Φορολογία στα ιπποδρομιακά στοιχήματα;

Υπό τις επιφυλάξεις του ΑΚΕΛ προωθείται η πρόταση νόμου για την παραχώρηση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης της δυνατότητας να αναθέτει τη φύλαξη χώρων.

Η πρόταση νόμου έχει να κάνει με χώρους όπως τον χώρο κράτησης Απαγορευμένων Μεταναστών στη Μενόγεια, στην Ολομέλεια, όπως διαμορφώθηκε με εισήγηση του ΔΗΚΟ για εργοδότηση από τους ιδιώτες για το σκοπό αυτό μόνο πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Υπό την αίρεση των κοινοβουλευτικών ομάδων τίθεται και η πρόταση του Πρόεδρου της Επιτροπής Νομικών Ιωνά Νικολάου για τροποποίηση του άρθρου 15 του Συντάγματος ώστε να καταστεί συνταγματικός και εφαρμόσιμος ο έλεγχος πόθεν έσχες των κρατικών και πολιτειακών αξιωματούχων.

Σε δηλώσεις μετά τη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Νομικών της Βουλής σε ό,τι αφορά την πρόταση νόμου ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ για τη φύλαξη του χώρου κράτησης Απαγορευμένων Μεταναστών στη Μενόγεια, ο κ. Νικολάου είπε πως αποδέχθηκαν την πρόταση του ΔΗΚΟ για περίληψη πρόνοιας, η οποία επιβάλλει στις ιδιωτικές εταιρείες ασφάλειας πως για παροχή υπηρεσιών φύλαξης χώρων όπως η Μενόγεια, εργοδοτούν μόνο πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας ως βασικό και βοηθητικό προσωπικό.

Ο κ. Νικολάου διευκρίνισε πως ο περιορισμός σε εργοδότηση μόνο Κυπρίων πολιτών επιτρέπεται από το ευρωπαϊκό κεκτημένο επειδή σχετίζεται με θέματα ασφάλειας του κράτους.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Νικολάου είπε πως η πρόταση όπως έχει διαμορφωθεί τελικά αποτελεί υιοθέτηση του νομοσχεδίου της Κυβέρνησης που ψηφίστηκε στον υφιστάμενο νόμο, όπως αυτό είχε κατατεθεί αρχικά και παρέχει τη διαζευκτική δυνατότητα για εργοδότηση στην υπηρεσία ασφάλειας σε κέντρα όπως η Μενόγεια είτε μελών της Αστυνομίας, είτε ανάθεση της υπηρεσίας σε ιδιωτικά γραφεία ασφάλειας.

Διευκρίνισε, επίσης, ότι επαναφέρουμε στις διατάξεις του νόμου τη διαζευκτική αυτή δυνατότητα και αφήνουμε τη διακριτική ευχέρεια στο Υπουργείο Δικαιοσύνης να κρίνει με βάση τα οικονομικά δεδομένα και τις ανάγκες του Κέντρου εάν θα αναθέσει τη φύλαξη σε μέλη της Αστυνομίας ή σε ιδιωτικό γραφείο ασφάλειας.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, αφού ανέφερε ότι η πρόταση του ΔΗΚΟ κατατέθηκε σήμερα προφορικά, επανέλαβε ότι το ΑΚΕΛ διαφωνεί με την ανάθεση της φύλαξης σε ιδιωτική εταιρεία ασφάλειας.

Ο κ. Δαμιανού διερωτήθηκε γιατί ενόσω εκκρεμεί ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών η πρόσληψη αμιγώς Κυπρίων πολιτών, των ειδικών αστυφυλάκων για φύλαξη της Μενόγιας και δεν εγκρίνεται (προϋπολογισμός για την πρόσληψη) τι εξυπηρετεί η σκοπιμότητα επιβολής στις ιδιωτικές εταιρείες αυτό που είναι αυτονόητο από το δημόσιο.

Ο κ. Δαμιανού ανέφερε ότι η πρόταση του ΔΗΚΟ θα μελετηθεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος του, υπό την επιφύλαξη η πρόνοια αυτή να αντιβαίνει του κοινοτικού κεκτημένου.

