Δ.Συλλούρης: Συγκροτημένη στρατηγική για την οικονομία

 

 
Το ΕΥΡΩΚΟ, με δήλωση του Προέδρου κ. Συλλούρη, μια μέρα μετά τη σύσκεψη στο Προεδρικό για την οικονομία, απευθύνει έκκληση σε όλους να τερματίσουν τις αντεγκλήσεις και τις ανούσιες συζητήσεις που επιδεινώνουν την κατάσταση και στέλλουν το μήνυμα ότι επίκειται κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας.

Ο κ. Συλούρης, σε δηλώσεις το μεσημέρι στα γραφεία του κόμματος, ανέφερε ότι οι επόμενες μέρες είναι κρίσιμες για την οικονομία και η μοναδική επιλογή για διάσωση της οικονομίας και του τόπου είναι μια συγκροτημένη στρατηγική.

Ερωτηθείς εάν ο Πρόεδρος στη σύσκεψη άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μην προχωρήσει η Κύπρος στο Μηχανισμό Στήριξης, όπως γράφουν σημερινά δημοσιεύματα, ο κ. Συλλούρης απάντησε ότι «οι διαπραγματεύσεις είναι καθαρό ότι ξεκινούν, από κει και πέρα αν υπάρξουν δεδομένα που θα αλλάξουν αυτήν την προσέγγιση – γιατί έπρεπε αίτηση να γίνει πριν το τέλος Ιουνίου- τότε θα το ξανασυζητήσουμε φαντάζομαι».

Είπε ότι κατέθεσε εισήγηση οι συναντήσεις να είναι εβδομαδιαίες, και πως ο Πρόεδρος Χριστόφιας σχολίασε ότι «θα ξαναβρεθούμε όταν ξαναπαρουσιαστεί ανάγκη».

Σε ερώτηση κατά πόσο η επίτευξη σύναψης διακρατικού δανείου θα συνιστούσε δεδομένο για αλλαγή της προσέγγισης μας, απάντησε ότι «κάποια αλλαγή σημαντική είναι η επίτευξη διακρατικού δανείου, το οποίο εμείς υποστηρίζουμε και το θεωρούμε πολύ σημαντικό». 

Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ κάλεσε την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει άμεσα το θέμα του δανεισμού από τη Ρωσία και την Κίνα και εισηγήθηκε τη συγκρότηση άμεσα ενός συμβουλευτικού επιτελείου το οποίο θα αναλάβει να καταρτίσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τις δομικές αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που επιβάλλεται να γίνουν, ώστε η κρατική ιδιαίτερα υπηρεσία και οι διαδικασίες της να είναι φιλικές προς τους επενδυτές.

Ο κ. Συλλούρης ανέφερε ότι κατέθεσε την εισήγηση αυτή και στη χθεσινή σύσκεψη, προσθέτοντας ότι «όπως έχω αντιληφθεί έχει γίνει και αποδεκτό, μένει η υλοποίησή του».

Το ΕΥΡΩΚΟ εισηγείται επίσης να διεκδικήσουμε πρόσθετους πόρους από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, γιατί μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει ρευστότητα στην αγορά, μείωση των επιτοκίων και του κόστους δανεισμού και ενίσχυση της ανάπτυξης.

Ζητά επίσης με υπουργικές αποφάσεις να επιταχυνθεί η αδειοδότηση οικοδομικών και άλλων έργων που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας καθώς και την παραχώρηση κινήτρων επίσπευσης της υλοποίησης μεγάλων έργων με τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ή με τη μέθοδο αυτοχρηματοδότησης.

Σύμφωνα με τον κ. Συλλούρη επιβάλλεται να παρακαμφθεί η γραφειοκρατία και οι ντόπιες και οι ξένες επενδύσεις να εξυπηρετούνται γρήγορα και με προτεραιότητα ενώ πρέπει η Κύπρος να προχωρήσει στην υιοθέτηση των συστάσεων της ευρωπαϊκής Επιτροπής.