«Ευθύνη των κυβερνώντων η κατάσταση στην οικονομία»

Ο Αντιπρόεδρος του ΕΥΚΡΩΚΟ είπε ότι η Κυβέρνηση υποτίμησε εξαρχής τους κινδύνους από την παγκόσμια οικονομική κρίση και υποβάθμισε τις συνέπειες για την κυπριακή οικονομία, κρύβοντας τα προβλήματα κάτω από το χαλί, για να μην επωμιστεί πολιτικό κόστος.

Ο Αντιπρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ επέκρινε ακόμα την Κυβέρνηση πως «τώρα, μετά που η πορεία της κυπριακής οικονομίας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης, αντί να κινητοποιηθεί έστω και την υστάτη, συνεχίζει το έργο παραπλάνησης και το κρυφτό με την αδυσώπητη πραγματικότητα».

«Έτσι εξηγείται και το ενδοκυβερνητικό αλαλούμ δηλώσεων και η προσπάθεια να πείσουν ότι για όλα φταίει το τραπεζικό σύστημα και ότι, για τυχόν προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης θα ευθύνεται η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών», είπε ο Πόλυς Παλλήκαρος για να προσθέσει ότι «οι κυβερνώντες», ακόμα και τώρα «δεν έχουν το πολιτικό θάρρος να πουν την αλήθεια στο λαό, και ακόμα χειρότερα, δεν έχουν το πολιτικό θάρρος να λάβουν μέτρα».

«Δυστυχώς, δεν έχουν κατανοήσει ότι πρώτη προτεραιότητα είναι η διάσωση της οικονομίας και όχι η εξυπηρέτηση μικροκομματικών συμφερόντων», συνέχισε αναφέροντας ότι οι επιλογές έχουν εξαντληθεί.

Ανέφερε πως παρόλο που μπορεί να βρισκόμαστε στον προθάλαμο του μηχανισμού, ωστόσο «έχουμε ακόμα τη δυνατότητα να δράσουμε προληπτικά».

«Επιβάλλεται όλοι μαζί» είπε, «να συνδράμουμε ώστε να συνομολογηθεί ένα σύμφωνο διάσωσης της κυπριακής οικονομίας με συμφωνημένα μέτρα και δράσεις, τα οποία όλοι, κόμματα και κοινωνικοί εταίροι θα δεσμευτούν ότι θα εργαστούν για την εφαρμογή τους».

«Αυτό θα ήταν το καλύτερο μήνυμα προς τους εταίρους μας και τις ξένες αγορές και θα ήταν τρανή απόδειξη ότι παίρνουμε τα δικά μας μέτρα για εξυγίανση της οικονομίας, πριν μας επιβάλουν μέτρα οι μηχανισμοί», κατέληξε ο Πόλυς Παλλήκαρος.