Η αίτηση της Κύπρου στον Μηχανισμό Στήριξης

3efimeridesteleia

 

«Η Κύπρος στα γρανάζια του μηχανισμού» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της «Αλήθειας» που γράφει ότι το Υπουργικό συνεδρίασε χθες και έκρινε ότι είναι κατάλληλη η στιγμή για υποβολή αίτησης ένταξης. Όπως γράφει η «Α» οι εκτιμήσεις είναι ότι η Κύπρος θα χρειαστεί βοήθεια έως και δέκα δις ευρώ. Σε άλλο θέμα η «Α» αναφέρεται στις επαφές Συλικιώτη και Σαρρή στο Πεκίνο και γράφει ότι επέστρεψαν με πολλές υποσχέσεις και ότι η Κύπρος ζήτησε 8 δις , εκ των οποίων τα 6 ως διακρατικό δάνειο και τα 2 για την ανακεφαλαιοποίηση της Λαϊκής Τράπεζας. Επίσης η εφημερίδα κάνει αναφορά στις επαφές Αναστασιάδη με τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ στο Βερολίνο.

Η «Σημερινή» στεγάζει το πρωτοσέλιδό της υπό τον τίτλο «Στα χέρια της Τρόικας» και αναφέρει ότι σήμερα θα συγκληθεί τηλεδιάσκεψη για να συζητηθεί η αίτηση της Κύπρου και οι όροι για την παραχώρηση της βοήθειας. Σύμφωνα με την «Σ» αναμένονται αυστηρές περικοπές στο κρατικό μισθολόγιο ενώ ήπιες θα είναι οι Βρυξέλλες σε σχέση με την επιβολή φορολογιών για να μην επηρεαστεί η ανάπτυξη. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρεται στο πενταπλό φονικό στην Αγία Νάπα και γράφει ότι οι έρευνες είναι στο σκοτάδι και ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει το κίνητρο των δραστών. Επίσης αλλού αναφέρει ότι αποδείχθηκε υπόθεση εναντίον των κατηγορουμένων για την δολοφονία του Αντη Χατζηκωστή.

Ο «Φιλελεύθερος» έχει πρωτοσέλιδο τίτλο «Φουλ πακέτο με μνημόνιο» και γράφει ότι τα ποσά της βοήθειας ενδέχεται να ξεπεράσουν τα 6 δις και δεν θα αφορούν μόνο την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αλλά τα δημόσια οικονομικά. Γράφει ακόμη ότι το ρωσικό δάνειο φαίνεται να ναυαγεί και ότι ούτε εφικτός θεωρείται ο δανεισμός από την Κίνα. Σε άλλο θέμα ο «Φ» αναφέρεται ότι αλλοδαπός ανήλικος καταδικάστηκε σε 18μηνη φυλάκιση χωρίς να εκπροσωπηθεί από δικηγόρο και ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης παραπέμπει για το θέμα στις υπηρεσίες κοινωνικής ευημερίας. Αλλού, η εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις του εργοδότη των πέντε δολοφονημένων στο φονικό της Αγίας Νάπας ο οποίος αναφέρει ότι ο ίδιος ήταν ο στόχος.

«Ιστορική απόφαση» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της «Χαραυγής» που αναφέρεται σε δήλωση του Προέδρου Χριστόφια για απόφαση του Υπουργικού με βάση την οποία αποκαθίσταται  το όνομα και η μνήμη των αριστερών που δολοφονήθηκαν για τα πολιτικά τους φρονήματα την περίοδο ’55-’59. Η δήλωση έγινε σε πολιτικό μνημόσυνο των δολοφονηθέντων στη Λάρνακα. Αλλού, η «Χ» αναφέρεται στην αίτηση για ένταξη στο Μηχανισμό στήριξης και γράφει ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για διακρατικό δάνειο. Επίσης, η εφημερίδα αναφέρεται σε εκδήλωση που διοργανώθηκε χθες και στην οποία δόθηκαν τα πρώτα βραβεία στην μνήμη του Κύπριου αγωνιστή, δάσκαλου, ηθοποιού και διερμηνέα Γιουτζέλ Κιοσέογλου.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» έχει πρωτοσέλιδο τίτλο «Επίσημη αίτηση για ευρωπαϊκή βοήθεια» και γράφει ότι η αίτηση για ένταξη στο Μηχανισμό γίνεται τόσο για τα δημόσια οικονομικά όσο και για τις τράπεζες και ότι, σύμφωνα με δηλώσεις του ΥΠΟΙΚ, το ακριβές ποσό θα διαφανεί τις επόμενες εβδομάδες ύστερα από διαβουλεύσεις. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρεται στην μαζική τέλεση πολιτικών γάμων χθες στη Λάρνακα, όπου περίπου 100 ζευγάρια Ισραηλινών και Ρώσων τέλεσαν τους γάμους τους στο μεσαιωνικό κάστρο. Επίσης, πρωτοσέλιδη αναφορά γίνεται στην σπάνια χελώνα, την τελευταία του είδους της, που πέθανε χθες στα νησιά Γκαλαπάγκος.