“Η Κύπρος θα διατηρήσει τον εταιρικό φόρο”

 Σε εκτός κειμένου αναφορά, κατά την ομιλία του στο δείπνο του Κυπρο-Ρωσικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου, ο Υπουργός είπε ότι η χώρα καταβάλλει προσπάθειες και θα κάνει ότι μπορεί ώστε να μην αλλάξει το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς για τις εταιρίες στην Κύπρο.

Ο κ. Σιαρλή αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Ιρλανδίας, λέγοντας ότι όταν η χώρα κατέφυγε για τη στήριξη του τραπεζικού της συστήματος, δέχτηκε μεγάλες πιέσεις αναφορικά με τον εταιρικό της φόρο.

Είπε ότι τελικά οι Ιρλανδοί αντιστάθηκαν και κατάφεραν να διατηρήσουν τον φορολογικό τους συντελεστή. «Και οι Κύπριοι επίσης φοβούνται ότι ο ευνοϊκός εταιρικός φόρος του 10% μπορεί να κινδυνεύει», είπε ο κ. Σιαρλή, όμως εξέφρασε παράλληλα την πεποίθησή του ότι «ο εταιρικός φόρος δεν θα θιγεί» ακόμη και αν η Κύπρος καταφύγει στον μηχανισμό στήριξης για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού της τομέα.

«Κάνουμε ότι μπορούμε, ώστε να διασφαλίσουμε ότι αυτό το πολύτιμο πλεονέκτημα του χρηματοπιστωτικού μας τομέα μας θα διατηρηθεί», είπε ο Υπουργός.

Αναφορικά με την λήψη νέων μέτρων για την οικονομία, ο Υπουργός ανέφερε ότι υπάρχει ευαισθησία στην Κύπρο, εφόσον τα μέτρα αφορούν άτομα που έχουν ήδη κάνει θυσίες για να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα από το 6,3% το 2011 στο 2,5% που προβλέπεται για φέτος.

Ερωτηθείς τέλος από παρευρισκομένους αν η Κύπρος βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με άλλη χώρα για την εξασφάλιση διακρατικού δανείου, ο Υπουργός απάντησε θετικά.