«Δεν διαμονοποιούμε εμείς το χρηματοπιστωτικό σύστημα»

Ο Νίκος Αναστασιάδης επέκρινε την κυβέρνηση. Μίλησε  για δαιμονοποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας με κίνδυνο να καταστραφεί ο τομέας των υπηρεσιών.

«Είμαι εγώ που πήγα στη Βιέννη και κατηγορούσα το τραπεζικό σύστημα ότι ευθύνεται για την κρίση; Είμαι εγώ που δαιμονοποιώ από το πρωί μέχρι τη νύχτα το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας μας με κίνδυνο να καταστρέψουμε και τον τομέα των Υπηρεσιών», ανέφερε απαντώντας σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας έχει απευθύνει έκκληση προς όλα τα κόμματα να ρίξουν τους τόνους.

Διερωτήθηκε αν «έχουμε συνείδηση τι λέμε και τι πράττουμε σε αυτό τον τόπο ή απλά συνθηματολογούμε από το πρωί μέχρι το βράδυ».

Ερωτηθείς κατά πόσο η αντιπολίτευση θα συμμετέχει στο διάλογο, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι αντιπολίτευση δεν αρνήθηκε ποτέ να αναλάβει τις ευθύνες της και είχε καλέσει έγκαιρα και πάρα πολύ νωρίς τον Πρόεδρο να εισηγηθεί μέτρα.

«Εμείς είμαστε έτοιμοι να επιμεριστούμε πολιτικό κόστος, είπαμε ότι θα συμπαρασταθούμε στην Κυβέρνηση και το αποδείξαμε έμπρακτα. Από την Κυβέρνηση εξαρτάται επομένως η λήψη των συγκεκριμένων μέτρων που θα δώσουν και προοπτική και ελπίδα», ανέφερε.

Ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε επίσης τη λύπη του για τη δήλωση του Προέδρου Χριστόφια ότι η Τρόικα λειτουργεί σαν αποικιοκρατία.

«Το είπε και αυτό; Λυπούμε. Τι να πω; Τότε γιατί συμμετέχει; Και όχι μόνο συμμετέχει στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια, αλλά και ομοφωνεί με τους υπόλοιπους. Στην Ευρώπη συμφωνεί, όταν βρεθεί εκτός Ευρώπης θυμάται ότι η Τρόικα ενεργεί ως αποικιοκρατία», ανέφερε.

Ερωτηθείς για τη δήλωση του Προέδρου Χριστόφια ότι η οικονομία της Κύπρου πάει καλά, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως φαίνεται ότι κάπου υπάρχει πρόβλημα, αλλά δεν έχει εντοπιστεί ακόμα. Το πρόβλημα είπε, το έχουν ή αυτοί που αντιλαμβάνονται και λέγουν τα πράγματα με το όνομα τους που είναι είτε οι διεθνούς φήμης οικονομολόγοι είτε αυτοί που μας παρακολουθούν στην Ευρώπη ή ο Πρόεδρος στερείται των απαραιτήτων πληροφοριών ή γνώσεων.

Ερωτηθείς κατά πόσο υποστηρίζει την ένταξη της Κύπρου στο Μηχανισμό Στήριξης, ο κ. Αναστασιάδη είπε ότι πρώτα θα πρέπει να ενημερωθούν τα κόμματα και αν κάτι τέτοιο είναι αναπόφευκτο, τότε θα πρέπει να υπάρξει διαπραγμάτευση για τους ηπιότερους δυνατούς όρους. Πρόσθεσε ότι ο ίδιος έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία με συναντήσεις με τους κ.κ. Γιούνκερ, Μπαρόσο, Ρομπάι, Σουλτς.

Ανέφερε επίσης ότι την Τρίτη θα έχει συνάντηση με τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και με τον ΥΠΕΞ της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε.

«Στη συνέχεια θα έχω την ευκαιρία στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, με παρέμβαση να εξηγήσω τα όσα κατά την άποψή μας απαιτείται να γίνουν για την Κύπρο και της προστασίας που πρέπει να τύχει τομέας συγκεκριμένος, παραδείγματος χάρη το φορολογικό μας σύστημα», ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι την ίδια μέρα το απόγευμα θα συναντηθεί με τον Ολι Ρεν.

Οπως είπε η αντιπολίτευση κάνει ό,τι είναι δυνατό ώστε να συμβάλει στο πρόβλημα με όλες τις δυνάμεις της και ότι θα πρέπει η Κυβέρνηση να αποφασίσει τί είναι αυτό που επιδιώκει, αν έχει, όπως είπε συνείδηση των προβλημάτων ή απλά αρέσκεται στις ωραιοποιήσεις, όπως έπραττε μέχρι σήμερα για όλα τα προβλήματα και απέφευγε τις αποφάσεις που απαιτούνταν.
Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι η Κυβέρνηση «ροκανίζει» το χρόνο μέχρι τις 30 Ιουνίου, ανέφερε «δεν θέλω να πιστεύω τίποτε χωρίς ενημέρωση. Γίναμε άπιστοι πλέον».

Φονικό στην Αγία Νάπα

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο κ. Αναστασιάδη εξέφρασε τη λύπη του για την έξαρση του εγκλήματος στην Κύπρο, με αφορμή τη δολοφονία των φρουρών ασφαλείας επιχειρηματία στην Αγία Νάπα.

Οπως είπε ο ίδιος κατέθεσε πρόταση για τη μείωση της ανασφάλειας που αισθάνονται οι πολίτες με μια σωστή αντεγκληματική πολιτική, αποφασιστικότητα από πλευράς του κράτους να πολεμηθούν τα κυκλώματα της παρανομίας και ιδιαίτερα όσοι έχουν την εντύπωση ότι έχουν τη δυνατότητα να επιβάλλονται ακόμη και σε Κυβερνήσεις και αποκατάσταση του κύρους της Αστυνομίας.

«Απαιτούνται επιτέλους και σε αυτό τον τομέα μέτρα. Εχουμε καταντήσει αντί δελτία ειδήσεων να ακούμε από τα ΜΜΕ αστυνομικά δελτία ειδήσεων. Και είναι με λύπη που το λέω», κατέληξε.