Οι αποφάσεις του Συμβουλίου Κορυφής

3efimeridesteleia

 

Προβάλλονται επίσης η συνάντηση Χριστόφια-Μέρκελ στις Βρυξέλλες, οι διεργασίες για την ΑΤΑ και το νέο σχέδιο που τέθηκε ενώπιον των συνδικαλιστικών οργανώσεων, η απόφαση του Ανωτάτου για την ασυλία του Προέδρου της Δημοκρατίας και οι συστάσεις της ΡΑΕΚ για τις χρεώσεις της ΑΗΚ.

«Αποφάσεις ελπίδας» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της «Αλήθειας» που γράφει ότι στις Βρυξέλλες αποφασίστηκαν οι απευθείας τραπεζικές διασώσεις χωρίς εμπλοκή των κρατών μελών, αναπτυξιακό πακέτο 120 δις ενώ αναφορά γίνεται και στο πώς οι αποφάσεις αυτές επηρεάζουν την χώρα μας.

Σε άλλο θέμα στο πρωτοσέλιδό της η «Α» αποκαλύπτει σημείωμα του ΥΠΟΙΚ για τις συστάσεις της Κομισιόν και γράφει ότι ενώ αρχικά ο Πρόεδρος και το ΑΚΕΛ αρνούνταν να αποδεχτούν ότι οι συστάσεις της Κομισιόν πρέπει να υλοποιηθούν, σήμερα ο Πρόεδρος, όπως γράφει, είναι ένθερμος υποστηρικτής.

Επίσης η εφημερίδα προβάλλει στο πρωτοσέλιδό της τις δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη για αξιόπιστη διαπραγματευτική ομάδα ενόψει της καθόδου της Τρόϊκας στη Λευκωσία.

Η «Σημερινή» στεγάζει το πρωτοσέλιδό της υπό τον τίτλο « Γέννησαν αισιοδοξία οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής». Το δημοσίευμα γράφει ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έλαβε απόφαση-σταθμό η οποία γεννά ελπίδες για ανάκαμψη και ότι ύστερα από πιέσεις η Γερμανία συναίνεσε τελικά ώστε οι ευρωπαϊκές τράπεζες που αντιμετωπίζουν προβλήματα να απευθύνονται για ενίσχυση των κεφαλαίων τους κατευθείαν στον μηχανισμό στήριξης.

Αλλού η «Σ» προβάλλει τις αλλαγές που συζητούνται για την ΑΤΑ και γράφει ότι έγιναν βολιδοσκοπήσεις προς τους συνδικαλιστές που αφορούν σκέψεις που γίνονται μεταξύ άλλων για καταβολή της ΑΤΑ μια φορά το χρόνο αντί κάθε εξάμηνο.

Επίσης η εφημερίδα προβάλλει την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που απέρριψε τις αιτήσεις συγγενών των θυμάτων του Μαρί για άρση της ασυλίας του Προέδρου Χριστόφια.

Το πρώτο δημοσίευμα του «Φιλελευθέρου» έχει τίτλο «Μια φορά τον χρόνο η ΑΤΑ» και γράφει ότι στη σκιά του Μνημονίου η Κυβέρνηση παρέδωσε φόρμουλα με μεγάλες αλλαγές με κύρια πρόνοια τον υπολογισμό της ΑΤΑ μια φορά το χρόνο αντί κάθε εξάμηνο όπως ισχύει τώρα και για κλιμάκωση αναλόγως απολαβών όπως γίνεται και με το φόρο εισοδήματος. Ο «Φ» γράφει ότι η νέα φόρμουλα αντιμετωπίζεται θετικά από το συνδικαλιστικό κίνημα.

Σε άλλο θέμα πρωτοσέλιδα ο «Φ» γράφει ότι λόγω αδυναμιών στους κρατικούς σχεδιασμούς, οι φορολογούμενοι καλούνται να καταβάλλουν εκατομμύρια ευρώ  για απαλλοτριώσεις οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις είναι αχρείαστες όπως προκύπτει και από την περίπτωση της δημιουργίας του Τεχνολογικού Πάρκου.

Επίσης στον «Φ» προβάλλεται η συνάντηση Χριστόφια-Μέρκελ στις Βρυξέλλες και η ενόχληση της Γερμανίδας Καγκελαρίου για την στάση της Άγκυρας ενόψει Κυπριακής Προεδρίας.

Υπό τον τίτλο «Ο,τι χρειαστείτε από το Βερολίνο…» η «Χαραυγή» αναφέρεται στη συνάντηση Χριστόφια-Μέρκελ και τη θέση της Γερμανίδας Καγκελαρίου ότι το Βερολίνο θα σταθεί δίπλα στην Κυπριακή Προεδρία και θα βοηθήσει σε ό,τι χρειαστεί.

Αλλού η «Χ» αναφέρεται στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου χθες για την άρση της ασυλία του Προέδρου της Δημοκρατίας. Γράφει ότι το δικαστήριο έκρινε αβάσιμες και απορριπτέες τις αιτήσεις συγγενών των θυμάτων στο Μαρί που ζητούσαν την άδεια από το Ανώτατο για έναρξη διαδικασίας προς ερμηνεία των φράσεων ‘αδίκημα ατιμωτικό’ και ‘αδίκημα ηθικής αισχρότητας’.

Επίσης πρωτοσέλιδα η εφημερίδα κάνει αναφορά στις δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ για την έναρξη της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ ότι αυτή ενισχύει το  κύρος και την οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail” έχει τίτλο « Ελαστικό το ταμείο διάσωσης» και αναφέρεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Κορυφής για αντιμετώπιση της κρίσης στις χώρες της Ευρωζώνης. Αναφορά γίνεται και στις δηλώσεις του Προέδρου Χριστόφια για τα οφέλη που θα έχει η Κύπρος με βάση τις αποφάσεις των ευρωπαίων ηγετών.

Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι ενδεχομένως να προσφύγει στο δικαστήριο πατέρας ο οποίος συνελήφθη από την αστυνομία ενώ ετοιμαζόταν να επιβιβαστεί σε πτήση προς Ιταλία κατόπιν ισχυρισμών της συζύγου του ότι απήγαγε την κόρη τους.

Επίσης η εφημερίδα στην πρώτη της σελίδα αναφέρεται σε συμβολική ορκωμοσία του νέου Προέδρου της Αιγύπτου ενώπιον χιλιάδων υποστηρικτών του στην πλατεία Ταχρίρ του Καϊρου.