Εφημερίδες: Δίκη στο Μαρί και Β.Σιαρλή

3efimeridesteleia

 
Η κατάσταση της οικονομίας και η παρουσία του Υπουργού Οικονομικών Βάσου Σιαρλή στο Eurogroup, η ανατροπή στη δίκη για την έκρηξη στο Μαρί με την απόφαση όπως ο συνταγματάρχης Γιώργος Γεωργιάδης μετατραπεί από κατηγορούμενος σε μάρτυρα κατηγορίας, η νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα και η απόφαση της ολομέλειας της ΚΕ του ΑΚΕΛ για υποστήριξη της υποψηφιότητας του Σταύρου Μαλά στις επικείμενες προεδρικές εκλογές, είναι τα κύρια θέματα της σημερινής ειδησεογραφίας.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Από κατηγορούμενος μάρτυρας κατηγορίας» γράφει ότι ένας από τους πρωταγωνιστές στις εξελίξεις πριν τη φονική έκρηξη στο Μαρί δεν θα διωχθεί, αφού η Γενική Εισαγγελία αποφάσισε να τον απαλλάξει, μετατρέποντάς τον από κατηγορούμενο σε μάρτυρα κατηγορίας. Αλλού γράφει ότι η Κύπρος δεν έχει υποβάλει επίσημα αίτημα για ρωσικό δάνειο, σύμφωνα με ανώτερη κυβερνητική πηγή της Λευκωσίας. Γράφει αλλού ότι φραγμό στα μεγαλεπήβολα σχέδια της Cyta να γίνει… καναλάρχισσα βάζει η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης.

«Η Σημερινή» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Νέα ανατροπή στη δίκη για την έκρηξη στο Μαρί» και γράφει ότι μετά την αναστολή της ποινικής δίωξης του τέως Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Πέτρου Τσαλικίδη, η Γενική Εισαγγελία αποφάσισε την απαλλαγή του συνταγματάρχη Γιώργου Γεωργιάδη από τις 28 κατηγορίες που αντιμετώπιζε και θα τον καλέσει ως μάρτυρα κατηγορίας. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή ενημέρωσε χθες τους εταίρους σε επίπεδο Γιούρογκρουπ για την κατάσταση στην Κύπρο. Η εφημερίδα σε άλλο πρωτοσέλιδο θέμα γράφει ότι ορκίστηκε το νέο Υπουργικό στην Ελλάδα και αρχίζει δουλειά.

«Ο Φιλελεύθερος» τιτλοφορεί το κύριο θέμα του «Θέμα ωρών ο Μηχανισμός» και γράφει ότι τα πάντα είναι έτοιμα και κατά τις διαβουλεύσεις που θα λάβουν χώρα σήμερα μεταξύ Προεδρικού, Υπουργείου Οικονομικών και Κεντρικής Τράπεζας, ενδέχεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, ενώ δεν αποκλείεται να υποβληθεί αίτηση και σήμερα. Σε άλλη είδηση, γράφει ότι σύμφωνα με την πρόταση που ενέκρινε το Υπουργικό, οι δαπάνες για το ΓεΣΥ θα ανέλθουν στα 975 εκατ. Ευρώ. Η εφημερίδα σε άλλο θέμα γράφει ότι συνολικά επτά χιλιάδες σύνεδρους θα υποδεχθεί η Κυπριακή Δημοκρατία τις πρώτες δύο εβδομάδες του Ιουλίου στο πλαίσιο της Κυπριακής προεδρίας της ΕΕ.

Η «Χαραυγή» γράφει στο κύριο θέμα της με τίτλο «Κινδυνολογεί ο Νίκος Αναστασιάδης» ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ παραφέρεται και κινδυνολογεί σε βάρος της Κύπρου και του κυπριακού λαού, επιτίθεται εναντίον της Ρωσίας και κατηγορεί την Κυβέρνηση ότι αν εξασφαλίσει το δάνειο που χρειαζόμαστε, θα μας οδηγήσει σε «εθνική υποτέλεια». Η εφημερίδα γράφει αλλού ότι σύμφωνα με τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλή Συλικιώτη, δρομολογείται η αναδιαμόρφωση πτήσεων και η απλούστευση των διαδικασιών παραχώρησης βίζας με το Ισραήλ. Αναφέρεται επίσης = σε δηλώσεις του Αντρου Κυπριανού ότι η απόφαση για την υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές του Σταύρου Μαλά είναι αποτέλεσμα δημοκρατικού διαλόγου.

