Εφημερίδες: Η Κάθοδος της Τρόικας και η Σύνοδος

3efimeridesteleia

 

Η «Αλήθεια», με κύριο τίτλο «Εξυπνάδες ακόμα και την υστάτη», αναφέρει πως η Κυβέρνηση επιχείρησε να αφήσει έξω από το Μηχανισμό το ΔΝΤ αλλά εισέπραξε αυστηρές υποδείξεις από τις Βρυξέλλες και αναγκάσθηκε να υποβάλει νέα αίτηση. Επίσης σημειώνει πως ανησυχούν τα κόμματα και ζητούν τη σύσταση δυνατής διαπραγματευτικής ομάδας με την Τρόικα. Εξάλλου αναφέρει πως στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στήριξη από τα ταμεία διάσωσης ζητούν οι χώρες του Νότου ενώ έτοιμη μόνο για αναπτυξιακό πακέτο είναι η Μέρκελ.

“H Σημερινή», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Περιμένουμε απάντηση από την Κίνα για το δάνειο», αναφέρει πως σήμερα λήγει το χρονικό περιθώριο μέσα στο οποίο οι κινεζικές Αρχές δεσμεύτηκαν να απαντήσουν στο αίτημα της κυπριακής Κυβέρνησης για παραχώρηση δανείου που θα καλύπτει τις δημοσιονομικές και άλλες ανάγκες μας. Αλλού αναφέρει πως τη «σιδηρά κυρία» του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου μας στέλλουν οι αξιωματούχοι του Ταμείου για να βάλει σε τάξη τα δημοσιονομικά μας πράγματα. Επίσης σημειώνει πως ξεπέρασαν τις 48 χιλιάδες οι άνεργοι.

«Ο Φιλελεύθερος», με κύριο τίτλο «Σε καραντίνα τα ομόλογα», αναφέρει πως εκτός αγορών ως τέσσερα χρόνια θα θέσει η Τρόικα τα κυπριακά ομόλογα καθώς ευρωπαϊκές Αρχές και ΔΝΤ θεωρούν αδύνατο να μπορέσει η Κύπρος να επανέλθει νωρίτερα. Αναφέρει σε άλλο θέμα πως ετοιμότητα να συζητηθούν όλες οι συστάσεις της Κομισιόν εκφράζει ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ. Αλλού σημειώνει πως αίτημα όπως περιοριστεί η πρόσληψη γυναικών στην Πυροσβεστική Υπηρεσία ώστε να μην μειωθεί το αξιόμαχό της έθεσε ο αναπληρωτής διευθυντής της.

Η «Χαραυγή», με κύριο τίτλο «Η κυριαρχία μας δεν πλήττεται …», γράφει πως ο Πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε πως το αν θα πάρουμε οποιαδήποτε βοήθεια από τη Ρωσία ή την Κίνα δεν σχετίζεται με την κυριαρχία ή την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αλλού αναφέρει πως ο ΓΓ του ΑΚΕΛ δήλωσε πως τεράστια είναι η ζημιά για τον τόπο από τις ανακρίβειες και τις διαρροές που αναπαράγονται σαν γεγονότα. Αλλού σημειώνει πως το ΔΝΤ αναφέρει πως έλαβε αρκετά μέτρα η Κύπρος και χωρίς το πρόβλημα των τραπεζών ίσως να μην υπήρχε καθόλου ανάγκη για προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail”, με κύριο τίτλο «Χρειάζεται δράση για να αποφευχθεί μελλοντικός κίνδυνος», αναφέρει πως ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης δήλωσε πως οι τράπεζες πρέπει να συρρικνωθούν για να αντιμετωπίσουν το έλλειμμα της κεφαλαιακής τους επάρκειας. Αλλού σημειώνει πως η Βουλή είπε όχι στην αύξηση της φορολογίας στο αλκοόλ και καπνικά προϊόντα. Σε άλλο θέμα γράφει πως 17,5 εκατομμύρια οφείλονται στο κράτος για άδειες κυκλοφορίας οχημάτων.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Αντίλογος», στο κύριο της θέμα «Προεδρία με σκληρά μέτρα», αναφέρει πως την ώρα που η Κύπρος αναλαμβάνει την Προεδρία της ΕΕ η Τρόικα θα καλεί την κυπριακή Κυβέρνηση να πάρει μέτρα για την εξυγίανση της κυπριακής οικονομίας, ως προϋπόθεση για την παροχή δανείου δισεκατομμυρίων ευρώ μετά το σχετικό αίτημα της Λευκωσίας. Αλλού σημειώνει πως η Υπουργός Εσωτερικών Ελένη Μαύρου δήλωσε πως μπορούμε να απαντήσουμε με αξιώσεις στις προκλήσεις της ΕΕ. Αλλού αναφέρει πως ο νέος Γενικός Διευθυντής του ΚΟΤ δήλωσε πως ο κυριότερος πυλώνας ανάπτυξης είναι ο τουρισμός.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Απειλούν και εκβιάζουν οι ακροδεξιοί!», αναφέρεται σε επίθεση κατά της εφημερίδας για την έκδοση του βιβλίου του Μιχάλη Ν. Μιχαήλ «Εν Ψυχρώ Εκτελέσεις Αριστερών από τους μασκοφόρους του Γρίβα». Αλλού αναφέρει πως «εκτεθειμένοι είναι ο Νίκος Αναστασιάδης και η ηγεσία του ΔΗΣΥ από το πισώπλατο κτύπημα κατά της Κύπρου από τους Χριστιανοδημοκράτες ομογάλακτούς τους της Γερμανίας». Αλλού αναφέρει πως ενοχλημένο είναι το κατεστημένο από την προοπτική δανεισμού από Ρωσία – Κίνα και αποφυγή των δυτικών μηχανισμών στήριξης.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το ποντίκι» αναφέρει στο κύριο της θέμα πως «ακόμα και τώρα, οι κυβερνώντες παραπλανούν!.». Αλλού αναφέρει πως ο υποψήφιος Πρόεδρος Γιώργος Λιλλήκας δηλώνει πως μπορούμε να σώσουμε την οικονομία. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως μοιραίος Υπουργός αποδεικνύεται ο Βάσος Σιαρλή, τον οποίο η εφημερίδα χαρακτηρίζει ως «πιόνι στη σκακιέρα» του ΑΚΕΛ.

Η εβδομαδιαία αγγλόγλωσση “Cyprus Weekly”, στο κύριο της θέμα με τίτλο «ΕΕ ή ραγδαία πτώση», αναφέρεται στο γεγονός πως η ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ από την Κύπρο συμπίπτει με τις διαπραγματεύσεις για το Μηχανισμό. Η Κύπρος είναι η πρώτη χώρα που θα έχει την Προεδρία ενώ την ίδια ώρα θα διαπραγματεύεται για επείγουσα οικονομική βοήθεια. Αλλού αναφέρει πως η Λευκωσία είναι έτοιμη να δεχθεί ένα ενδεχόμενο κύμα προσφύγων από τη Συρία. Γράφει ακόμα πως η Ενωση Κατεχόμενων Δήμων θα οργανώσει μια σειρά εκδηλώσεων κατά την Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ με θέμα τη συνεχιζόμενη καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα.