Επιτάχυνση των συνομιλιών ζητά ο Τούρκος ΥΠΕΞ

Στην Κύπρο πλέον δεν είναι δυνατό το status quo να συνεχίζεται με αυτό τον τρόπο, να είναι σε στασιμότητα και να έχει τη δυναμική να προκαλεί κρίση ανά πάσα στιγμή, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου στην Τραπεζούντα.

Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, ο κ. Νταβούτογλου πρόσθεσε ότι “συνεπώς, είναι επιτακτική ανάγκη να επιταχυνθούν οι συνομιλίες, να προστεθεί μια ισχυρή πολιτική βούληση και να οριστεί ένα χρονοδιάγραμμα που θα φέρει αποτέλεσμα”. Παρά τις καλές προθέσεις της τ/κ πλευράς, συνέχισε, και την τελευταία επιστολή του Τ/κ ηγέτη Ντερβις Ερογλου στον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι – μουν, η ε/κ πλευρά απέρριψε χρονοδιάγραμμα και διεθνή διάσκεψη. “Ο κ Χριστόφιας από πολύ νωρίς ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές. Το να ανακοινώνει ένας ηγέτης αυτή την περίοδο ότι δεν θα συνεχίσει το προσεχές έτος την προεδρεία προκάλεσε τα σχόλια, όπως ‘Από τώρα και στο εξής δεν έχουν κανένα νόημα οι διαπραγματεύσεις’”.

Σύμφωνα με τον Τούρκο Υπουργό, τις διαπραγματεύσεις για την ειρήνη μπορεί να τις προχωρήσει μια ισχυρή ηγεσία. Η τ/κ πλευρά, ανέφερε, ανανέωσε με επιμονή τα αιτήματα της για συνομιλίες.

“Πριν δυο ημέρες στη συνάντηση με ΕΕ εξετάσαμε επί μακρόν το Κυπριακό και εκφράσαμε τις ανησυχίες μας. Εμείς είμαστε αυτοί που υφίστανται τη μεγαλύτερη ζημιά στα πλαίσια των σχέσεων Τουρκίας- ΕΕ και ενώ στην Ανατολική Μεσόγειο από άποψη σταθερότητας επικρατεί μια εύθραυστη κατάσταση κανείς απευθυνόμενος στην ε/κ πλευρά δεν έδωσε το μήνυμα ‘Κάτσε στο τραπέζι των συνομιλιών’”, κατέληξε ο κ. Νταβούτογλου.