Ένα θαλάσσιο πάρκο στο μέγεθος της Ινδίας

Θα έχει έκταση όσο ολόκληρη η Ινδία και θα είναι το μεγαλύτερο δίκτυο θαλάσσιων πάρκων στον κόσμο.

Η Αυστραλία σχεδιάζει τη θέσπιση του μεγαλύτερου δικτύου προστατευόμενων ζωνών όπου θα απαγορεύσει τις έρευνες για εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου και θα επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς στις δραστηριότητες της εμπορικής αλιείας.

Έτσι, βάσει του νέου σχεδίου, τα θαλάσσια καταφύγια της Αυστραλία θα αυξηθούν από 27 σε 60, καλύπτοντας πάνω από τρία εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, ή το ένα τρίτο των θαλασσίων υδάτων της χώρας.

Η σχετική ανακοίνωση έγινε μια εβδομάδα πριν από τη συνάντηση που θα έχουν περισσότεροι από 130 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων στο Ρίο Ντε Τζανέιρο στο πλαίσιο των διεθνών προσπαθειών για τον περιορισμό των επιπτώσεων από τις κλιματικές αλλαγές.

Ωστόσο, οργανώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος υποστηρίζουν ότι οι ενέργειες που γίνονται δεν καλύπτουν την προστασία των θαλάσσιων θηλαστικών από τις επιπτώσεις των ερευνών για την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου σε πολλές περιοχές. Κι αυτό γιατί ολόκληρες περιοχές στ΄ ανοικτά της δυτικής Αυστραλίας όπου οι πετρελαϊκές εταιρείες Shell και Woodside Petroleum έχουν λάβει άδεια για έρευνες, θα συνεχίσουν τις δραστηριότητες αυτές.

«Αυτά είναι κακά νέα για τις φάλαινες και τα δελφίνια γιατί ζουν σε πολλές από τις περιοχές στις οποίες θα συνεχιστούν οι δραστηριότητες των πετρελαϊκών εταιρειών», δήλωσε ο Μάθιου Κόλις, του Διεθνούς Ταμείου για την Προστασία των Ζώων.

Στις αρχές του μήνα, έκθεση του ΟΗΕ ανέφερε ότι ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος της Αυστραλίας απειλείται από τη βιομηχανική ανάπτυξη και ίσως συμπεριληφθεί τον επόμενο χρόνο στον κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που βρίσκονται σε κίνδυνο.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις στο 24h.gr, επίσημος συνεργάτης της ιστοσελίδας μας.