Διαφημίζει διακοπές στα κατεχόμενα η Aegean

 

Μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της η ελληνική αεροπορική εταιρεία Aegean προωθεί  ξενοδοχεία του κατεχόμενου νησιού μας.

Οι επισκέπτες της ιστοσελίδας της εταιρείας μπορούν να βρουν και να κάνουν κράτηση σε ξενοδοχεία της κατεχόμενης Κύπρου , συγκεκριμένα της Κερύνειας και της Λαπήθου.  

Να σημειωθεί πως η ξενοδοχειακές μονάδες οι οποίες διαφημίζονται στα κατεχόμενα έχουν ανεγερθεί παράνομα πάνω σε Ελληνοκυπριακή γη ή ανήκουν σε Ελληνοκύπριους πρόσφυγες.

Από την άλλη η εταιρεία, συνεχίζει να προκαλεί αναρτώντας φωτογραφικό υλικό από ξενοδοχεία στα κατεχόμενα, τις απαραίτητες πληροφορίες για τον πελάτη αλλά και το χάρτη για το που βρίσκεται η κάθε περιοχή.

Επίσης, εισηγείται και τους κορυφαίους προορισμούς στην Βόρεια Κύπρο, αφού έτσι αποκαλεί τα παράνομα και κατεχόμενα από τους Τούρκους Κυπριακά εδάφη. 

Η είδηση δεν άργησε να γίνει γνωστή και πολλοί ήταν αυτοί που απάντησαν μέσω Facebook κατά της ελληνικής εταιρείας AEGEAN. Μέσα από τα σχόλια μπορεί κανείς να διαπιστώσει την οργή των ελληνοκυπρίων.

Η Aegean προωθεί στους πελάτες της, τις διακοπές στα κατεχόμενα, ώστε να επωφεληθεί οικονομικά. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Aegean πέρα του ότι προωθεί παράνομες ξενοδοχειακές μονάδες στα κατεχόμενα, παραβιάζει κατα κάποιο τρόπο και την συμφωνία που υπέγραψε με τον ΟΗΕ. 

Για όσους δεν το γνωρίζουν η Aegean έχει υπογράψει και συμμετέχει στο Οικουμενικό Σύμφωνο, ένα διεθνές πλαίσιο που λειτουργεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Με τη συμμετοχή της η εταιρεία δεσμεύεται να εφαρμόζει τις αρχές του Συμφώνου και να τις χρησιμοποιεί ως βάση για την προαγωγή της εταιρικής της υπευθυνότητας.

Το Οικουμενικό Σύμφωνο είναι μια στρατηγική πολιτική πρωτοβουλία για επιχειρήσεις που δεσμεύονται να ευθυγραμμίσουν τις λειτουργίες τους και τις στρατηγικές τους με δέκα παγκοσμίως αποδεκτές αρχές στους τομείς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των συνθηκών εργασίας, του περιβάλλοντος και της καταπολέμησης της διαφθοράς.  Με τον τρόπο αυτό, οι επιχειρήσεις, ως βασικός κινητήριος μοχλός της παγκοσμιοποίησης, μπορούν να διασφαλίζουν ότι οι αγορές, το εμπόριο, η τεχνολογία και τα χρηματοοικονομικά εξελίσσονται κατά τρόπο επωφελή για τις οικονομίες και τις κοινωνίες σε όλη την υφήλιο.

Οι 10 αρχές του Οικουμενικού Συμφώνου στους τομείς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των  συνθηκών εργασίας, του περιβάλλοντος, και της αντιμετώπισης της διαφθοράς έχουν κερδίσει την παγκόσμια συναίνεση και βασίζονται στα παρακάτω:

• στην Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

• στη Διακήρυξη για τις Βασικές Αρχές και  τα Δικαιώματα στην  Εργασία από το Διεθνή Οργανισμό Εργασίας

• στη Διακήρυξη του Ρίο για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη

• στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών εναντίον της Διαφθοράς

Στο πλαίσιο του Οικουμενικού Συμφώνου οι εταιρείες καλούνται να ενστερνιστούν, να υποστηρίζουν και να εφαρμόζουν, εντός της σφαίρας επιρροής τους, ένα σύνολο αξιών στους τομείς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των εργασιακών συνθηκών, του περιβάλλοντος και της αντιμετώπισης της διαφθοράς.

Εμείς θα εστιάσουμε στις αρχές του συμφώνου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα όπου αναφέρονται τα εξής : 

 Αρχή 1η: οι επιχειρήσεις οφείλουν να υποστηρίζουν και να σέβονται την προστασία των διεθνώς διακηρυγμένων ανθρώπινων δικαιωμάτων

• Αρχή 2η: οι επιχειρήσεις οφείλουν να διασφαλίζουν ότι οι δικές τους δραστηριότητες δεν εμπλέκονται σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων   

 

Με βάσει το πιο πάνω σύμφωνo, αντιλαμβάνεται κανείς πως με την πράξη της προώθησης των κατεχόμενων (όπου η “κατάσταση κατοχής”  θεωρείται παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων), η αεροπορική εταιρεία εν μέρει παραβιάζει και τo Οικουμενικό Σύμφωνο το οποίο έχει υπογράψει. 

 Στα ίδια “διαφημιστικά” βήματα της Aegean, τώρα και η Ολυμπιακή, αφού διαχωρίζει την Κύπρο σε Νότια και Βόρεια και προωθεί τις διακοπές στα κατεχόμενα εδάφη.
 
Διαβάστε το άρθρο για την Ολυμπιακή ΕΔΩ