“Επιτακτική ανάγκη η εγγραφή του χαλουμιού”

Επιτακτική ανάγκη έχει γίνει πλέον η εγγραφή του χαλουμιού ως η κατοχυρωμένη ονομασία προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης μετά από πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου υπέρ γερμανικής εταιρείας για καταχώρηση του εμπορικού σήματος ‘χελίμ’ δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Σοφοκλής Αλετράρης.

Ο κ. Αλετράρης ο οποίος απαντούσε σε σχετική ερώτηση στα πλαίσια δημοσιογραφικής διάσκεψης για το έργο του Υπουργείου, ανέφερε ότι «όταν εμείς φωνάζαμε για να προωθηθεί ο φάκελος του χαλουμιού και να περιέχει το ‘χελίμ’ μέσα, κάποιοι έλεγαν και έγραφαν ότι ξεπουλούμε το χαλούμι στους Τούρκους».

«Να πω ότι ήταν ανοησία;», διερωτήθηκε, προσθέτοντας ότι «δεν λέω τέτοιες κουβέντες συνήθως». 

Ωστόσο, συμπλήρωσε, «φάνηκε εκ των υστέρων ότι κατάφερε μια γερμανική εταιρεία να κερδίσει μια δικαστική μάχη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και τώρα είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη να το γράψουμε το χαλούμι». 

«Αν το γράφαμε όμως πριν από δύο μήνες δεν θα είχαμε τέτοιες εξελίξεις», σημείωσε ο κ. Αλετράρης.

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο κινδυνεύουμε τώρα να χαθεί η ονομασία, ο Υπουργός είπε ότι «δεν θα έλεγα ότι κινδυνεύουμε να το χάσουμε, έχει γίνει πολύ-πολύ πιο δύσκολη η υπόθεσή μας αυτή τη στιγμή».

Ανέφερε ότι «γι αυτό φωνάζαμε και προσπαθούσαμε να συνετίσουμε το Σύνδεσμο των Τυροκόμων και πίσω τους, τους Αγελαδοτρόφους, για να μην αποσυρθεί ο φάκελος».

«Όταν λέγαμε αυτά τα πράγματα, νόμιζαν ότι υπερβάλλαμε», είπε, «να τα αποτελέσματα τώρα».

Ο κ. Αλετράρης ενημέρωσε ότι η συμβουλευτική επιτροπή έχει στείλει το πόρισμά της κοντά του, το οποίο αφού το μελετήσει θα προωθηθεί για δημοσίευση στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας. Πρόσθεσε ότι αφού αξιολογηθούν οι οποιεσδήποτε ενστάσεις ενδιαφερόμενων μερών, στη συνέχεια θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.