«Η Κύπρος θα είναι μια πλήρης προεδρία»


 

Ο Δανός Υπουργός συμπλήρωσε ότι η Δανία, ως δεύτερη του τρίο προεδρίας, θα είναι στη διάθεση της Κυπριακής Προεδρίας για οτιδήποτε χρειαστεί.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους σε δημοσιογραφική διάσκεψη που ακολούθησε του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ – Τουρκίας στις Βρυξέλλες, ο κ. Βάμεν είπε ότι η Δανία και η Κύπρος χαίρουν πολύ καλών σχέσεων.

Ο Δανός Υπουργός, πλαισιούμενος από τον Επίτροπο για τη Διεύρυνση Στέφαν Φούλε και τον Τούρκο Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εγκεμέν Μπαγίς, ρωτήθηκε από Τούρκο δημοσιογράφο εάν η “ε/κ προεδρία”, όπως την αποκάλεσε θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στις οικονομικές της υποχρεώσεις που άπτονται της προεδρίας και εάν η Κύπρος ζήτησε βοήθεια από την Δανία.

Ο κ. Βάμεν τόνισε ότι η Προεδρία της Κύπρου θα είναι μια πλήρης υπό όλες τις απόψεις προεδρία και η Δανία θα συνεργάζεται με την Κυπριακή Προεδρία όπως η Κύπρος συνεργαζόταν με τη Δανική Προεδρία

«Έχω πλήρη εμπιστοσύνη στην Κυπριακή Προεδρία. Θα είναι μια κανονική και πλήρης προεδρία. Η Δανία, ως μέλος του τρίο προεδρίας, θα εργάζεται με την Κύπρο σε διάφορα θέματα. Αυτό δεν είναι νέο. Έχουμε πολύ καλές σχέσεις με την Κύπρο και μας βοηθούσαν στη διάρκεια της προεδρίας μας έτσι και εμείς θα τους βοηθούμε στη διάρκεια της δικής τους», τόνισε.

Επίσης, ανέφερε ότι σε μερικές μέρες η Δανία θα δώσει τη σκυτάλη στην Κύπρο και επανέλαβε ότι θα είναι μια κανονική και λειτουργική προεδρία.

Στην αρχική του δήλωση, ο κ. Βάμεν είπε ότι η Τουρκία είναι μια στρατηγικής σημασίας χώρα για την ΕΕ και σημαντικός εταίρος.

Αναφερόμενος στη Θετική Ατζέντα με την Τουρκία, υπογράμμισε ότι αυτή δεν αποτελεί υποκατάστατο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αλλά μια διαδικασία που θα της δώσει ώθηση και θα την συμπληρώσει.

Στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα του σεβασμού των βασικών ελευθεριών από πλευράς Τουρκίας, λέγοντας ότι σε μια δημοκρατική κοινωνία πρέπει να υπάρχει ελευθερία της έκφρασης και σεβασμός των μειονοτήτων. Πρόσθεσε ότι εξέφρασαν στον κ. Μπαγίς τις ανησυχίες τους σχετικά με τους δημοσιογράφους που τελούν υπό κράτηση στην Τουρκία.

Αναφερόμενος στη συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες στο Συμβούλιο της ΕΕ που αφορά τη σταδιακή κατάργηση της έκδοσης θεωρήσεων για Τούρκους υπηκόους που ταξιδεύουν στο εσωτερικό της ΕΕ, είπε ότι είναι ένα σημαντικό βήμα που θα έχει θετικό αντίκτυπο και στις δύο πλευρές.

Ο κ. Φούλε, στις δηλώσεις του, κάλεσε την Τουρκία θα εφαρμόσει πλήρως το Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Αγκυρας, λέγοντας ότι πράττοντας αυτό, θα δώσει ώθηση στις διαπραγματεύσεις της και θα μπορέσει εύκολα να ανοίξει κάποια κεφάλαια.

Επίσης, είπε ότι οι μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία αποτελούν πολύ σημαντικό θέμα που επηρεάζει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών και έδωσε έμφαση στην ελευθερία του λόγου που πρέπει να τυγχάνει, όπως είπε, σεβασμού σε μια δημοκρατική χώρα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του κ. Φούλε σχετικά με τη χθεσινή συμφωνία για τις θεωρήσεις και την μονογραφή Τουρκίας και ΕΕ που αφορά την επανεισδοχή παράνομων μεταναστών.

Σημειώνεται ότι στην Άγκυρα θα υποβληθεί σχέδιο δράσης που θα περιλαμβάνει σειρά από προϋποθέσεις, όπως η υποχρέωση για τις τουρκικές Αρχές να συνεργάζονται με όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, για την καλύτερη παρακολούθηση των συνόρων τους με την ΕΕ, να επανεξετάσουν την πολιτική τους των θεωρήσεων με τις τρίτες χώρες εκτός Ευρώπης και να υπογράψουν τη συμφωνία επανεισδοχής με την ΕΕ.

«Κάναμε ένα μεγάλο βήμα χθες. Το Συμβούλιο υιοθέτησε συμπεράσματα αναφέροντας για πρώτη φορά την προοπτική για ελευθεροποίηση των θεωρήσεων με την Τουρκία. Την ίδια μέρα, μονογραφήθηκε η συμφωνία για επανεισδοχή. Ελπίζουμε ότι το επόμενο βήμα θα είναι να την υπογράψουμε και να καταρτίσουμε ένα σχέδιο δράσης», είπε ο Επίτροπος.

Αναφερόμενος στη Θετική Ατζέντα, είπε ότι είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός, τονίζοντας ωστόσο ότι «σεβόμενη (η Τουρκία) τις συμβατικές της υποχρεώσεις, προς την ΕΕ, πιστεύω ότι η εφαρμογή του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου θα δώσει νέα πνοή στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και κάποια κεφάλαια θα μπορέσουν να ανοίξουν και να κλείσουν».

Ο κ. Φούλε, ερωτηθείς πότε θα καταργηθούν οι θεωρήσεις για τους  Τούρκους υπηκόους, σημείωσε ότι αυτό δεν θα γίνει σύντομα αλλά είπε χαρακτηριστικά «σταματήσαμε να μιλάμε για αυτό και αρχίσαμε να δουλεύουμε πάνω στο θέμα».

Επίσης, ήταν καθησυχαστικός, λέγοντας ότι η διαδικασία έχει μια συγκεκριμένη ατζέντα και δεν είναι ανοικτού  τέλους.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Μπαγίς χαρακτήρισε σημαντική τη Θετική Ατζέντα ΕΕ – Τουρκίας, λέγοντας ότι θα συμβάλει στην ένταξη της χώρας του στην ΕΕ.

Επίσης, χαρακτήρισε ιστορικής σημασίας τη χθεσινή συμφωνία με τους Ευρωπαίους για την παροχή διευκολύνσεων στη χορήγηση θεωρήσεων για τους Τούρκους υπηκόους.

Η υπογραφή της συμφωνίας επανεισδοχής και η κατάργηση των θεωρήσεων θα αποτελέσουν ένα θετικό βήμα τόσο για την Τουρκία όσο και για την ΕΕ, είπε.

Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα η Τουρκία να καταστεί σύντομα πλήρες μέλος της ΕΕ.