Hermes Airports: Ευελπιστεί για την κινέζικη επένδυση

 

Την ευχή και την ελπίδα ότι δεν θα προκύψει τελικά ναυάγιο με την επένδυση της κινεζικής εταιρείας Far Easter Phoenix Ltd, στο κτίριο του παλαιού αεροδρομίου της Λάρνακας εξέφρασε σήμερα η Hermes Airports αναμένοντας από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει σύντομα το τοπίο γύρω από αυτό το θέμα γιατί ο χρόνος δεν είναι απεριόριστος.

Ταυτόχρονα η Hermes ξεκαθάρισε ότι η διαδικασία προσφορών που ακολούθησε η εταιρεία δεν έχει οποιοδήποτε πρόβλημα και ήταν καθ’ όλα νομότυπη, ενώ η Hermes ποτέ δεν ζήτησε οικονομικά οφέλη για τα 50 χρόνια της εκμετάλλευσης του παλαιού αεροδρομίου αφού μετά τα 19 χρόνια ο χώρος θα ανήκει στο κράτος.

Σε δηλώσεις του ο Διευθυντής Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων της Hermes Airports Αδάμος Ασπρής ανέφερε ότι «πριν από μερικές ημέρες  πραγματοποιήθηκε μια συνάντηση στο Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων στην παρουσία όλων των εμπλεκομένων μερών όπου ανταλλάγησαν απόψεις και αποφασίστηκε το κράτος να επικοινωνήσει επίσημα με την κινεζική πλευρά, να ζητήσει κάποιες διευκρινήσεις αλλά παράλληλα και να θέσει κάποιους όρους και προϋποθέσεις προκειμένου να προχωρήσει η εξέταση αυτής της πρότασης».

Πρόσθεσε ότι «σεβόμαστε απόλυτα τις διαδικασίες του κράτους σε όλα τα επίπεδα. Ταυτόχρονα όμως οφείλουμε να αναγνωρίσουμε την αναγκαιότητα να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με την κινεζική επένδυση το συντομότερο δυνατό γιατί πολύ απλά ο χρόνος δεν είναι απεριόριστος. Θα αναμένουμε την τοποθέτηση της κυβέρνησης σχετικά με την κινεζική επένδυση το συντομότερο δυνατόν» είπε.

Ερωτηθείς κατά πόσον η Hermes έχει αμφιβολίες ότι η επένδυση του Κινέζου επενδυτή δεν πάει καλά, ο κ. Ασπρής δεν θέλησε να υπεισέλθει όπως είπε «σε εικοτολογίες. Αυτό το οποίο νομίζω είναι σημαντικό να ειπωθεί και αυτό κάνουμε είναι να τονίσουμε την αναγκαιότητα και αυτό κάνουμε, να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με την κινεζική επένδυση το συντομότερο δυνατόν».

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες στη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα αναφέρεται ότι υπάρχουν παρατυπίες όσον αφορά στην διαδικασία προσφορών που ακολούθησε η Hermes είπε ότι «θέλω να ξεκαθαρίσω πως στην διαδικασία προσφορών που ακολούθησε η Hermes Airports δεν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα. Η Hermes έχει τις διαβεβαιώσεις των νομικών της συμβούλων σύμφωνα με τις οποίες η διαδικασία προσφορών που ακολούθησε ήταν καθ’όλα νομότυπες».

Ερωτηθείς κατά πόσον ουσιαστικά η υπόθεση του Κινέζου επενδυτή οδηγείται σε ναυάγιο απάντησε πως «η ευχή και η ελπίδα μας είναι ότι δεν θα προκύψει ναυάγιο. Εάν και εφ’ όσον πληρούνται όλοι οι όροι και οι προϋποθέσεις που θέτουν όλες οι πλευρές και εάν είμαστε βέβαιοι ότι αυτή η επένδυση θα είναι προς το συμφέρον του τόπου, τότε μάλλον θα είναι καλύτερα να βιαστούμε έτσι ώστε να υλοποιηθεί και να τη δούμε σαφώς να γίνεται στη χώρα μας παρά σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, ίσως στη Μάλτα ή κάπου αλλού».

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Hermes Airports ζήτησε οικονομικά οφέλη όχι μόνο για τα 19 αλλά και για τα 50 χρόνια, ο κ. Ασπρής διευκρίνισε ότι «ποτέ η Hermes δεν ζήτησε οικονομικά οφέλη για τα 50 χρόνια. Και διερωτώμαι πως άλλωστε να κάνουμε κάτι τέτοιο τη στιγμή που μετά τα 19 χρόνια, δηλαδή μετά το 2031 ο χώρος του παλαιού αεροδρομίου Λάρνακας δεν θα ανήκει πλέον στη Hermes Airports» είπε.

Άρα, συνέχισε «δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι τέτοιο, δεν έχουμε ζητήσει οικονομικά οφέλη για τα 50 χρόνια ούτε και έχουμε την πρόθεση να πράξουμε κάτι τέτοιο».

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον υπάρχει σύγκρουση απόψεων των νομικών συμβούλων της Hermes Airports με τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, ανέφερε πως «σε μας μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει οποιαδήποτε επίσημη αμφισβήτηση της διαδικασίας που έχει ακολουθήσει η Hermes Airpors. Από κει και πέρα εμείς είμαστε ανοικτοί σε οποιαδήποτε πρόσκληση εάν υπάρχει τέτοιο ζήτημα να απαντήσουμε και να βγουν τα ανάλογα συμπεράσματα» σημείωσε.

Σε ερώτηση εάν η Hermes Airports είναι ενήμερη για τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, ο κ. Ασπρής απάντησε ότι «είμαστε ενήμεροι για τη διαδικασία που έχει ακολουθηθεί μέχρι στιγμής από το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Εργων. Εάν εγείρονται ερωτηματικά σχετικά με τη διαδικασία που ακολούθησε η Hermes Airports είμαστε στη διάθεση όλων προκειμένου να δώσουμε περισσότερες λεπτομέρειες και εξηγήσεις». 

Ο κ. Ασπρής κλήθηκε επίσης να αναφέρει γιατί από την υπογραφή της συμφωνίας με τον Κινέζο επενδυτή μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση δεν έχει ζητήσει διευκρινήσεις και δεν ζήτησε να τηρηθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις που φαίνεται να τίθενται εκ μέρους του Υπουργείου Συγκοινωνιών μετά τη τελευταία όλων των εμπλεκομένων μερών. 

Αφού παρέπεμψε για απάντηση στο ερώτημα στο αρμόδιο Υπουργείο, ο κ. Ασπρής είπε ότι «θα πρέπει να είμαστε δίκαιοι. Οφείλω να αναγνωρίσω ότι γίνεται προσπάθεια και σκληρή δουλειά από πλευράς του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων. Αυτό όμως το οποίο έχουμε πει και επαναλαμβάνουμε είναι ότι θα πρέπει να αναγνωρίζουμε και να είμαστε ρεαλιστές για το γεγονός ότι ο χρόνος δεν είναι απεριόριστος» κατέληξε.