Δεκτός ο νόμος περί καθορισμού ανώτατων τιμών

 

Ο αναπεμφθείς νόμος, ο οποίος είχε  ψηφισθεί από την Ολομέλεια της Βουλής στις 31 Μαΐου 2012 και αναπέμφθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 14 Ιουνίου 2012, είχε κατατεθεί από την εκτελεστική εξουσία με στόχο να δώσει στον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού την εξουσία, όταν επικρατούν ιδιαίτερες συνθήκες στην αγορά, να επιβάλλει ανώτατες τιμές πώλησης στο γάλα, το νερό, το ψωμί και άλλα είδη αρτοποιίας, καθώς και για τις βασικές ύλες με ταις οποίες παρασκευάζονται, ή παράγονται τα είδη αυτά.

Πριν την τελική ψηφοφορία επί του σχετικού νομοσχεδίου, η Βουλή είχε επιφέρει τροποποιήσεις, με τις οποίες συμπεριλήφθηκαν στα είδη, επί των οποίων μπορούν να επιβληθούν ανώτατες τιμές, το κοινό ψωμί με πρότυπα CYS 40/ 1977 και το κοινό αλεύρι με πρότυπα CYS 39/1977, τα οποία, όπως επισημαίνει ο Πρόεδρος Χριστόφιας στην επιστολή αναπομπής, έχουν καταργηθεί.

Με άλλη τροποποίηση της Βουλής, είχε επίσης γίνει αναφορά σε συσκευασία πλήρους γάλακτος του ενός λίτρου, με γραμμοκώδικα ο οποίος εμφανίζεται μόνον σε προϊόντα της γαλακτοβιομηχανίας “Κρίστης και Χαραλαμπίδης Vivartia” και, όπως τονίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, “ως εκ τούτου αφήνονται εκτός πεδίου εφαρμογής του νόμου άλλες γαλακτοβιομηχανίες, όπως είναι η εταιρεία Αδελφοί Λανίτη και η εταιρεία Ζυμαράς, γεγονός που συνιστά άνιση μεταχείριση επιχειρήσεων”.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρει επίσης ως λόγο αναπομπής την τροποποίηση, που είχε εισηγηθεί ο ΔΗΣΥ και  που είχε ενσωματωθεί στον ψηφισθέντα νόμο, για συμπερίληψη και του ηλεκτρικού ρεύματος στα είδη επί των οποίων θα καθορίζονταν ανώτατες τιμές, “γεγονός που αντίκειται”, όπως επισημαίνει ο Πρόεδρος, τόσο στην ισχύουσα νομοθεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Εκ μέρους του ΔΗΚΟ, ο Βουλευτής Άγγελος Βότσης δήλωσε ότι το κόμμα του αποδέχεται τα σημεία της αναπομπής που αναφέρονται σε δικές του  τροποποιήσεις, δηλαδή για το ψωμί, τα άλευρα και για το πλήρες γάλα, ενώ ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, δήλωσε ότι το κόμμα του συμφωνεί με την εισήγηση του κ. Βότση, όμως ο Δημοκρατικός Συναγερμός επιμένει να παραμείνει η πρόνοια για το ηλεκτρικό ρεύμα και ως εκ τούτου απορρίπτει το συγκεκριμένο σημείο της αναπομπής.

Σε ψηφοφορία που ακολούθησε, επί της διατήρησης στο νόμο της πρόνοιας για καθορισμό ανώτατης τιμής και στο ηλεκτρικό ρεύμα, 30 Βουλευτές ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΚΣ ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ και ο Βουλευτής Αμμοχώστου Ζαχαρίας Κουλίας) ψήφισαν υπέρ της εισήγησης ΔΗΣΥ, ενώ 17 Βουλευτές (ΑΚΕΛ και Κίνημα Οικολόγων – Περιβαλλοντιστών) ψήφισαν εναντίον. Δεν υπήρξαν αποχές.