Έξυπνη συσκευή για ανίχνευση της γρίπης

Ένα αξιόπιστο και γρήγορο τεστ ανίχνευσης της γρίπης, που θα μπορούσε να σταματήσει την εξάπλωση μιας καινούργιας γρίπης, ισχυρίζεται ότι δημιούργησε μια ομάδα ερευνητών στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα,όπως αναφέρει σε άρθρο του το vita.gr, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Brown και το Νοσοκομείο Memorial που εδράζεται στο Rhode Island δημιούργησαν ένα βιο-τσιπ, που μπορεί να ανιχνεύσει την παρουσία ιών της γρίπης μέσω του εντοπισμού μιας συγκεκριμένης αλληλουχίας RNA και στη συνέχεια μέσω της χρήσης μικροσκοπικών μαγνητών σε ένα σωλήνα που «ξεχωρίζουν» – μέσω του μαγνητισμού – την αλληλουχία RNA που αντιστοιχεί σε ιό της γρίπη από το υπόλοιπο RNA.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρόκειται για ένα αξιόπιστο και γρήγορο τεστ ανίχνευσης της γρίπης που θα μπορούσε δυνητικά να περιέχεται σε ένα κουτί πρώτων βοηθειών και να χρησιμοποιηθεί τόσο εύκολα όσο ένα iPhone.

Όπως δήλωσε ένας από τους ερευνητές πρόκειται για μια «χαμηλού κόστους συσκευή για την άμεση ανίχνευση των ιών, είτε της γρίπης, είτε του HIV, ή της φυματίωσης».

Η έγκαιρη πρόληψη μιας νέας πανδημίας γρίπης, αποτελεί το στόχο πολλών ερευνητών διεθνώς μετά την πανδημία (όπως χαρακτηρίστηκε) της νέας γρίπης Η1Ν1, που σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας οδήγησε σε 18.000 θανάτους διεθνώς.

Περισσότερες ειδήσεις στον τομέα της υγείας στο 24h.gr, επίσημος συνεργάτης της ιστοσελίδας μας.