Η εβδομάδα της Κύπρου στο Στρασβούργο

 

Η Κύπρος αναλαμβάνει την Προεδρία της ΕΕ

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Δημήτρης Χριστόφιας, θα παρουσιάσει στο Στρασβούργο την Τετάρτη, 4 Ιουλίου, στις 9 το πρωί (ώρα Γαλλίας) το πρόγραμμα και τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας που φέρει το σύνθημα “Προς μία καλύτερη Ευρώπη”, ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση με τους ευρωβουλευτές. Η Δανή πρωθυπουργός Helle Thorning-Schmidt θα προβεί σε απολογισμό της απερχόμενης Δανικής Προεδρίας την Τρίτη το πρωί.

ACTA: Η οριστική ετυμηγορία από την ολομέλεια του ΕΚ

Η εμπορική συμφωνία για την καταπολέμηση της παραποίησης (ACTA) φθάνει στο πιο κρίσιμο στάδιο, καθώς η ολομέλεια του ΕΚ θα κληθεί με την ψήφο της την Τετάρτη, 4 Ιουλίου, να αποφασίσει εάν θα δώσει το πράσινο φως ή όχι για την εφαρμογή της. Εάν το Κοινοβούλιο πει “όχι”, τότε η ACTA δεν θα εφαρμοστεί στην ΕΕ.

Ευρωπαϊκό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας με ενιαία ισχύ

Η ΕΕ θα μπορεί επιτέλους να εφαρμόσει ένα ενιαίο σύστημα προστασίας των ευρεσιτεχνιών, μετά από 30 χρόνια προσπαθειών, εφόσον το ΕΚ εγκρίνει την Τετάρτη, 4 Ιουλίου, την άτυπη συμφωνία που επετεύχθη με το Συμβούλιου το Δεκέμβριο του 2011. Το νέο σύστημα θα είναι πολύ φθηνότερο και ευκολότερο στην εφαρμογή του, και ως εκ τούτου, θα είναι και πιο ανταγωνιστικό. Το ΕΚ συνεισέφερε σημαντικά στην προσαρμογή του νέου συστήματος στις ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

eCall: Η υποχρεωτική εφαρμογή του συστήματος στα αυτοκίνητα θα σώσει ζωές

Μέχρι το 2015 όλα τα νέα αυτοκίνητα θα πρέπει να εφοδιαστούν με το σύστημα eCall, με το οποίο οι ομάδες διάσωσης θα μπορούν να ειδοποιούνται αυτόματα σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος μέσω της πανευρωπαϊκής υπηρεσίας κλήσεων έκτακτης ανάγκης 112, υποστηρίζουν οι ευρωβουλευτές με το σχέδιο ψηφίσματος που θα θέσουν προς ψήφιση την Τρίτη. Το σύστημα αυτό θα επιταχύνει την άφιξη των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, σώζοντας έτσι πολλές ζωές και μειώνοντας τους τραυματισμούς.

Σένγκεν: Συζήτηση για τους παράνομους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα

Την Τετάρτη, 4 Ιουλίου, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με εκπροσώπους του Συμβουλίου και της Επιτροπής αναφορικά με τις ανησυχίες που έχουν εκφραστεί για την επαναφορά των συνοριακών ελέγχων μεταξύ των χωρών της ζώνης Σένγκεν.