ΑΚΕΛ: Στηρίζει την ευρωπαϊκή ατζέντα του ΥΠΕΣ

Τη στήριξη του ΑΚΕΛ προς κάθε προσπάθεια για την προώθηση των ευρωπαϊκών θεμάτων και επιτυχή Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μετέφεραν στην Υπουργό Εσωτερικών Ελένη Μαύρου, στελέχη του Γραφείου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του κόμματος, υπό το Μέλος Πολιτικού Γραφείου ΑΚΕΛ Χρίστο Αλέκου και τη Βουλευτή, μέλος της Επιτροπής Εσωτερικών, Στέλλα Μισιαούλη στο πλαίσιο συνάντησης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση η κ. Μισιαούλη ανέφερε πως η συνάντηση με την Υπουργό Εσωτερικών εντάσσεται στον κύκλο επαφών που διενεργεί με τα διάφορα Υπουργεία ενόψει της ανάληψης της Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Πρόσθεσε πως στην Υπουργό υποβλήθηκε υπόμνημα με εισηγήσεις σε σχέση με τις προτεραιότητες της Προεδρίας που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Εσωτερικών.

Ανέφερε, επίσης, πως η Υπουργός ενημέρωσε εκτενώς την αντιπροσωπεία για τα θέματα προτεραιότητας και ότι η Αντιπροσωπεία διαβίβασε στην Υπουργό ότι το ΑΚΕΛ στο μέτρο των δυνατοτήτων που έχει στα ευρωπαϊκά βήματα θα στηρίξει την προσπάθεια του Υπουργείου Εσωτερικών.

Στο υπόμνημα το ΑΚΕΛ διατυπώνει τη θέση ότι θα πρέπει να παραμείνει στο επίκεντρο των προσπαθειών η ολοκλήρωση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου από την Κυπριακή Προεδρία, καθώς το ΚΕΣΑ, που θα βασίζεται σε υψηλά πρότυπα προστασίας και σε δίκαιες και αποτελεσματικές διαδικασίες, θα συμβάλει ουσιαστικά στην αποφυγή καταχρήσεων και θα ενισχύσει την ταχεία εξέταση των αιτήσεων ασύλου.

Περαιτέρω, το ΑΚΕΛ αναφέρει ότι πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια ισότιμης κατανομής βαρών και ευθυνών μεταξύ των κρατών μελών και ότι η ΕΕ πρέπει να εγκύψει στα πραγματικά αίτια της μετανάστευσης ώστε αυτά να αντιμετωπισθούν με αποτελεσματικότητα.

Το ΑΚΕΛ αναφέρει επίσης ότι απαιτείται σεβασμός στην κυριαρχία του κάθε κράτους μέλους στην αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών και προσθέτει πως η έμφαση που δίνεται στην αποτελεσματική επιτήρηση των συνόρων της ΕΕ, μέσα από την ένταση της ανταλλαγής προσωπικών δεδομένων, λειτουργεί σε βάρος των ανθρωπίνων θεμελιωδών δικαιωμάτων και αποδεικνύεται αναποτελεσματική και πολυέξοδη.

Κατά το ΑΚΕΛ σημαντικές είναι οι πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην κοινωνική ενσωμάτωση.

Τέλος, το ΑΚΕΛ διατυπώνει την αντίθεση του στον Κανονισμό του Δουβλίνου, ο οποίος όπως αναφέρει ενισχύει την απάνθρωπη κράτηση των αιτούντων άσυλο και του κανονισμού EURODAC που αφορά τράπεζα δακτυλικών αποτυπωμάτων και ενισχύει το φακέλωμα αιτούντων πολιτικό άσυλο και παράτυπων μεταναστών, προσθέτοντας ότι οι κανονισμοί αυτοί οδηγούν στην όξυνση των προβλημάτων στις χώρες υποδοχής και στην παραβίαση των δικαιωμάτων των αιτητών ασύλου.