Πόθεν έσχες

Σε σχέση με την πρόταση νόμου για το πόθεν έσχες των πολιτειακών και κρατικών αξιωματούχων, ο Πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι οι κοινοβουλευτικές ομάδες ζήτησαν πίστωση χρόνου μέχρι το τέλος του μήνα για να μελετήσουν τη γραπτή πρόταση του ΔΗΣΥ που κατατέθηκε σήμερα στην Επιτροπή Νομικών για τροποποίηση του άρθρου 15 του Συντάγματος, κατά τρόπο που να επιτρέπεται ο έλεγχος πόθεν έσχες για τους αξιωματούχους που θα κριθεί αναγκαίο.

Ο κ. Νικολάου επανέλαβε πως οι δύο προηγούμενες ανεπιτυχείς προσπάθειες της Βουλής για την εφαρμογή του πόθεν έσχες, λόγω της αντίθετης άποψης του Ανωτάτου Δικαστηρίου, δεν επιτρέπουν τρίτη προσπάθεια, η οποία να μην επιφέρει το αναμενόμενο αποτέλεσμα.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών είπε πως δεν έχει κατατεθεί στην Επιτροπή άλλη πρόταση πέραν της τροποποίησης του Συντάγματος για αυτό και ζήτησαν ομόφωνη τροποποίηση του άρθρου 15 του Συντάγματος.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού ανέφερε πως συμφωνήθηκε στην Επιτροπή Νομικών χρονοδιάγραμμα για ολοκλήρωση της συζήτησης, προσθέτοντας ότι το ΑΚΕΛ επεξεργάζεται συγκεκριμένες προτάσεις και όπως συμφωνήθηκε με όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες, εντός Ιουνίου θα τεθούν ενώπιον της Επιτροπής οι προτάσεις των κομμάτων.

Σε ό,τι αφορά την πρόταση του ΔΗΣΥ για τροποποίηση του Συντάγματος, ο κ. Δαμιανού επανέλαβε την επιφύλαξη του κόμματος του για τροποποίηση του Συντάγματος πριν διεξαχθεί ο αναγκαίος διάλογος και χωρίς να έχει τεκμηριωθεί τελεσίδικα ότι ενδείκνυται να τροποποιηθεί το Σύνταγμα.

Ιπποδρομιακά στοιχήματα εκτός Κύπρου

Για την πρόταση νόμου που κατατέθηκε από το ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ για τη φορολόγηση των ιπποδρομιακών στοιχημάτων, που θα νομιμοποιεί τα ιπποδρομιακά στοιχήματα σε ιπποδρομίες του εξωτερικού με φορολόγηση, εντάσσοντας τα στα στοιχήματα της Λέσχης Ιπποδρομιών, ο κ. Νικολάου είπε πως πλην της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΑΚΕΛ που επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, τα υπόλοιπα κόμματα συμφώνησαν να νομιμοποιηθούν τα στοιχήματα σε ιπποδρομίες του εξωτερικού με επιβολή της ίδιας φορολογίας που επιβάλλεται στα στοιχήματα για τις ιπποδρομίες που διεξάγονται στην Κύπρο.

Διευκρίνισε πως η φορολογία θα είναι 10% επί των καθαρών κερδών, αναφέροντας ότι το καθαρό κέρδος καθορίζεται από το ποσό που στοιχηματίζεται πλην του κέρδους που προσφέρεται στους παίκτες.

Ο κ. Δαμιανού είπε πως το ΑΚΕΛ επιφυλάχθηκε να μελετήσει τη σειρά ζητημάτων που αναφύονται από την πρόταση για διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της Λέσχης ιπποδρομιών, ώστε να καλύπτει και το διεθνές ιπποδρομιακό στοίχημα την αναγκαιότητα επιβίωσης του κλάδου και ανέφερε ότι τέθηκε στη νομική υπηρεσία προς απάντηση η ερώτημα για τη συμβατότητα του κυπριακού νομικού πλαισίου που ρυθμίζει το θέμα με το ευρωπαϊκό.

«Αφού λάβουμε υπόψη όλα τα δεδομένα και την ανάγκη επιβίωσης αυτού του κλάδου που προσφέρει εργασία σε εκατοντάδες ανθρώπων, θα τοποθετηθούμε τις αμέσως επόμενες μέρες», είπε καταλήγοντας ο κ. Δαμιανού.