Άνοδος χρηματιστηρίων μετά την απόφαση της Συνόδου

Μεγάλα κέρδη καταγράφουν στο άνοιγμα την Παρασκευή (29/06) τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ το ευρώ ενισχύεται πέρα του 1%, μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι ηγέτες της Ευρωζώνης σε σχέση με τη σταθεροποίηση των αγορών χρέους των κρατών μελών και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, περιορίζοντας τις πιέσεις χρηματοδότησης για την Ισπανία και την Ιταλία.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ για λήψη άμεσης δράσης για μείωση του αυξανόμενου κόστους δανεισμού Ιταλίας και Ισπανίας, που εξέπληξε τις αγορές, οδήγησε χαμηλότερα τα γερμανικά ομόλογα που θεωρούνται ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο σε περιόδους κρίσης και το δολάριο, ενώ αύξησε πέρα του 1% τις τιμές πετρελαίου, χαλκού και χρυσού.

Οι αποδόσεις των 10ετών ισπανικών και ιταλικών ομολόγων υποχώρησαν στο 6,44% και 5,84% αντίστοιχα.

Το ευρώ ενισχύεται κατά 1,25%, στο 1,2595 δολάρια ανά ευρώ, ενώ ανήλθε μέχρι και το 1,2628 δολάρια.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSE Eurofirst 300 άνοιξε με σημαντικά κέρδη 1,6%, οδηγώντας υψηλότερα κατά 1,2% τον παγκόσμιο χρηματιστηριακό δείκτη MSCI`s.

Το ελληνικό χρηματιστήριο ενισχύεται πέρα του 12% με το βρετανικό δείκτη FTSE 100 να ενισχύεται 1,2%. Σημαντικά κέρδη καταγράφουν επίσης το ισπανικό, γερμανικό και ιταλικό χρηματιστήριο.