Αυξήσεις στη τιμή ποτών και τσιγάρων…

Κατατίθεται σήμερα (28/06) το απόγευμα , εκτός απροόπτου, στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, για να ψηφιστεί με τη μορφή κατεπείγοντος και να τεθεί σε άμεση ισχύ, το νομοσχέδιο για τις αυξήσεις της φορολογίας στα ποτά και τα τσιγάρα.

Διπλασιασμό στο φόρο κατανάλωσης επί του καπνού για στριφτά τσιγάρα εισηγείται η Κυβέρνηση σε νομοσχέδιο με το οποίο προτείνεται αύξηση 8 σεντ στα πακέτα των 20 τσιγάρων.

Το νομοσχέδιο εισηγείται επίσης αύξηση του συντελεστή του φόρου κατανάλωσης κατά 50% στα αλκοολούχα ποτά.

Το νομοσχέδιο κατατίθεται σήμερα για να ψηφιστεί με τη μορφή κατεπείγοντος από την Ολομέλεια της Βουλής.

Όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, οι τιμές των τσιγάρων σε σχέση με το καπνό για στριφτά τσιγάρα είναι μειωμένες σε βαθμό που προκαλεί στρέβλωση στην αγορά.

Υποδεικνύει ότι για τα 20 τσιγάρα ο φόρος κατανάλωσης είναι 2, 20 ευρώ ενώ ο φόρος στον καπνό είναι 60 ευρώ το κιλό, που αντιστοιχεί σε 0,92 ευρώ τα 20 στριφτά τσιγάρα. Το νομοσχέδιο εισηγείται όπως αυξηθεί ο συντελεστής του φόρου κατανάλωσης στα 120 ευρώ το κιλό ώστε να επιβαρύνονται τα στριφτά τσιγάρα με φόρο κατανάλωσης 1,85 ευρώ τα 20 τσιγάρα.

Η αύξηση θα επιφέρει ετήσια έσοδα 18 εκατομμυρίων ευρώ.

Με το νομοσχέδιο γίνεται εισήγηση για αύξηση στο φόρο κατανάλωσης στα τσιγάρα κατά 8 σεντ στο πακέτο των 20 τσιγάρων, με το φόρο κατανάλωσης από τα 2,20 ευρώ (20τσιγάρα)  που είναι σήμερα θα ανέλθει στα 2,28 σεντ.

Σε ό,τι αφορά την αύξηση του συντελεστή του φόρου κατανάλωσης κατά 50% στα αλκοολούχα ποτά, στο νομοσχέδιο αναφέρεται ότι για ένα λίτρο ζιβανίας περιεκτικότητας 40% θα επιβαρύνεται με 3,59 ευρώ φόρο κατανάλωσης αντί 2,39 που είναι σήμερα και διευκρινίζεται ότι στο μπουκάλι ζιβανίας 0,20 του λίτρου θα επιβαρύνεται  με 0,72 σεντ αντί για 0,48 που είναι σήμερα δηλαδή θα υπάρξει αύξηση 0,24 σεντ.

Επίσης προβλέπεται αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα 100 λίτρα μπύρας ανά βαθμό αλκοόλης στα 6 ευρώ από 4,78 που είναι σήμερα. Στο νομοσχέδιο διευκρινίζεται ότι το μπουκάλι μισού λίτρου μπύρας με περιεκτικότητα 5% αλκοόλ θα επιβαρυνθεί με 15 σεντ από 12 σεντ που είναι σήμερα.

Η αύξηση αναμένεται να επιφέρει έσοδα 2,5 εκατομμυρίων.