Έτοιμη και η Cyta για την Κυπριακή Προεδρία

 

Αν και τονίστηκε ότι δεν μπορεί να υπάρχει εκατό τοις εκατό ασφάλεια στο διαδίκτυο, η Cyta έχει προβλέψει αυτά τα ενδεχόμενα και τυχόν προσπάθειες επηρεασμού της ομαλής λειτουργίας τηλεπικοινωνιακών ροών από Κύπρο και έχει προγραμματίσει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για αντιμετώπισή τους.

«Πιστεύουμε ότι είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε όλες τις ενδεχόμενες προσπάθειες είτε από πλευράς Άγκυρας είτε και από hackers και πιστεύω ότι οι άνθρωποί μας είναι αρκετά προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουν αυτές τις πιθανές ενέργειες», δήλωσε ο Πρόεδρος του Οργανισμού Στάθης Κιττής.

Ο κ. Κιττής, μιλώντας στη διάσκεψη Τύπου που έγινε παρουσία και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέφανου Στεφάνου, ανέφερε ότι η Cyta έχει εδώ και αρκετό καιρό ξεκινήσει τις προετοιμασίες της και βρίσκεται σε πλήρη συνεργασία και καθοδήγηση από τους αρμόδιους λειτουργούς της Γραμματείας της Προεδρίας. Έχει επίσης δημιουργήσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την δυνατότητα παροχής όλων των αναγκαίων σύγχρονων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών που απαιτούν οι ανάγκες της Προεδρίας αλλά και των δεκάδων ΜΜΕ που θα καλύψουν όλες τις εκδηλώσεις.

«Τα διευθυντικά στελέχη , οι τεχνικοί αλλά και το προσωπικό του Οργανισμού από διάφορους τομείς δράσης έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα και βρίσκονται σε πλήρη διάταξη υπηρεσίας», τόνισε ο κ. Κιττής.

Ο κ. Στεφάνου από την πλευρά του επανέλαβε ότι έχει γίνει σημαντικότατη προεργασία, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα έχουμε μια πετυχημένη Προεδρία κάτι, σημείωσε, που θα αποτελεί επιτυχία για όλους.

Υπογράμμισε ιδιαίτερα τη σημασία του γεγονότος ότι η Cyta αποτελεί τον πλατινένιο-μέγα χορηγό και προσφέρει υπηρεσίες και προϊόντα για τις οριζόντιες ανάγκες της Προεδρίας. Είπε ότι η Cyta δεν θα μπορούσε να απέχει από αυτή την μεγάλη στιγμή της Κυπριακής Προεδρίας, σημειώνοντας παράλληλα ότι η συμβολή της στον όλο προγραμματισμό έχει διευκολύνει το κράτος τα μέγιστα.

Ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι η Προεδρία είναι υπόθεση όλων όχι μόνο τις κρατικής μηχανής, σημειώνοντας ότι συνήθως λέγονται πολλά για την δημόσια υπηρεσία αλλά στην προκειμένη περίπτωση και κρίνοντας από την δουλειά που γίνεται στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών και στην Γραμματεία αλλά και σε όλα τα Υπουργεία και υπηρεσίες, οι λειτουργοί επιδεικνύουν φιλότιμο και πατριωτισμό και κάνουν ποιοτική δουλειά για να αντεπεξέλθει η Κύπρος της πρόκλησης της Προεδρίας και διαψεύδουν αυτούς που τα βάζουν με την δημόσια υπηρεσία, όπως είπε.

Αναφερόμενος ειδικότερα στην ιστοσελίδα της Προεδρίας, ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στις εντυπώσεις που θα αφήσει η Κυπριακή Προεδρία, προσθέτοντας ότι μετά την λειτουργία χθες της ιστοσελίδας, τα σχόλια είναι ευνοϊκά και ευμενή τόσο για την ταχύτητά της όσο και για την γενικότερη πληροφόρηση που παρέχει.

Στη διάρκεια της Προεδρίας η Cyta θα παρέχει δίκτυο διασύνδεσης υψηλών ταχυτήτων με τον τερματικό εξοπλισμό telepresence για τηλεδιασκέψεις υψηλής ποιότητας και ευκρίνειας μεταξύ Βρυξελλών και Κύπρου, στο Προεδρικό Μέγαρο, στο Συνεδριακό Κέντρο και στα κεντρικά της γραφεία.

Έχει επίσης αναλάβει την ανάπτυξη και συντήρηση της ιστοσελίδας της Προεδρίας με έμφαση στην ασφάλεια και για την μετάδοση βίντεο μέσω του διαδικτύου όλων των σημαντικών γεγονότων της Προεδρίας.

Επίσης έχει παραχωρήσει 20 έξυπνα κινητά τηλέφωνα για τις ανάγκες των λειτουργών της γραμματείας, 100 κινητά και δωρεάν χρόνος ομιλίας για το εξάμηνο σε 100 εθελοντές της Γραμματείας και αριθμό υπολογιστών για ενημέρωση της ιστοσελίδα και υποστήριξή της.

Η Cyta επίσης έχει αναβαθμίσει τις υφιστάμενες χωρητικότητες τόσο στο Συνεδριακό όσο και στο κτίριο της Γραμματείας και παρέχει σύνδεση wi-fi σε επιλεγμένα σημεία στο Συνεδριακό και σε άλλους χώρους για εξυπηρέτηση των αναγκών των ΜΜΕ και των φιλοξενουμένων στη διάρκεια της Προεδρίας.

Το συνολικό κόστος της παροχής των διαφόρων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών για την Προεδρία έχει στοιχίσει στην Cyta πέραν τους ενός εκατομμυρίου ευρώ.