«Η Κύπρος είναι ασφαλής επενδυτικός προορισμός»

4karogian

 

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Οικονομικών Βάσο Σιαρλή επιδίωξε να έχει σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν με σκοπό να του ζητήσει να αποστείλει “μια σύντομη αλλά πολύ περιεκτική επιστολή προς τους διάφορους επενδυτές που κατά καιρούς έχουν και καταθέσεις αλλά και επενδυτικό ενδιαφέρον” στο νησί ότι “η Κύπρος ήταν, είναι και θα συνεχίσει να είναι ένας ασφαλής προορισμός για τις επενδύσεις”, παρά την υποβολή αίτησης για ένταξη στον ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.

Μιλώντας, ύστερα από συνάντηση με τον Εκτελεστικό Πρόεδρο των Κυπριακών Αερογραμμών Γιώργο Μαυρόκωστα, ο κ. Καρογιάν, αφού σημείωσε ότι δεν μπόρεσε να μιλήσει τηλεφωνικά με τον Υπουργό Οικονομικών γιατί ο κ. Σιαρλή βρισκόταν στο Υπουργικό Συμβούλιο, είπε ότι η επιστολή πρέπει να αποσταλεί “άμεσα για να καθησυχάσει ο Υπουργός Οικονομικών, η Κυβέρνηση, όλους τους επενδυτές ότι η Κύπρος ήταν, είναι και θα συνεχίσει να είναι ένας ασφαλής προορισμός για τις επενδύσεις, ότι μπορούν να εμπιστεύονται την Κύπρο και ότι έχουμε τις δυνατότητες να ξεπεράσουμε τα όποια πρόσκαιρα προβλήματα που ενδεχομένως έχουμε μπροστά μας”.   

Ανέφερε ότι κατά την άποψη του ΔΗΚΟ “υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες σήμερα από αρκετούς σε σχέση με το κατά πόσον η Κύπρος είναι ένας ασφαλής προορισμός για επενδύσεις, δεδομένου ότι έχει υποβληθεί και η αίτηση ένταξης μας στον Μηχανισμό Στήριξης”.

Ανέφερε επίσης ότι “αυτό είναι απαραίτητο, πρέπον και αποφασιστικής σημασίας και ελπίζω να γίνει εντός της ημέρας”.

Επίσης, ο κ. Καρογιάν εξέφρασε την ανάγκη “συνδιαμόρφωσης ενός εθνικού σχεδίου σωτηρίας και επανεκκίνησης της οικονομίας μας, μια εθνική στρατηγική”, προσθέτοντας ότι  “στο σημείο που βρίσκεται σήμερα η κυπριακή οικονομία και ενώ κτυπούμε την πόρτα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, έχουμε την άποψη ότι είναι η ώρα της εθνικής συνεννόησης, της συναντίληψης και της συστράτευσης”.

“Στεκόμαστε ιδιαίτερα στην ανάγκη να πάρουμε μέτρα και να σχεδιάσουμε αμέσως μια εθνική στρατηγική σωτηρίας της οικονομίας μας”, ανέφερε και πρόσθεσε ότι “σήμερα οφείλουμε να σπεύσουμε να πάρουμε εκείνα τα μέτρα που θα αποτρέψουν την επιβολή από άλλους ακόμα πιο οδυνηρών και επαχθών μέτρων”.

Δεν θα σταθούμε, συνέχισε, στο γεγονός ότι η κυβέρνηση άφησε πολύ χρόνο να διαρρεύσει χωρίς τη λήψη προληπτικών ή διορθωτικών μέτρων, ούτε στο γεγονός ότι η χθεσινή σύσκεψη του Άτυπου Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών πραγματοποιήθηκε ετεροχρονισμένα και εκ των υστέρων.

Ο κ. Καρογιάν υπενθύμισε τους τέσσερεις βασικούς άξονες των προτάσεων του ΔΗΚΟ για την οικονομία, όπως είναι η δημοσιονομική εξυγίανση μέσα από τη δραστική περικοπή των κρατικών δαπανών, ο εκσυγχρονισμός του συνταξιοδοτικού συστήματος και η στόχευση των κοινωνικών παροχών, η ώθηση της ανάπτυξης και η υλοποίηση των αλλαγών του αναπτυξιακού μας προτύπου, με έμφαση στην παραγωγή νέου πλούτου με την αξιοποίηση των φυσικών ενεργειακών μας πόρων, την προσέλκυση νέων επενδύσεων και την ανάπτυξη καινοτομιών και τεχνολογιών που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη μιας δυναμικής και αειφόρας πράσινης οικονομίας.