Η αγγλόφωνη “Cyprus Mail” υπό από τον τίτλο «Κρίσιμη συνάντηση για την οικονομία» γράφει ότι ο Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή προσπάθησε χθες να πείσει την ευρωζώνη ότι η Κύπρος λαμβάνει μέτρα για αναχαίτιση του δημοσιονομικού της ελλείμματος. Αλλού αναφέρει ότι ενόψει της ανάληψης της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, ο Δήμος Λευκωσίας ανέλαβε την αναδιαμόρφωση του κυκλικού κόμβου έξω από το Προεδρικό Μέγαρο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι πιλότος της συριακής αεροπορίας λιποτάκτησε στην Ιορδανία.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα ο «Αντίλογος» υπό τον τίτλο «Σφραγίδα συναίνεσης» γράφει ότι η Ελλάδα ακουμπά και προσδοκά πολλά από τη νέα κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με στόχο την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας, εντός και εκτός. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας μεταβαίνει σύντομα στην Αθήνα όπου θα έχει συνάντηση με τον νέο Πρωθυπουργό της χώρας Αντώνη Σαμαρά. Αναφέρεται επίσης στις δηλώσεις του Υπουργού Συγκοινωνιών Ευθύμιου Φλουρέντζου ότι τα κυπριακά ταχυδρομεία θα μπουν σε μια νέα εποχή.

«Το Κυπριακό Ποντίκι» γράφει στο πρωτοσέλιδό του θέμα με τίτλο «Ρισκάρει τα…Μάλα το ΑΚΕΛ» ότι με την απόφασή του, το ΑΚΕΛ στοχεύει να τεθεί ενώπιον του λαού μια υποψηφιότητα ήπιων τόνων σε αντιπαράθεση με την έντονη πολιτική προσωπικότητα του Νίκου Αναστασιάδη. Γράφει αλλού ότι ερωτηματικά τίθενται για την απαλλαγή από τις κατηγορίες του Γιώργου Γεωργιάδη για την υπόθεση του Μαρί. Σε άλλη είδηση γράφει ότι το «ξεπούλημα του ΚΚΕ από τους Ακελικούς άρχισε όταν πριν ακόμα από τις εκλογές της 6ης Μαΐου, ήρθε ο Τσίπρας στην Κύπρο και το κόμμα τον περιποιήθηκε ως αρχηγό αδελφού κόμματος».

Ο εβδομαδιαίος «Ο Κοριός» με κύριο τίτλο «Ερχονται να μας στηρίξουν» γράφει ότι εφόσον δεν λήφθηκαν εγκαίρως μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομίας, έρχονται τώρα οι ξένοι να μας…στηρίξουν». Αλλού γράφει ότι απέτυχε ο ενδιάμεσος χώρος να συμφωνήσει σε κοινό υποψήφιο για τις προεδρικές λόγω μη συμφωνίας στη διαδικασία επιλογής του υποψηφίου ή «μάλλον, στην διαδικασία συμφωνίας επί της διαδικασίας επιλογής του υποψηφίου». Αλλού γράφει ότι κυριολεκτικά έχασαν τον ύπνο τους αρκετοί Ελληνοκύπριοι, οι οποίοι διατηρούσαν επαγγελματικούς δεσμούς με τον Ελληνα πρώην υπουργό Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο αφού τυχόν ανακάλυψή των σχέσεών τους θα τους κάψει.

Η εβδομαδιαία «Γνώμη» με κύριο τίτλο «Σύρονται πάλιν στη φαρμακερή αγκαλιά Αναστασιάδη» γράφει ότι σε μεγάλο δίλημμα βρίσκονται ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ αναφορικά με την τελική απόφαση που θα πάρουν για στήριξη υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές. Προς Γιώργο Λιλλήκα στρέφεται η ηγεσία της ΕΔΕΚ παρά τις αντιδράσεις, γράφει. Αλλού αναφέρεται σε συνωμοσία σιωπής από κανάλια, εφημερίδας και κόμματα στις νέες αποκαλύψεις από το Wikileaks που δείχνουν τον Ν. Αναστασιάδη και τις ΗΠΑ σε άμεση συνεννόηση προκειμένου να επαναφέρουν με διακοσμητικές αλλαγές το Σχέδιο Ανάν. Γράφει αλλού ότι η Τουρκία αποχώρησε από τις προπαρασκευαστικές συναντήσεις της ΟΙΣ γιατί δεν έγινε δεκτό το ψευδοκράτος ως ισότιμο μέλος.

Η εβδομαδιαία “Τhe Cyprus Weekly” κάτω από τον τίτλο «Οι έξι του Μαρί» γράφει ότι οι πρώην υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας θα βρεθούν στο εδώλιο του κατηγορουμένου στις 6 Ιουλίου για να αντιμετωπίσουν κατηγορίες ανθρωποκτονίας σε σχέση με την έκρηξη στο Μαρί. Αλλού γράφει ότι πραγματοποιήθηκε χθες άσκηση διάσωσης από ελικόπτερο της Αστυνομίας σε πλοίο που ήταν αγκυροβολημένο στο Λιμάνι Λεμεσού. Αλλού αναφέρεται στον αποψινό αγώνα Ελλάδας-Γερμανίας για την προημιτελική φάση του Euro 2012, κάνοντας παραλληλισμό με τη μάχη πλούσιου εναντίου φτωχού.