«Γρήγορα κυρία Μέρκελ»

Μετά το ανάλογο δημοσίευμα του Economist και η ιταλική οικονομική εφημερίδα Il Sole 24 Ore καλεί την Άνγκελα Μέρκελ να δράσει έστω και την τελευταία στιγμή προκειμένου να διασωθεί η Ευρωζώνη. Με τίτλο «Schnell, Frau Merkel» («Γρήγορα, κυρία Μέρκελ») καλεί τη Γερμανίδα καγκελάριο να δράσει επισημαίνοντας πως… Ισπανίας πεσούσης, η Ιταλία είναι πια στο στόχαστρο των αγορών.

«Μπορεί να υποστηριχθεί (. . .) ότι υπάρχει η Ευρώπη, εάν επιτρέπει στις αγορές να επιτίθενται και να πλήττουν την μια χώρα μετά την άλλη; Η απάντηση είναι όχι», αναφέρει σε κύριο άρθρο της εφημερίδας ο Ρομπέρτο Ναπολετάνο, ο διευθυντής της, κάτω από τη φωτογραφία της Καγκελαρίου και τη φράση «γρήγορα, κυρία Μέρκελ» με κεφαλαία γράμματα. «Κυρία Μέρκελ, δεν μπορείτε να συνεχίσετε έτσι. Δεν θα πάτε μακριά εάν συνεχίσετε να αντιμετωπίζετε με αδιαφορία την οργή των Ελλήνων, να είστε απόμακρη έναντι της τραυματισμένης υπερηφάνειας των Ισπανών, των φόβων των Ιταλών, των ανησυχιών των Γάλλων», συνεχίζει ο Ναπολετάνο.

«Πρέπει να δοθεί ένα ισχυρό μήνυμα στις αγορές: Η Ευρώπη υπάρχει και δεν καταρρέει, τελεία», γράφει ο διευθυντής της εφημερίδας, η οποία ανήκει στην Confindustria.

Αυτό το «ισχυρό μήνυμα» θα πρέπει να περάσει, σύμφωνα με τον ίδιο, με μια συμφωνία η οποία «θα παρέχει ενιαία εγγυοδοσία των ευρωπαϊκών τραπεζικών καταθέσεων», «άμεση πρόσβαση των (ευρωπαϊκών) τραπεζών» στα ταμεία σταθεροποίησης της ΕΕ, και μια «ενοποίηση των ευρωπαϊκών κρατικών χρεών με (κατά χώρα) διάκριση στις επιτοκιακές επιβαρύνσεις, αλλά εξουδετερώνοντας ταυτόχρονα την δράση των κερδοσκόπων σε ό,τι αφορά τα επιτόκια (των ομολόγων) των χωρών της νότιας Ευρώπης».

Ωστόσο το Βερολίνο έχει αντιταχθεί ξεκάθαρα και στις τρεις προτάσεις.

Ακόμα και «μια ισχυρή και υγιής Γερμανία δεν θα μπορούσε να επιβιώσει ανάμεσα στα συντρίμμια των μικρών και των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών», επισήμανε ακόμα ο διευθυντής της Il Sole 24 Ore, ενώ τονίζει απευθυνόμενος στη Γερμανίδα Καγκελάριο πως «εάν εσείς και η Γερμανία σας θέλετε να διατηρήσετε πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ευρώπη, δεν έχετε καιρό να χάσετε».

Η Ιταλία βρέθηκε από την Δευτέρα εκ νέου στο στόχαστρο των αγορών, μετά την ανακοίνωση το Σάββατο του σχεδίου βοήθειας προς τον τραπεζικό τομέα της Ισπανίας. Το χρηματιστήριο του Μιλάνου κατέγραψε πτώση 2,79%, ενώ το επιτόκιο των δεκαετών κρατικών ομολόγων ξεπέρασε ξανά το ψυχολογικό όριο του 6%, πέραν του οποίου το κρατικό χρέος δεν θεωρείται βιώσιμο.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις στο 24h.gr, επίσημος συνεργάτης της ιστοσελίδας μας.