Η Γερμανία στο μονοπάτι της… κρίσης

Παρά την κρίση χρέους που ταλανίζει την Ευρωζώνη,  η Γερμανική οικονομία έδειξε ιδιαίτερα ανθεκτική κόντρα στο γεγονός ότι όλα τα νούμερα για τις παγκόσμιες  εξαγωγικές αγορές βρίσκονταν σε πτωτική τάση.

Παρόλα αυτά, η Γερμανική οικονομία δείχνει πλέον να επηρεάζεται σταδιακά από την οικονομική κρίση.

Η τελευταία έκθεση της Flash PMI Markit, δεν είναι αρκετά αισιόδοξη, επιβεβαιώνοντας με τα πορίσματα της το γεγονός.

Ο κύριος τίτλος της έκθεσης είναι: “Απότομη πτώση στο  γερμανικό ιδιωτικό τομέα παραγωγής για τρία χρόνια. Η κρίση οδηγεί σε μηνιαία πτώση στις επιχειρηματικές προοπτικές των φορέων παροχής υπηρεσιών”.

Επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος

Συγκεκριμένα, στα χαμηλότερα επίπεδα των 2 τελευταίων ετών υποχώρησε ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία τον Ιούνιο, καθώς επιδεινώνεται η δημοσιονομική κρίση, απειλώντας το οικονομικό outlook της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης.

Ο δείκτης Ifo, υποχώρησε για δεύτερο μήνα στο 105,3 από 106,9 το Μάιο.

Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2010.

“Η επιβράδυνση κερδίζει δυναμική και επεκτείνεται στην Ευρωζώνη”, σχολίασε ο Κρις Ουίλιαμσον επικεφαλής της εταιρείας Markit που διενεργεί την έρευνα.

Ο σύνθετος δείκτης της Γερμανίας (που περιλαμβάνει την δραστηριότητα τόσο στον τομέα μεταποίησης όσο και υπηρεσιών), υποχώρησε στις 48,5 μονάδες τον Ιούνιο, από 49,3 μονάδες το Μάιο, στο χαμηλότερο επίπεδο της τριετίας, και ο επιμέρους δείκτης μεταποιητικής δραστηριότητας “βούλιαξε” στις 44,7 μονάδες από 45,2 το Μάιο, στο χαμηλότερο της τριετίας.

Συρρίκνωση του ΑΕΠ

Τα μεγέθη οδηγούν σε  οριακή συρρίκνωση του γερμανικού ΑΕΠ, αλλά και σε βέβαιη συρρίκνωση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης, καθώς το πρώτο τρίμηνο του έτους η ανάπτυξη ήταν μηδενική, και δεν καταγράφηκε συρρίκνωση, χάρη στις ισχυρές επιδόσεις της γερμανικής οικονομίας.

Οι εκθέσεις παραπέμπουν σε συρρίκνωση 0,6% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Ο δείκτης PMI για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη κατέγραψε συρρίκνωση επί πέμπτο συνεχή μήνα τον Ιούνιο, διαμορφούμενος στις 46 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2009.

Για περισσότερες διεθνείς ειδήσεις διαβάστε στο news247.gr, επίσημος συνεργάτης της ιστοσελίδας μας.