Επιστολή λεγόμενου υφυπουργού στον Πρόεδρο του Ι.Α.Π

Ο λεγόμενος υφυπουργός μεταφορών και δημοσίων έργων στα κατεχόμενα Σουάτ Γελντενέρ με επιστολή του προς τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Ασφάλειας Πτήσεων Ουίλιαμ Βος αναφέρει πως δεν του επετράπη να συμμετάσχει στο 3ο Διεθνές Συνέδριο για την «Αεροπορική ασφάλεια: Από τα λόγια στην πράξη», που διοργάνωσε στις 31 Μαϊου στη Λευκωσία το Ίδρυμα Ασφάλειας Πτήσεων Νοτιοανατολικής Ευρώπης – Μέσης Ανατολής – Κύπρου, χωρίς -όπως ισχυρίζεται- να του δοθεί οποιαδήποτε ικανοποιητική εξήγηση.

Ο κ. Γελντενέρ αναφέρει πως η απόρριψη της συμμετοχής του στο συνέδριο δεν συνάδει με τους στόχους του Ιδρύματος, περιλαμβανομένης της ανεξαρτησίας και της αμεροληψίας. «Ως εκ τούτου, θα ήθελα να σας ζητήσω τη βοήθειά σας για να θέσετε αυτό το θέμα στο Συμβούλιο του Ιδρύματος προκειμένου να αντιμετωπιστούν τέτοιες πολιτικά υποκινούμενες ενέργειες που υποσκάπτουν τον κύριο στόχο διασφάλισης την ασφάλεια των πτήσεων σε όλο τον κόσμο», προστίθεται.

Εξάλλου, ο λεγόμενος υφυπουργός αναφέρει πως «οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να ενθαρρυνθούν να συνεργαστούμε με τους Τουρκοκύπριους πάνω σε σημαντικά ανθρωπιστικά και τεχνολογικά θέματα, και υποστηρίζει η στάση των Ε/κ «δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του λαού τους ή της διεθνούς κοινότητας γενικότερα».

«Εμείς ως Τ/κ θέλουμε να συνεργαστούμε και να μοιραστούμε την πιο πρόσφατη τεχνολογία μας στην πολιτική αεροπορία μαζί με τους Ε/κ για να τους βοηθήσουμε να βελτιώσουν τις δραστηριότητες τους στην αεροπορία στη Μέση Ανατολή και στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς οποιοδήποτε δισταγμό. Ως εκ τούτου, θα ήθελα να καλέσω τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει τις προσπάθειές μας προς αυτό το σκοπό», ανέφερε.

Ο κ. Γελντενέρ προκάλεσε τον κ. Βος να επισκεφθεί το παράνομο αεροδρόμιο στην κατεχόμενη Τύμπου.