Εφημερίδες:Μηχανισμός,προεδρικές και η κινεζική επένδυση

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Παιχνίδια ΑΚΕΛ με το μηχανισμό» κάνει λόγο για αντιφατικές δηλώσεις Προεδρικού ΑΚΕΛ και Υπουργείου Οικονομικών και σε σφοδρές επικρίσεις από την αντιπολίτευση για να σημειώσει πως στις πολιτικές σκοπιμότητες μπλέχτηκε και η προσφυγή της Κύπρου στο μηχανισμό στήριξης της ΕΕ. Αλλού αναφέρει πως υποψηφιότητα Λιλλήκα συζητούν στην ΕΔΕΚ με το Γιαννάκη Ομήρου να ανοίγει πόρτες για τριμερή συνεργασία ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ και Οικολόγων. Αλλού αναφέρει πως στον αέρα βρίσκεται η κινεζική επένδυση στο παλιό αεροδρόμιο Λάρνακας από Κινέζους επιχειρηματίες καθώς όπως ανέφερε ο Υπουργός Συγκοινωνιών εντοπίστηκαν προβλήματα που αφορούν την οικονομική πτυχή του θέματος.

«Η Σημερινή» με κύριο τίτλο «Ψάχνουν δάνειο με τόκο … τον Μηχανισμό» αναφέρει πως διάφορα σενάρια ως προς τη διαχείριση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών μας και της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας μας επεξεργάζεται η Κυβέρνηση. Σε άλλο θέμα σημειώνει πως υπόγειος πόλεμος κατά των νόμιμων πρακτορείων της ΟΠΑΠ φαίνεται να βρίσκεται σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα με διαδοχικούς εμπρησμούς και ανελέητες επιθέσεις σε βάρος πρακτορείων της εταιρείας. Αλλού αναφέρει πως «πνίγονται» οι λειτουργοί στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών.

«Ο Φιλελεύθερος» με κύριο τίτλο «Μέτρα με άρωμα Μηχανισμού» αναφέρει πως μέτρα και Μηχανισμό συζήτησαν χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον Υπουργό Οικονομικών και το επιτελείο του και σύμφωνα με πληροφορίες καθορίστηκαν οι τελικές κατευθυντήριες γραμμές. Αλλού γράφει πως κόκκινη κάρτα παίρνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από μεγάλη μερίδα των πολιτών καθώς τον θεωρούν ως τον περισσότερο υπεύθυνο για τα οικονομικά προβλήματα στην Κύπρο. Εξάλλου αναφέρει πως θύελλα αντιδράσεων προκαλεί στην Αγία Νάπα η απόφαση του δήμου να περικόψει κατά 50% και πλέον τον αριθμό των ναυαγοσωστών στις παραλίες.

«Η Χαραυγή» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Δανεισμός από τρίτη χώρα» πως στην προσπάθεια δανεισμού από άλλες πηγές με όσο το δυνατόν πιο ευνοϊκούς όρους για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ώστε να μην χρειαστεί προσφυγή στο Μηχανισμό Στήριξης αναφέρθηκαν τόσο ο ΓΓ του ΑΚΕΛ όσο και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Αλλού σημειώνει πως συστήνονται ομάδες εργασίας μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου να μελετήσουν προτάσεις σε ότι αφορά τις υποδομές διέλευσης φυσικού αερίου. Η εφημερίδα γράφει επίσης πως ο Πρόεδρος Χριστόφιας διεμήνυσε πως η ταυτοποίηση λειψάνων αγνοουμένων πρέπει και θα συνεχιστεί.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail” με κύριο τίτλο «Ανάμεικτα μηνύματα για μια πιθανή προσφυγή» αναφέρει πως οι απόψεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου και του Υπουργού Οικονομικών για το ενδεχόμενο προσφυγής στο Μηχανισμό Στήριξης είναι συγκρουόμενες. Αλλού σημειώνει πως το πολυτελές ξενοδοχείο Le Meridien στη Λεμεσό βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με την ΑΗΚ λόγω του θορύβου που δημιουργούν οι γεννήτριες στο σταθμό της Μονής. Η εφημερίδα σε άλλο θέμα αναφέρεται στην ήττα της Ελλάδας από την Τσεχία με 2-1 στο πλαίσιο του ΕURO 2012.

 Η εβδομαδιαία αγγλόγλωσση “Financial Mirror”  με κύριο τίτλο «Πίσω στη δραχμή; Θεός φυλάξοι», αναφέρει πως μια ενδεχόμενη επιστροφή στη δραχμή θα είναι το ίδιο οδυνηρή για την Κύπρο όπως και για την Ελλάδα, με τις κύριες τράπεζες στο νησί να είναι εκτεθειμένες στην ελληνική αγορά. Αλλού αναφέρει πως η Κυβέρνηση μπορεί να χρειαστεί να απευθυνθεί για στήριξη πριν το τέλος του μήνα, καθώς αντιμετωπίζει ραγδαία συρρίκνωση των επιλογών της για στήριξη των τραπεζών.