Ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων Κύπρου – Ιράν

 

Τρόπους και μηχανισμούς ενίσχυσης των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ του Ιράν και της Κύπρου συζήτησαν οι τρεις τους στις μεταξύ τους συναντήσεις.

Ο κ. Salehi έγινε σήμερα δεκτός από τον Πρόεδρο Χριστόφια, ενώ είχε και ξεχωριστή συνάντηση επίσης στο Προεδρικό με τον κ. Σιαρλή, υπό την ιδιότητά του ως αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, καθώς η κ. Μαρκουλλή απουσιάζει στο εξωτερικό.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον κ. Σιαρλή, ο κ. Salehi είπε πως οι πολιτικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι πάρα πολύ καλές, καθώς το Ιράν ήταν από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισαν την Κυπριακή Δημοκρατία το 1960.

«Φυσικά, οι εμπορικές και οικονομικές μας σχέσεις δεν είναι αναλογικά το ίδιο καλές όσο οι πολιτικές. Συνεπώς, συζητήσαμε τρόπους και μηχανισμούς ενίσχυσης των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων με την Κύπρο», είπε.

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στη συνέχεια και στην ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία, σημειώνοντας πως η επιθυμία του Ιράν είναι όπως κατά την Προεδρία να υπερπηδηθούν τα προβλήματα στις σχέσεις Ιράν-ΕΕ.

«Η Κύπρος αναλαμβάνει την Προεδρία της ΕΕ και εκμεταλλευόμενοι τις καλές σχέσεις με την Κύπρο, εύχομαι κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας να είμαστε σε θέση να μετακινήσουμε μερικές από τις παρεξηγήσεις που υπάρχουν μεταξύ του Ιράν και της ΕΕ, διότι η ΕΕ είναι πολύ σημαντική για εμάς», είπε και σημείωσε πως αυτό αποτελεί προτεραιότητα της διεθνούς διπλωματίας και πολιτικής του Ιράν.

«Θα θέλαμε να δούμε να δημιουργείται μια καλύτερη σχέση μεταξύ Ιράν και ΕΕ», ανέφερε ο κ. Selahi ευχόμενος πως τα όποια προβλήματα και εμπόδια στις σχέσεις αυτές αμβλυνθούν και μετριαστούν κατά την Κυπριακή Προεδρία.

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ δήλωσε επίσης πως κατά τις συναντήσεις του με τον Πρόεδρο Χριστόφιας και τον Βάσο Σιαρλή συζητήθηκαν και άλλα θέματα διμερούς ενδιαφέροντος σε τομείς όπως ο πολιτισμός και οι επιστήμες.

Ερωτηθείς σχετικά με τις κυρώσεις που προτίθεται να επιβάλει η ΕΕ στο Ιράν από την Κυριακή, ο κ. Salehi είπε πως το Ιράν είναι συνηθισμένο στις κυρώσεις τα τελευταία πολλά χρόνια και ευχήθηκε όπως η ΕΕ δει το συγκεκριμένο θέμα με περισσότερο ορθολογισμό και σοφία.

«Κανείς δεν επωφελείται από την αντιπαράθεση. Τα οφέλη εξαρτώνται από τη δέσμευση και νομίζω ότι είναι (η ΕΕ) στον λάθος δρόμο. Θα πρέπει να αναβιώσουμε τις σχέσεις που είχαμε στο παρελθόν. Δεν υπάρχει λόγος να κινούμαστε προς τη λανθασμένη κατεύθυνση καθώς δεν θα ωφελήσει καμία από τις δύο πλευρές», είπε.

Ερωτηθείς ποια είναι η ορθή κατεύθυνση, ο Ιρανός αξιωματούχος είπε πως αυτή είναι η δέσμευση μεταξύ των δύο πλευρών. Μπορεί να έχουμε διαφορετικές απόψεις πάνω σε πολλά θέματα, όμως υπάρχουν τόσες χώρες που έχουν διαφορετικές απόψεις και ζουν μαζί ειρηνικά», είπε, και έδωσε ως παράδειγμα τις 27 χώρες της ΕΕ, των οποίων, όπως είπε, οι απόψεις σίγουρα δεν είναι συμβατές.

«Έχουμε φυσικά αυτό τη κατασκευασμένη πυρηνική ενέργεια, την αποκαλώ κατασκευασμένη γιατί είναι μια πολιτικοποιημένη φωτιά. Ωστόσο, έχουμε αναφέρει τη βούλησή μας να επιλύσουμε το θέμα και οι συναντήσεις που έγιναν στην Κωνσταντινούπολη, τη Βαγδάτη και τη Μόσχα, κινούνταν προς τη σωστή κατεύθυνση», είπε.

Κατέληξε λέγοντας πως ο ίδιος βλέπει φως στην άκρη του τούνελ, και σε σχέση με τις κυρώσεις, ανέφερε πως αυτές δεν θα εξυπηρετήσουν κάτι καθώς και η ίδια η ΕΕ, λόγω της οικονομικής κρίσης, χρειάζεται έναν αξιόπιστο εταίρο στην παροχή ενέργειας.