«Άμεση ανάγκη λήψης μέτρων για την οικονομία»

 

Ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, μιλώντας κατά τη διάρκεια της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ), σε ξενοδοχείο της Λευκωσίας, ανέφερε ότι η καθυστέρηση στην προώθηση μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης και ώθησης της ανάπτυξης, σε συνδυασμό με την ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, οδήγησαν στον αποκλεισμό της Κύπρου από τις διεθνείς αγορές και την έφεραν προ των πυλών του Μηχανισμού Στήριξης.

«Επείγει η έξοδος από την κρίση με μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης αλλά και ώθησης της ανάπτυξης που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας», είπε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Σύμφωνα με τον κ. Ομήρου, η επίτευξη ανάπτυξης αποτελεί μονόδρομο για έξοδο από την ύφεση, την εξάλειψη των ελλειμμάτων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Είπε ότι ο τομέας των υπηρεσιών έχει μεγάλες δυνατότητες και συμπλήρωσε ότι χρειάζεται αποφασιστικότητα και μεταρρυθμιστικές τομές. Έφερε ως παράδειγμα την απαραίτητη, όπως είπε, ενίσχυση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται στον εποπτικό της ρόλο και στη σύντομη εξέταση αιτήσεων για εταιρείες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών, καθώς και στην προώθηση των οργανισμών συλλογικών επενδύσεων.

Επίσης σημαντική, πρόσθεσε, ότι είναι η μείωση της γραφειοκρατίας και η αναβάθμιση της κρατικής μηχανής ώστε να μη βραχυκυκλώνονται οι προτάσεις για μεγάλα αναπτυξιακά έργα.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στην ανάληψη εντός ολίγων ημερών της Προεδρίας της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία, κάτι που όπως ανέφερε βάζει τη χώρα στο επίκεντρο της δημοσιότητας και των αποφάσεων για αντιμετώπιση της κρίσης.

«Απαιτείται η συνεργασία όλων των φορέων και του ιδιωτικού τομέα ώστε η Προεδρία να στεφθεί με απόλυτη επιτυχία και μέσα από την παρουσία των ξένων αποστολών στην Κύπρο να αναδειχθεί η χώρα ως ένα σύγχρονο, διεθνές χρηματοοικονομικό κέντρο», είπε ο κ. Ομήρου.

Συμπλήρωσε ότι η εξεύρεση υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου προσδίδει μεγάλες προοπτικές για τη χώρα, ενώ είπε ότι απαιτείται σωστή διαχείριση, διαφάνεια και στρατηγικός σχεδιασμός για τις υπάρχουσες αλλά και τις μελλοντικές γενιές.

Ο κ. Ομήρου ανέφερε, εξάλλου, ότι ο τομέας των υπηρεσιών αποτελεί τον κύριο αιμοδότη της κυπριακής οικονομίας, με το ποσοστό του ΑΕΠ να ξεπερνά του 40%. Πρόσθεσε ότι η προβολή της Κύπρου ως διεθνές χρηματοπιστωτικό κέντρο συνέβαλε στην ώθηση της ανάπτυξης και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου της χώρας, ενώ είπε ότι σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του συγκεκριμένου τομέα διαδραματίζει και ο ΣΕΛΚ από το 1961.

Ακόμη, ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι η φορολογική νομοθεσία θα πρέπει να εκσυγχρονίζεται και να ενισχύεται συνεχώς, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και το ΣΕΛΚ, ώστε να παραμένει ελκυστική προς τους ξένους επενδυτές.

Συμπλήρωσε ότι οποιαδήποτε επιβολή νέων φορολογιών θα πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να μην επηρεάζεται η επιχειρηματική δραστηριότητα. «Είναι ξεκάθαρο ότι στην περίπτωση που η Κύπρος προσφύγει στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς, θα πρέπει να διασφαλιστεί το φορολογικό πλαίσιο της χώρας», ανέφερε.

Μίλησε επίσης για μεγάλο ανταγωνισμό στον τομέα των υπηρεσιών με άλλα χρηματοοικονομικά κέντρα και πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρχει έγκαιρη αντίδραση.

Στα πλαίσια αυτά, είπε, είναι μεγάλης σημασίας να προωθηθούν οι συνομιλίες και η υπογραφή νέων συμβάσεων αποφυγής διπλής φορολογίας με άλλα κράτη και επαναδιαπραγμάτευση υφιστάμενων για βελτίωση τους.

Ο κ. Ομήρου κατέληξε, λέγοντας ότι το κυπριακό κοινοβούλιο στηρίζει έμπρακτα τον τομέα των υπηρεσιών και βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με τους επαγγελματικούς οργανισμούς όπως ο ΣΕΛΚ.