“Στη βάση αυτών των βασικών αξόνων, το ΔΗΚΟ είναι έτοιμο να συζητήσει και να συνδιαμορφώσει μια ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική και ένα έκτακτο σχέδιο δράσης, στη βάση της παρούσας δύσκολης συγκυρίας για την κυπριακή οικονομία. Αναμένουμε ότι ανάλογη συμπεριφορά ευθύνης θα υπάρξει από όλους”, πρόσθεσε.

Ο κ. Καρογιάν είπε ότι “όλοι χαρακτηρίζουμε το θέμα της οικονομίας εθνική υπόθεση. Όλοι κατά καιρούς έχουμε επισημάνει ότι η ευθύνη για την αντιμετώπιση των σημερινών κρίσιμων προβλημάτων της κυπριακής οικονομίας, αλλά και των υπόλοιπων προβλημάτων που έχουμε ενώπιον μας πέφτει στους ώμους όλων”, προσθέτοντας ότι “από καιρό το ΔΗΚΟ είχε τονίσει την ανάγκη για έγκαιρη λήψη αποφασιστικών, δραστικών και αποτελεσματικών μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της κυπριακής οικονομίας και την αποτροπή επιδείνωσης τους”.

“Ας καταβάλουμε όλοι μαζί μια καλά σχεδιασμένη κοινή προσπάθεια, ώστε να αποτρέψουμε περαιτέρω καθήλωση της κυπριακής οικονομίας και περαιτέρω εξασθένιση των οικονομικών αντοχών του λαού μας για να μπορούμε να ελπίζουμε ότι σύντομα θα ξαναμπορέσουμε να θέσουμε την κυπριακή οικονομία σε πορεία επανεκκίνησης και να αποκαταστήσουμε ένα ικανοποιητικό επίπεδο ευημερίας για το λαό μας”, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς κατά πόσον θα πρέπει να εξεταστεί ριζικά και το θέμα των ευθυνών των τραπεζών για την μεγάλη έκθεση τους στα ελληνικά ομόλογα, ο κ. Καρογιάν είπε ότι “όλα τα θέματα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ριζικά” και πρόσθεσε ότι είναι εξ εκείνων που λένε ότι “τα προβλήματα δεν ξεκινούν από μόνα τους”.

“Εμείς έχουμε με τρόπο αποφύγει να μπούμε στη διαδικασία επίδειξης ευθυνών γιατί αυτό έχουμε το χρόνο να το κάνουμε”, είπε, προσθέτοντας ότι “αυτό που προέχει σήμερα είναι πως θωρακίζουμε την κυπριακή οικονομία, πως αποτρέπουμε τα χειρότερα, πως αποτρέπουμε τη διολίσθηση της κυπριακής οικονομίας και πως θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τους στόχους μας με τις λιγότερες δυνατές αρνητικές επιπτώσεις”.

Ο κ. Καρογιάν είπε ότι “τα πράγματα είναι δύσκολα, κρίσιμα” και “δεν μπορεί πλέον να εφησυχάζουμε, ούτε και να εκπέμπουμε ένα αντιπαραγωγικό και ευμενή θεώρηση των πραγμάτων”, προσθέτοντας ότι “οι ξένοι μας παρακολουθούν”.

Ανέφερε ότι το ΔΗΚΟ ζήτησε κατά τη χθεσινή σύσκεψη στο Προεδρικό για την οικονομία να έχει μπροστά του “όλα τα δεδομένα/στοιχεία της κυπριακής οικονομίας γιατί θέλουμε να ξέρουμε ποιες είναι οι πραγματικές δαπάνες και πραγματικά δεδομένα για να μην υπάρξουν δεδομένα που ενδεχομένως η Τρόικα να ανακαλύψει όταν θα έρθει στην Κύπρο, για να ξέρουμε και τί είδους μέτρα πρέπει να ληφθούν και τί είδους συνέργειες πρέπει να υπάρξουν”.

Αναφέροντας ότι το ΔΗΚΟ δεν φοβάται το πολιτικό κόστος ούτε και επιδιώκει το πολιτικό και κομματικό όφελος, ο κ. Καρογιάν είπε ότι “αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να σωθεί η οικονομία του τόπου και να ξαναμπούμε σε τροχιά επανεκκίνησης της οικονομίας μας και να ανατρέψουμε τα δυσμενή δεδομένα που έχουμε μπροστά μας”.

“Ούτε η ωραιοποίηση, ούτε και η άκρατη κινδυνολογία μπορούν να είναι χρήσιμοι σύμβουλοι σε αυτή την δύσκολη καμπή. Πρέπει να ξαναδώσουμε ελπίδα και προοπτική”, είπε, προσθέτοντας ότι “αυτό δεν γίνεται με λόγια, με εύηχα συνθήματα”, αλλά “γίνεται στην πράξη και στη βάση ενός συγκεκριμένου σχεδίου εξόδου μας από αυτή την οικονομική.