Επιβιώνει…χωρίς καρδιά


 

Ο Γιάκομπ Χάλικ, 37χρονος πυροσβέστης, επιβιώνει τέσσερις μήνες χωρίς καρδιά. Την θέση της δεν έχει πάρει μηχανική καρδιά αλλά δύο αντλίες χωρίς βαλβίδες για την αποφυγή θρομβώσεων, οι αντλίες αυτές στέλλουν αίμα στην αορτή και στους πνεύμονες χωρίς παλμική ροή!

Ο χειρούργος Γιαν Πιρκ, ο οποίος, διενήργησε την εγχείρηση δήλωσε «είναι η πρώτη φορά που καταφέρνει ασθενής να επιβιώσει για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να γίνει μεταμόσχευση καρδιάς».

Η περίπτωση του ασθενή σύμφωνα με τον Τσέχο καρδιοχειρουργό ήταν αρκετά περίπλοκη καθώς διαγνώστηκε με κακοήθη όγκο στη καρδιά, άρα η μεταμόσχευση έπρεπε να αποφευχθεί  για το λόγω του ότι προϋποθέτει λήψη ισχυρών φαρμάκων ούτος ώστε να καταστεί εύκολη η αποδοχή του οργάνου από τον οργανισμό, σε μια τέτοια περίπτωση οι πιθανότητες πολλαπλασιασμού των κακοηθών κυττάρων θα αυξανόταν.

Ο Χαλίκ πρέπει να ζήσει με τις αντλίες μέχρι να διασφαλιστεί το ενδεχόμενο μετάστασης για να μπορεί να υποβληθεί σε μεταμόσχευση, ο απαιτούμενος χρόνο σύμφωνα με το Ινστιτούτο Πειραματικής Ιατρικής στην Πράγα ανέρχεται στους 6-9 μήνες.

Η πρωτοποριακή αυτή εγχείρηση έγινε και σε ακόμη ένα ασθενή από τις ΗΠΑ ο οποίος όμως απεβίωσε λίγες μέρες μετά σύμφωνα με τον καρδιοχειρουργό.

Ο Χαλίκ θα πρέπει να κουβαλά μαζί του τις μπαταρίες που δίνουν ζωή στις αντλίες που αιματώνουν τον οργανισμό του οι οποίες πρέπει να επαναφορτίζονται κάθε 8 με 12 ώρες, η ποιότητα ζωής του είναι σαφώς μειωμένη σε σύγκριση με ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε  μεταμόσχευση, συμπλήρωσε ο Πίρκ. Επιπλέον, ο νεαρός άνδρας πρέπει να αποφεύγει την κολύμβηση, το τρέξιμο και ότι τον κουράζει ή τον αγχώνει.