Χρησιμοποιούν παιδιά ως ανθρώπινες ασπίδες

Βασανισμούς και μαζικές εκτελέσεις παιδιών ως οκτώ ετών από τα συριακά στρατεύματα επισημαίνει έκθεση του ΟΗΕ που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Μάλιστα όπως αναφέρεται, συχνά παιδιά χρησιμοποιούνται ως ανθρώπινες ασπίδες στη διάρκεια στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Στην έκθεση τα Ηνωμένα Έθνη καταγγέλλουν τη συριακή κυβέρνηση ως μια από τις χειρότερες στην ετήσια λίστα «της ντροπής» στην οποία περιλαμβάνονται οι χώρες όπου διεξάγονται συγκρούσεις, στις οποίες παιδιά σκοτώνονται, βασανίζονται και υποχρεώνονται να πολεμούν ακόμα και στην πρώτη γραμμή.

«Σπανίως έχω δει τόσες αγριότητες εναντίον παιδιών όσο στη Συρία, όπου κορίτσια και αγόρια φυλακίζονται, βασανίζονται, εκτελούνται και χρησιμοποιούνται ως ανθρώπινες ασπίδες», δήλωσε η Ράντικα Κουμαρασουάμι, ειδική αντιπρόσωπος του ΟΗΕ για τα παιδιά στις ένοπλες συγκρούσεις.

Η έκθεση για τα παιδιά στις ένοπλες συγκρούσεις, αναφέρεται σε μια διάρκειας τεσσάρων ημερών επιχείρηση που εξαπέλυσαν στις 9 Μαρτίου οι πιστές στο καθεστώς δυνάμεις-στρατός, υπηρεσίες πληροφοριών και η πολιτοφυλακή Σαμπίχα- στο χωριό Άιν Λ’ Αρούζ της επαρχίας Ιντλίμπ.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι κυβερνητικές δυνάμεις άρπαξαν από τα σπίτια τους δεκάδες αγόρια ηλικίας από 8 ως 13 ετών πριν επιτεθούν στο χωριό.

Τα παιδιά αυτά τα χρησιμοποίησαν στη συνέχεια οι στρατιώτες και οι πολιτοφύλακες ως ανθρώπινες αλυσίδες, βάζοντάς τα μπροστά από τα παράθυρα των λεωφορείων που μετέφεραν στρατιώτες και πολιτοφύλακες σε χωριά στη διάρκεια στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Μεταξύ των έντεκα νεκρών κατά την πρώτη ημέρα των μαχών ήσαν τρία αγόρια από 15 ως 17 ετών. Τριάντα τέσσερις ακόμη άνθρωποι, ανάμεσά τους δυο αγόρια ηλικίας 14 και 16 ετών και ένα κορίτσι εννέα ετών συνελήφθησαν.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις στο 24h.gr, επίσημος συνεργάτης της ιστοσελίδας μας.