«Η Λαϊκή μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις»

 

Σε ομιλία του κατά την Ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων, ο κ. Σαρρής διαβεβαίωσε ότι “αναγνωρίζουμε πλήρως τη μεγάλη ευθύνη και την πρόκληση, να ηγηθούμε αυτής της ιδιαίτερα κρίσιμης πορείας προσαρμογής της Τράπεζας στα νέα δεδομένα που επιβάλλουν οι σημερινές δύσκολες οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα, την Κύπρο αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη”.

“Πιστεύω ειλικρινά ότι η Λαϊκή Τράπεζα μπορεί να διαχειριστεί με επιτυχία τις σημερινές προκλήσεις, κτίζοντας πάνω στις επιτυχίες της μακρόχρονης ιστορίας της και μαθαίνοντας από τα λάθη της δικαιούται να προσβλέπει με αισιοδοξία το μέλλον”, είπε, σημειώνοντας ότι οι ζημιές ρεκόρ που κατέγραψε ο όμιλος “επηρεάστηκαν καθοριστικά από τις αποφάσεις για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, σε συνδυασμό με την αυταπόδεικτα λανθασμένη επενδυτική πολιτική που ακολουθήθηκε κατά τα προηγούμενα χρόνια”.

Τόνισε πως ο Ομιλος επανατοποθετείται στρατηγικά, με την έδρα του στην Κύπρο να αποτελεί την πλατφόρμα ανάπτυξης. “Στοχεύουμε σε σταθερά αποτελέσματα από τους κύριους επιχειρηματικούς τομείς, εστίαση στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, αλλά και ανάπτυξη με βάση το ιδιαίτερα επιτυχημένο μοντέλο δραστηριοποίησης του Ομίλου στη διεθνή τραπεζική και τις διεθνείς δραστηριότητες”, συμπλήρωσε.

Ο κ. Σαρρής ανέφερε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών στις 17 Ιουνίου στην Ελλάδα διανοίγει μια προοπτική για την υλοποίηση προγράμματος που μπορεί να οδηγήσει σε σταδιακή ανάκαμψη και ανάπτυξη.

Ανέφερε ότι “αυτές τις μέρες, προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε όσο το δυνατό καλύτερα αυτές τις διαφαινόμενες θετικές προοπτικές, εντείνοντας τις προσπάθειές μας για την εξεύρεση στρατηγικών και θεσμικών επενδυτών από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Ρωσία, την Κίνα και χώρες της Μέσης Ανατολής που επιθυμούν να συμμετέχουν στην αύξηση του μετοχικού μας κεφαλαίου”, προσθέτοντας ότι παρά την όποια αβεβαιότητα για την έκβαση αυτών των προσπαθειών, η πρόσφατη απόφαση για την αναδοχή της έκδοσης των δικαιωμάτων προτίμησης της Λαϊκής Τράπεζας από την Κυπριακή Δημοκρατία είναι ιδιαίτερα υποβοηθητική για την επιτυχία της έκδοσης και θωρακίζει το μέλλον της Τράπεζας. 

Εξάλλου, απαντώντας σε ερωτήσεις των μετόχων, ο κ. Σαρρής ανέφερε ότι “ο στόχος της ανάκτησης της εμπιστοσύνης είναι αυτό που μας διακατέχει και αναγνώρισε ότι μέσα από αυτή την οικονομική κρίση, οι μέτοχοι κυρίως έχουν πάθει μια μεγάλη ζημιά και αυτό δικαιολογεί η αγανάκτηση και το θυμό”.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ανέφερε ότι ο διαχωρισμός των δραστηριοτήτων στην Ελλάδα θα επιτρέψει να επικεντρωθούν στα κυπριακά δεδομένα.

Αν ξεκαθαρίσει ο διαχωρισμός των δραστηριοτήτων στην Ελλάδα, είπε, “πιστεύω ότι θα υπάρξει εντονότερο ενδιαφέρον μαζί με τους υπάρχοντες μέτοχους εδώ, οι οποίοι θα αγοράσουν πίσω (τις μετοχές) από την Κυβέρνηση”.

Παρέμβαση έκανε και ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου, ο οποίος είπε ότι μπορεί η τράπεζα να έχει καταστραφεί όσον αφορά την κεφαλαιακή της βάση, προσθέτοντας όμως το ρίσκο των επενδυτών θα αποδώσει. “Δεν πρέπει να δείτε το μέλλον της τράπεζας σε ένα χρόνο”, είπε.

“Αποφασίσαμε ότι η Τράπεζα θα επιβιώσει. Εχουν γίνει σημαντικές αλλαγές, το ΔΣ είναι τελείως καινούργιο, γίνονται και διαρθρωτικές αλλαγές μέσα στην τράπεζα, ελπίζουμε και έχουμε την αυτοπεποίθηση ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα”, είπε ο κ. Σαρρής, απαντώντας σε ερωτήσεις, προσθέτοντας όμως ότι «η επιλογή δεν είναι να πούμε ότι πατάμε ένα κουμπί και εξαφανίζεται όλη αυτή η ιστορία. Η επιλογή είναι να διαχειριστούμε όσο το δυνατό καλύτερα αυτή την κατάσταση”.

Για τα θέματα ευθυνών, ο κ. Σαρρής είπε ότι γίνεται ανάλυση για το τι έγινε και εκεί που υπάρχουν ευθύνες είπε πως πιστεύει ότι θα αποδοθούν και θα γίνει μια πολύ ειλικρινής απεικόνιση για το τι διαδραματίστηκε.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Χρίστος Στυλιανίδης είπε ότι η Λαϊκή κατέγραψε για το 2011 ζημιά που αναλογεί στους μετόχους ύψους 2.8 δισ. ευρώ, ενώ λαμβάνοντας υπόψη και την απομείωση της υπεραξίας και άλλων άυλων περιουσιακών στοιχείων, η ζημιά που αναλογεί στους μετόχους της Τράπεζας αυξάνεται σε €3.6 δισ.  

