Έκκληση ΥΠΟΙΚ για ψήφιση του νόμου για φόρο καπνικών

 

Ο Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή κάλεσε την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών όπως εγκρίνει τη νομοθεσία που αναμένεται να κατατεθεί υπό τη μορφή του κατεπείγοντος το απόγευμα, στην ολομέλεια της Βουλής, για φόρο σε καπνικά προϊόντα.

Παράλληλα, σε αναφορά του για την επίσκεψη της τρόικα τη Δευτέρα στην Κύπρο εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι αριθμοί θα είναι «πολύ βαρετοί» για την ανακεφαλαίωση των τραπεζών και ότι συνεπάγεται ότι θα συζητηθεί με την Τρόικα και το θέμα των δημοσιονομικών.

Ο κ. Σιαρλή, ο οποίος βρισκόταν στη Βουλή για τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, κλήθηκε εκτάκτως να παραστεί στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών.

«Η παράκλησή μου είναι ξεκάθαρη. Σας ζητώ να περάσετε αυτό το μικρό μέρος λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες και τις εξελίξεις και το γεγονός ότι μη ψήφιση του νομοσχεδίου θα έχει ως αποτέλεσμα σημαντική απώλεια εσόδων για το κράτος,» είπε.

Συμπλήρωσε επίσης ότι η κατάθεση για το φόρο των καπνικών είναι συνέχεια της ενημέρωσης του Προέδρου στους αρχηγούς των κομμάτων την Τρίτη.

Ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε επίσης ότι η επίσκεψη των ειδικών της τρόικας που έρχονται στην Κύπρο τη Δευτέρα (02/07) αναμένεται να διαρκέσει περίπου δύο εβδομάδες κατά τη διάρκεια των οποίων θα δουν τις πραγματικές ανάγκες του κράτους.

Πρόσθεσε ότι λόγω της έκθεσης των τραπεζών αναμένεται ότι οι αριθμοί θα είναι `πολύ βαρετοί` για την ανακεφαλαίωσή τους. Κατά συνέπεια, σημείωσε, αναμένεται να συζητηθεί και το δημοσιονομικό.

«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε συνθήκες δύσκολες και ασυνήθιστες για τον τόπο μας», τόνισε, θέτοντας παράλληλα εαυτόν στη διάθεση της Επιτροπής για οποιαδήποτε ενημέρωση.

Ωστόσο, ο Υπουργός δεν ήταν σε θέση να ενημερώσει επαρκώς την Επιτροπή στα ερωτήματα του Προέδρου και των μελών της όσον αφορά τις επιπρόσθετες 365 θέσεις που καλείται να ψηφίσει η Βουλή, λόγω του ότι κλήθηκε εκτάκτως στη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής.