίου, ανέφερε, αντάλλαξαν απόψεις όσον αφορά την Ομάδα Επαφής του Ευρωκοινοβουλίου με τους Τ/κ, και μέλη της ομάδας Συμμαχίας Φιλελεύθερων Δημοκρατών του ανέφεραν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από την υφιστάμενη δομή της Ομάδας Επαφής, σημειώνοντας ότι αυτή πρέπει να αναδομηθεί και η πλειοψηφία των μελών της να αντικατασταθεί.

Τους εξήγησε – είπε – ότι δεν είναι δυνατό να επιλύσουν τα προβλήματα που σχετίζονται με το ψευδοκράτος χωρίς προηγουμένως να το έχουν επισκεφθεί οι αξιωματούχοι της Ε.Ε.

Ζήτησε δε , συνέχισε, τις δύο από τις έξι θέσεις που δόθηκαν στην Κύπρο στο Ευρωκοινοβούλιο και οι οποίες αναλογούν στους Τ/κ, όπως υποστήριξε. Σε αυτό, πρόσθεσε συμφώνησαν και οι Βουλευτές της ομάδας Συμμαχίας Φιλελεύθερων Δημοκρατών, αφού μια τέτοια κίνηση θα βοηθήσει στην ανάπτυξη των σχέσεων των Τ/κ με την ΕΕ. Τα μέλη της συγκεκριμένης ομάδας, συνέχισε, αντίκρισαν θετικά και το θέμα της ένταξης του Κόμματος Εθνικής Ενότητας στην ομάδα Συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών, θέμα το οποίο ο κ. Κουτσιούκ επανέφερε στο προσκήνιο.

Αναφερόμενος στις συνομιλίες είπε ότι λόγω της ανάληψης της Προεδρίας της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατίας και τις επικείμενες Προεδρικές εκλογές, δεν θα είναι δυνατόν οι διαπραγματεύσεις να συνεχιστούν εποικοδομητικά, χαρακτηρίζοντας αυτό το χρονικό διάστημα ως μια χρονική απώλεια διάρκειας 9 μηνών. Σύμφωνα με τον Ιρσέν Κουτσιούκ, με τη θέση της τ/κ πλευράς, ότι με την άρση της απομόνωσης τόσο στον εμπορικό, όσο και στον αθλητικό τομέα, θα βοηθηθούν οικονομικά οι Τ/κ, συμφώνησε και η ομάδα των Σοσιαλιστών.

Ο λεγόμενος πρωθυπουργός ανέφερε τέλος ότι ο ίδιος διαμαρτυρήθηκε για την ομιλία που θα έκανε ο κ. Ντάουνερ στην Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ-Τουρκίας και προσπάθησε να την αναβάλει, αλλά οι προσπάθειές του απέτυχαν.