“Η Κυβέρνηση στηρίζει το έργο της ΔΕΑ”

Ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας σε επικήδειο λόγο του, στην ταφή των λειψάνων του Γρηγόρη Δημητρίου Μίτα που ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο του DNA, ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε πως «δυστυχώς, για λόγους και ενέργειες πέρα από τις αρμοδιότητες και τις δυνατότητες της Κυβέρνησης, για λόγους δευτερευούσης σημασίας, έχουν πρόσφατα δημιουργηθεί σοβαρά εμπόδια στη διαδικασία ταυτοποιήσεων. Εκείνο που πλέον έχει σημασία είναι να συνεχιστούν το γρηγορότερο και με τον ταχύτερο δυνατό ρυθμό οι ταυτοποιήσεις», πρόσθεσε.

Ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε επίσης πως η Κυβέρνηση εργάζεται ώστε η Τουρκία, με βάση και την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του 2001 στην 4η Διακρατική Προσφυγή, να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και να ανοίξει τα αρχεία του στρατού της και των υπηρεσιών της, ώστε να δοθούν πλήρεις απαντήσεις στα ερωτήματα των συγγενών των αγνοουμένων μας.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Χριστοφίδης είπε πως «η δέσμευσή μας για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, της μόνης εφικτής λύσης, που να διασφαλίζει την ενότητα του κράτους με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα, μια ιθαγένεια και με πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων, όπως αυτή καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας αποτελεί αμετάθετο στόχο».

Την ίδια ώρα, ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε πως σήμερα βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι σε διάφορους τομείς.

«Στο Κυπριακό έχουμε κερδίσει πρωτόγνωρη για τα τελευταία χρόνια στήριξη, ιδιαίτερα στο ευρωπαϊκό επίπεδο, με αποτέλεσμα η Τουρκία να αισθάνεται ουσιαστική πίεση, όπως φαίνεται και από την παγοποιημένη της ενταξιακή πορεία. Η αποφασιστική ανεύρεση υδρογονανθράκων και ο δεύτερος γύρος αδειοδότησης δημιουργούν για την Κύπρο τις σημαντικότερες προοπτικές σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο τα τελευταία 50 χρόνια και ένα δίχτυ ασφάλειας και προστασίας που νιώθει σήμερα ο κάθε Κύπριος. Ετοιμαζόμαστε να ηγηθούμε ως Κύπρος της ΕΕ στα πλαίσια της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, με μια προετοιμασία που έχει χαρακτηριστεί από τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου ως εξαιρετική», σημείωσε.

Παράλληλα, ανέφερε πως η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα προβλήματα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης με το ελάχιστο δυνατό κοινωνικό κόστος. «Με πίστη στις δυνάμεις μας ως κυπριακός λαός, με αισιοδοξία και διεκδικητικότητα μπορούμε να δημιουργήσουμε και να μεγαλουργήσουμε στα χρόνια που έρχονται. Πρέπει απαραιτήτως όμως να πιστέψουμε στις δυνάμεις και τις προοπτικές μας», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στον Γρηγόρη Δημητρίου Μίτα, ο κ. Χριστοφίδης είπε πως «αποτίουμε ύστατο φόρο τιμής και αφήνουμε λίγα λουλούδια και πολύ δάκρυ στη μνήμη ενός ακόμη αδικοχαμένου παλληκαριού, του Γρηγόρη. Τα πρόσωπα της οικογένειας και των συγγενών και φίλων είναι η σκληρότερη απόδειξη ότι οι πληγές παραμένουν ακόμα ανοικτές και αιμορραγούν», τόνισε.