Απώλεια εσόδων από την αύξηση στα καπνικά

Η αύξηση στη φορολογία καπνικών προϊόντων,δεν θα αυξήσει τα έσοδα στο ταμείο του κράτους, αλλά θα επιβαρύνει περεταιρω τους πολίτες ειδικότερα σε μια περίοδο όπου η οικονομία κλονίζεται.

Η κίνηση αυτή βασίστηκε σε μελέτη των σημερινών δεδομένων,η κίνηση των κρατών να αυξήσουν τη φορολογία βρίσκει αντίθετους τους οικονομολόγους οι οποίοι υποστηρίζουν πως οι καπνιστές θα μειωθούν στο ενδεχόμενο αυτό και θα στραφούν σε εναλλακτικές λύσεις  με αποτέλεσμα ,τα έσοδα να είναι μειωμένα,στηρίζοντας τη θέση τους σε παραδείγματα άλλων χωρών.

Οι οικονομολόγοι κανουν λόγο για σκοπιμότητες, αφού η αύξηση των εσόδων του κράτους δεν θα γίνει δυνατη καθώς η συμπεριφορά των καταναλωτών θα διαφοροποιηθει.

Βρίσκουν λανθασμένη την στατιστική που έγινε με βαση τα σημερινα δεδομενα αφού, το κράτος επικεντρώνεται μονο στα προ της αύξησης δεδομένα. Θεωρουν επίσης πως οι επιχειρηματίες και οι εταιρείες που παράγουν τέτοιου είδους προϊόντα θα στραφουν σε εναλλακτικές λύσεις προκειμένου να συμβαδίσουν με τα νεα δεδομένα και να μειώσουν τυχόν οικονομικές τους απώλειες.

Οι κυβερνήσεις έχουν στόχο, να ικανοποιήσουν αριθμητικά, εκείνο που επιβάλλει το μέτρο. Στην Κύπρο, το μέτρο επιβάλλει την εξασφάλιση 180εκ. ευρώ. 

Οι οικονομολόγοι εκτιμούν πως το κράτος,λειτουργεί με σκοπιμότητα ούτως ώστε, να φτάσει στην εξασφάλιση,των 180εκ. ευρώ,παρόλο που είναι σίγουρο οτι οι καταναλωτες θα αλλάξουν συμπεριφορά μετά την επιβολή της φορολογίας.

Παράδειγμα προς αποφυγή σύμφωνα με τους οικονομολόγους είναι, η απόφαση αύξησης της φορολογίας στην Ελλάδα σε προϊόντα, που προκάλεσε απώλεια αρκετών δις, στα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού της Ελλάδα.

Πηγή Sigma Live