“Δεν παίζουμε παιχνίδια με την οικονομία μας”

Πρόσθεσε ακόμη πως,χρειάζεται περισσότερη σοβαρότητα και υπευθυνότητα από όλα τα κόμματα έτσι ώστε να συμβάλουμε στο ξεπέρασμα των προβλημάτων που απασχολούν τον κυπριακό λαό, Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουν ότι δεν παίζουμε παιχνίδια με την οικονομία του τόπου.

Σε δηλώσεις στο ετήσιο μνημόσυνο του Πέτρου Μιχαήλ, που έπεσε μαχόμενος στις μάχες του Αγίου Γεωργίου Κερύνειας, τον Ιούλιο 1974, στην Ορά Λάρνακας, ο κ. Κυπριανού είπε ότι η Κυβέρνηση παίρνει πάρα πολλά μέτρα σε ό,τι αφορά την οικονομία.

«Λυπούμαι ειλικρινά γιατί υπάρχει αυτή η ισοπεδωτική προσέγγιση για ένα θέμα, επιχειρώντας να απομονώσουν αυτά που γίνονται στην Κύπρο από το τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο. Ας ρίξουν μια ματιά τι γίνεται σε όλες τις υπόλοιπες χώρες” είπε.

Τα προβλήματα, συνέχισε, «είναι πολύ πιο σοβαρά απ` ότι είναι εδώ στην Κύπρο και κάποιος θα ανέμενε από όλους μας, δεν εξαιρώ τον εαυτό μου, περισσότερη σοβαρότητα και υπευθυνότητα, έτσι ώστε να συμβάλουμε στο ξεπέρασμα των προβλημάτων που απασχολούν τον κυπριακό λαό. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν παίζουμε παιχνίδια με την οικονομία του τόπου. Εκείνο που χρειάζεται είναι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να ξεπεραστούν αυτά τα προβλήματα”.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ακόμα ότι “έχει λεχθεί πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καλέσει τους αρχηγούς των κομμάτων και θα καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις. Ελπίζω να εύχομαι να δημιουργηθούν προϋποθέσεις συνεργασία μεταξύ μας, διαφορετικά θα οδηγήσουμε ακόμα περισσότερο τον τόπο μας σε μεγαλύτερα προβλήματα”.

Κληθείς να σχολιάσει δημοσκοπήσεις στον Τύπο για τις προεδρικές εκλογές, αφού ανέφερε ότι “είναι πολύ χρήσιμο εργαλείο οι δημοσκοπήσεις”, ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την εκτίμηση ότι “είναι πολύ πρόωρο να τις σχολιάζουμε από τη στιγμή που δεν υπάρχουν καν οι υποψήφιοι. Ολα αυτά τα σενάρια είναι πολύ υποθετικά. Νομίζω ότι θα χρειαστεί να κάνουμε υπομονή, να ξεκαθαρίσει το προεκλογικό σκηνικό, να διαμορφωθεί ξεκάθαρα ποιοι θα είναι οι υποψήφιοι, να δουλέψουμε και τότε θα διαφανεί ποιός έχει δυναμική και ποιός όχι”.

Σε ερώτηση πότε θα ανακοινωθεί ο υποψήφιος για την Προεδρία από το ΑΚΕΛ ο κ. Κυπριανού απάντησε ότι “τα σώματα του κόμματος πολύ σύντομα θα προετοιμάσουν τη σχετική πρόταση που θα προωθηθεί στις κομματικές οργανώσεις της βάσης και θα δούμε εάν θα δώσουμε στη δημοσιότητα αυτή την πρόταση”.

Σχολιάζοντας πληροφορίες για δάνειο το οποίο ενδεχομένως να ζητήσει από τη Ρωσία η Κύπρος, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως δεν μπορεί να σχολιάσει γιατί δεν έχει υπόψη του τις πληροφορίες αυτές.

“Είχα μιλήσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την Παρασκευή το απόγευμα, καταβάλλονται προσπάθειες και από εκεί και πέρα ο στόχος μας για να ξεπεραστούν τα προβλήματα της οικονομίας είναι πολύ ευρύτερος και γενικότερος” είπε.

Πρόσθεσε ότι “το δάνειο θα μας βοηθήσει για να πάμε παρακάτω αλλά χρειάζεται να  αναληφθούν πάρα πολλές προσπάθειες όχι μόνο εδώ στη Κύπρο ιδιαίτερα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Εάν δεν εξασφαλιστεί ότι θα δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη έτσι ώστε να κινηθούν οι οικονομίες, να μειωθεί η ανεργία και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, θεωρώ ότι τα προβλήματα θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν. Εχει τεράστια σημασία λοιπόν το ποιες πολιτικές θα προωθηθούν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο” είπε.

Κληθείς να σχολιάσει πρόσκληση του ηγέτη της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Χάνες Σβόμποντα για ένταξη του ΑΚΕΛ στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, ο Αντρος Κυπριανού είπε ότι έχει συζητήσει το συγκεκριμένο θέμα πολλές φορές με τον κ. Σβόμποντα.

“Του έχω εξηγήσει ότι το ΑΚΕΛ έχει τις δικές του θέσεις και απόψεις γύρω από τα διάφορα ζητήματα, έχουμε συνεργασία με τη Σοσιαλιστική Ομάδα, διαφωνούμε όμως σε κάποιες πολιτικές που δεν μας επιτρέπουν να συμμετέχουμε σε εκείνη την ομάδα” ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ.