«Η Κυβέρνηση στηρίζει τους οργανωμένους εθελοντές»

Έτσι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας είπε ότι για το 2012, θα επιχορηγηθούν 20 προγράμματα που λειτουργούν κάτω από την ευθύνη 17 Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με συνολικό ποσό 396.000 ευρώ.

“Συγκεκριμένα”, είπε ο Πρόεδρος σε χαιρετισμό του σήμερα το απόγευμα, στο Προεδρικό Μέγαρο όπου έγινε η τελετή επίδοσης κρατικών χορηγιών για το 2012, “το ύψος της επιχορήγησης, που θα λάβουν τα 280 προγράμματα που λειτουργούν κάτω από την ευθύνη 178 εθελοντικών οργανώσεων, θα ανέλθει σε 7.292.500 ευρώ”.

“Με τη σημερινή εκδήλωση”, πρόσθεσε, “επιχειρούμε να αναδείξουμε τον τεράστιο ρόλο που το κίνημα των εθελοντών μπορεί να διαδραματίσει στην προσπάθεια του κράτους να έρθει πιο κοντά στον πολίτη και, ταυτόχρονα, στην προσπάθεια της κοινωνίας των πολιτών να κάνει πιο ορατό τον ρόλο της στη διακυβέρνηση και στον καθορισμό πολιτικής”.

“Το οργανωμένο εθελοντικό κίνημα στη Κύπρο”, όπως ανέφερε, “αποτελεί επίσημο συνομιλητή του κράτους στα θέματα κοινωνικής πολιτικής” και, “ταυτόχρονα, το ίδιο το εθελοντικό κίνημα είναι σημαντικός φορέας υλοποίησης κοινωνικών προγραμμάτων, με παράλληλη δημιουργία θέσεων εργασίας στον τομέα των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, αποδεικνύοντας ότι το εθελοντικό κίνημα μπορεί να είναι παράγοντας οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης”.

Εκ μέρους του Προέδρου Χριστόφια δόθηκε η διαβεβαίωση ότι “η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να παρέχει κάθε δυνατή συμπαράσταση και στήριξη, έτσι ώστε όλοι μαζί να συμβάλουμε στην κοινωνική ανάπτυξη και πρόοδο της χώρας μας”.

Ο κ. Χριστόφιας δήλωσε ότι, “σε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό και σύνθετο παγκόσμιο περιβάλλον, οι κοινωνίες, που κατακτούν το μέλλον, είναι αυτές που αναγνωρίζουν, διασφαλίζουν, αξιοποιούν και επιβραβεύουν την συμμετοχή των πολιτών τους στο κοινωνικό γίγνεσθαι”.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, “στη σημερινή κοινωνία, με τους ξέφρενους και αγχωτικούς ρυθμούς ζωής, όπου όλα τείνουν να θυσιάζονται στο βωμό του οικονομικού συμφέροντος, η συμβολή στην αφύπνιση της κοινωνικής συνείδησης είναι πράγματι αξιέπαινη”.

“Η εθελοντική συμμετοχή και η ανιδιοτελής προσφορά”, πρόσθεσε, “είναι σημαντική όσο ποτέ άλλοτε. Μαθαίνει τους πολίτες να διεκδικούν τα δικαιώματά τους στη ζωή, ωθεί τις κοινωνίες να είναι πιο δίκαιες και ανεκτικές”.

“Στο πλαίσιο του εθελοντισμού”, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, “ενεργοποιούνται δυνάμεις και δραστηριότητες προς όφελος των συνανθρώπων μας και ταυτόχρονα συμβάλλουν στη γενικότερη ευημερία της κοινωνίας”.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την πεποίθηση “ότι η πολιτεία οφείλει την ύψιστη ηθική ανταμοιβή και αναγνώριση σε όλους τους ακούραστους κοινωνικούς εργάτες, που μετουσιώνουν καθημερινά σε πράξη την αγάπη και την αλληλεγγύη προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο”.

“Η σημερινή εκδήλωση”, είπε ο κ. Χριστόφιας, “αποτελεί επιβεβαίωση της άρρηκτης και εποικοδομητικής συνεργασίας ανάμεσα στο κράτος, τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τους εθελοντές, με κοινό στόχο την προστασία και ευημερία των πολιτών και ιδιαίτερα των ευάλωτων πολιτών”.

“Αποτελεί ταυτόχρονα και μια χρυσή ευκαιρία από μέρους μας”, δήλωσε ο Πρόεδρος, “να καταθέσουμε τις ευχαριστίες μας στις χιλιάδες των εθελοντών, οι οποίοι με ανιδιοτέλεια υπηρετούν τον άνθρωπο και την κοινωνία”.

“Το τεράστιο έργο που επιτελείται από το εθελοντικό κίνημα της Κύπρου στον τομέα της Κοινωνικής Πρόνοιας”, είπε ο κ. Χριστόφιας, “αντανακλάται στην πληθώρα των κοινωνικών προγραμμάτων και υπηρεσιών που απευθύνονται σε ευπαθή άτομα και ομάδες που έχουν ανάγκη στήριξης και συμπαράστασης”.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος, “τα τελευταία έτη σημειώνεται μια σημαντική ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και συνεχίζουν να υλοποιούνται σημαντικές πολιτικές που στόχο έχουν τη στήριξη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού”.

“Αυτό”, δήλωσε ο κ. Χριστόφιας, “αποκτά ιδιαίτερη σημασία, λαμβάνοντας υπ` όψη τις οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στην Κύπρο αλλά και παγκόσμια”.

“Συγκεκριμένα”, συνέχισε, “εφαρμόστηκαν πολιτικές ενίσχυσης των εισοδημάτων των συνταξιούχων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, εισήχθηκαν νέα σχέδια και πολιτικές στήριξης των ατόμων με αναπηρίες”.

“Εισήχθηκαν επίσης νέα προγράμματα στήριξης των φοιτητών με οικονομικές δυσκολίες”, πρόσθεσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, αναφέροντας ότι “ταυτόχρονα το κράτος προχώρησε είτε από μόνο του είτε σε συνεργασία με εθελοντικούς φορείς στη δημιουργία νέων δομών για παροχή φροντίδας και στήριξης σε άτομα με αναπηρίες, όπως για παράδειγμα η λειτουργία δομής για ανήλικα άτομα στο πλαίσιο της Νέας Ελεούσας και η λειτουργία ειδικής μονάδας για βρέφη με προβλήματα ακοής”.

Στη σημερινή εκδήλωση επίδοσης Κρατικών Χορηγιών, πέρα από τις χορηγίες στις Εθελοντικές Οργανώσεις, δόθηκαν και οι χορηγίες σε Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης που λειτουργούν προγράμματα κοινωνικής φροντίδας.

“Αποτελεί κεντρικό άξονα της διακυβέρνησής μας”, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, “η θέση για ενίσχυση της αυτοτέλειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η διεύρυνση των εξουσιών της, κάνοντάς την ακόμη πιο αποτελεσματική”.

“Σε αυτό το πλαίσιο”, δήλωσε ο κ. Χριστόφιας, “η εμβάθυνση της εμπλοκής των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε ζητήματα κοινωνικής πολιτικής και στην παροχή υπηρεσιών και προγραμμάτων στήριξης των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού είναι μια από τις προτεραιότητές μας”.

“Σε τοπικό επίπεδο”, πρόσθεσε, “Αρχές και εθελοντές, γνωρίζοντας από πρώτο χέρι τα προβλήματα του πληθυσμού, μπορούν άμεσα και ευέλικτα, χέρι με χέρι και σε άψογη συνεργασία, να ανταποκριθούν σε αυτά και ταυτόχρονα να κτίσουν ένα ισχυρό δίκτυο συνεργασίας μεταξύ τους και να προσφέρουν υψηλού επιπέδου κοινωνικές υπηρεσίες στην πρόνοια και κοινωνική αλληλεγγύη, διασφαλίζοντας την κοινωνική συνοχή”.