«Άοπλοι» θα πάμε στο Κούριο

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Φ», χθες κατά την παρουσίαση του πλάνου για την τελετή ανάληψης της Προεδρίας, στο Κέντρο Χειρισμού Κρίσεων της ΜΜΑΔ, ο αρχηγός Αστυνομίας των Βάσεων Ντέιβιντ Κέλλι, απευθυνόμενος στους Κύπριους αστυνομικούς παρόντος του αρχηγού Αστυνομίας Μιχάλη Παπαγεωργίου, ανέφερε ότι ουδείς αστυνομικός της Δημοκρατίας θα επιτρέπεται να οπλοφορεί στο Κούριο.

Συγκεκριμένα είπε «είτε σας αρέσει είτε όχι, θα είσαστε εκεί ως πολίτες, όπως είμαι εγώ τώρα εδώ». 

Ο κ. Κέλλι απάντησε ακόμη και  στις αντιδράσεις ορισμένων ότι θα δημιουργηθούν κενά ασφάλειας πολύ υψηλών προσκεκλημένων. Λέγοντας δεν είναι δική μας η απόφαση να κάνετε τη διοργάνωση στο Κούριο. Μετά τη δήλωση αυτή δημιουργείται μείζον θέμα, αφού από πλευράς κυβέρνησης δηλωνόταν ότι την ευθύνη στους αρχαιολογικούς χώρους όπως και στο Κούριο την έχει η Δημοκρατία, γι’ αυτό και επιλέγηκε η συγκεκριμένη περιοχή για να σταλεί αυτό το μήνυμα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Φ», οι Βρετανοί αφού δέχθηκαν πολλές πιέσεις από την Αστυνομία, αποφάσισαν να  κάνουν μια μικρή υποχώρηση. Έτσι θα επιτραπεί σε έξι με εφτά Κύπριους αστυνομικούς να οπλοφορούν, επειδή θα συνοδεύουν Προέδρους ξένων χωρών και τον κ. Μπαρόσο. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής δήλωσαν  ότι θα παρευρεθούν έξι πρόεδροι κρατών, ο κ. Μπαρόσο και οκτώ υπουργοί Εξωτερικών, στη τελετή στο Κούριο.

Επιπρόσθετα οι Βρετανοί έχουν δεσμεύσει για ορισμένες ώρες και τον εναέριο χώρο πάνω από τον αρχαιολογικό χώρο, ενώ μέτρα θα ληφθούν και στη θάλασσα. 

Στην περιοχή θα υπάρχουν γύρω στους 400 αστυνομικούς της Δημοκρατίας, ενώ δεν θα επιτρέπεται σε κανέναν να προσέλθει εάν δεν συνοδεύεται. 

Τα αυστηρά  μέτρα ασφάλειας που επέβαλαν οι βρετανικές βάσεις Επισκοπής, εξέπληξαν ακόμη και τους αστυνομικούς που θα εμπλακούν τόσο από τη Λευκωσία όσο και από τη Λεμεσό. Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, ο χώρος θα κλείσει για το κοινό μέρες προηγουμένως, ενώ στις 27 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί άσκηση στο Κούριο ώστε να διαπιστωθούν τα κενά και να διορθωθούν.