Εξέφρασε την απολογία της Τράπεζας για τις σημαντικές επιπτώσεις στα αποτελέσματα του Ομίλου, υπογραμμίζοντας ότι “τα επίπεδα κερδοφορίας του 2011 δεν είναι ενδεικτικά των μελλοντικών δυνατοτήτων και των προοπτικών του Ομίλου Λαϊκής Τράπεζας”.

Ειδικότερα, ανέφερε ότι στα αποτελέσματα του 2011 έχει διαγραφεί το 76,4% της ονομαστικής αξίας των Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου ύψους 3,1 δισ. ευρώ που είχε ο Όμιλος στην κατοχή του, με αποτέλεσμα οι αντίστοιχες ζημιές να ανέρχονται σε 2.3 δισ. Ευρώ, ενώ ενδυναμώθηκαν οι αποθεματικές προβλέψεις ειδικά για το ελληνικό χαρτοφυλάκιο κατά 1.2 δις.  ευρώ έναντι 266 εκ. το 2010.

Ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι η Τράπεζα προχωρεί στην αναδιοργάνωση του δικτύου καταστημάτων στην Ελλάδα, προσθέτοντας ότι έχει δοθεί προειδοποίηση για συγχώνευση σε πρώτη φάση 23 καταστημάτων. Σημείωσε ότι έχουν συγχωνευθεί ήδη 13 καταστήματα.

Σημείωσε ότι στην Κύπρο έχουν ήδη γίνει μειώσεις αμοιβών σε ανώτερα διευθυντικά στελέχη, προσθέτοντας ότι “βρισκόμαστε σε διαβούλευση με την ΕΤΥΚ για περαιτέρω μειώσεις των εξόδων προσωπικού στην Κύπρο σε σχέση με απολαβές και ωφελήματα, σύμφωνα με τις πρόνοιες του Διατάγματος του Υπουργείου Οικονομικών”.

“Διοίκηση και προσωπικό, αντιλαμβανόμαστε πλήρως την ευθύνη που συνοδεύει η κίνηση αυτή της Κυπριακής Δημοκρατίας και με υπευθυνότητα, συλλογικά, δεσμευόμαστε να δουλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να κάνουμε πράξεις  τους σχεδιασμούς μας”, τόνισε καταλήγοντας ο κ. Στυλιανίδης.

Μέτοχοι ζήτησαν ενημέρωση για το θέμα των αξιογράφων, τα οποία δεν θα παίρνουν τόκους όσο η Λαϊκή θα βρίσκεται υπό κρατική στήριξη, ενώ αναφέρθηκε ότι όσα από τα αξιόγραφα ανταλλαγούν με αξιόγραφα ενισχυμένου κεφαλαίου ενδέχεται να μετατραπούν αυτόματα σε μετοχές, εφόσον τα ίδια βασικά κεφάλαια μειωθούν κάτω από το 8%.

Ενδεικτικά μέτοχος χαρακτήρισε ως “βιασμό” την αντιμετώπισή τους από την εταιρεία λέγοντας ότι έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στην τράπεζα.

Εξάλλου, η Γενική Συνέλευση ενέκρινε μεταξύ άλλων ψήφισμα όπως το εγκεκριμένο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας αυξηθεί από 2.465.000.000 ευρώ διαιρούμενο σε 24.650.000.000 συνήθεις μετοχές ονομαστικής αξίας 0,10 ευρώ έκαστη σε 2.800.000.000 ευρώ διαιρεμένο σε 28.000.000.000 συνήθεις μετοχές ονομαστικής αξίας 0,10 ευρώ έκαστη με τη δημιουργία 3.350.000.000 νέων συνήθων μετοχών ονομαστικής αξίας 0,10 ευρώ έκαστη, οι οποίες θα φέρουν τα ίδια δικαιώματα με τις υφιστάμενες μετοχές της εταιρείας.

Επίσης, η ΓΣ ενέκρινε το διορισμό τριών Συμβούλων από το 15μελές Συμβούλιο της Τράπεζας. Πρόκειται για τον Πρόεδρο του ΔΣ Μιχάλη Σαρρή, Κρις Παύλου και Πέτε Μπάλτουσεν. Από το ΔΣ αποχώρησαν οι Βασίλης Θεοχαράκης και Μάρκος Φόρος.

Υπενθυμίζεται ότι πέντε από τους Συμβούλους έχουν διοριστεί από την Κυβέρνηση. Πρόκειται τους Ανδρέα Τρόκκο, Ανδρέα Ζαχαριάδη, Σπύρο Φιλίππου, Σπύρο Επισκόπου και Μάριο Χατζηγιαννάκη, οι οποίοι δεν υπόκεινται στην έγκριση της ΓΣ.

Αναφέρθηκε ότι οι αμοιβές των μελών του ΔΣ είναι 30.000 ετησίως με επιπρόσθετη αμοιβή του Προέδρου της επιτροπής ελέγχου 20.000, με τον κ. Σαρρή να σημειώνει ότι προτείνεται η μείωση των αποδοχών των μελών κατά 15%. Αν και εγκρίθηκαν οι αποδοχές, η αναφορά αυτή δημιούργησε ένταση, με τους μετόχους να ζητούν περισσότερη περικοπή των αποδοχών των μελών του ΔΣ.