“Η τ/κ πλευρά επιθυμεί λύση”

Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, σε δηλώσεις του σε τουρκόφωνο ραδιοσταθμό του Λονδίνου, όπου βρίσκεται, ο κ. Ερογλου είπε ότι στις «νέες διαπραγματεύσεις» θα πρέπει να υπάρξει ένα χρονοδιάγραμμα και ή θα επιτευχθεί λύση ή θα ακολουθήσει η κάθε πλευρά τον δρόμο της.

Ανέφερε ακόμα ότι δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουμε με ανοικτό τέλος.

«Μπορούμε να διαπραγματευτούμε για μια περίοδο 6 μηνών, ενός έτους και να επιτευχθεί αποτέλεσμα αν όχι, να αποφασίσουμε για την παρά πέρα πορεία. Για πόσο ακόμη καιρό οι Τ/κ θα είναι τα θύματα της μη λύσης . Με υπομονή θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις και αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα θα κάνουμε τα απαιτούμενα βήματα» ανέφερε.

Ισχυρίστηκε ακόμα ότι η ΕΕ έκανε το λάθος και ενέταξε στους κόλπους της την Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ «συνεχίζει τα λάθη της» με την ανάληψη της προεδρίας από την Κυπριακή Δημοκρατία την 1η Ιουλίου.

Είπε ότι οι Ε/κ δεν έχουν ανάγκη τη λύση, αφού κατέχουν την Κυπριακή Δημοκρατία και είναι μέλη της  ΕΕ και υποστήριξε ότι η Ρωσία, Κίνα και Γαλλία υποστηρίζοντας τους Ε/κ, δεν εξυπηρετούν τη λύση.

Ανάφερε, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ότι το πάρε-δώσε είναι απαραίτητο και ότι αν υπάρχει βούληση από τους Ε/κ, η λύση είναι δυνατή εντός 15 ημερών και είπε ότι υποστηρίζει μια διζωνική-δικοινοτική λύση και όχι την όποια λύση.

Αναφερόμενος στις τουρκικές εγγυήσεις, είπε ότι είναι η κόκκινη γραμμή για τους Τ/κ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις ακροατών, ο κ. Ερογλου είπε ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής της ονομασίας του ψευδοκράτους.

Σε ερώτηση αν υπάρχει πιθανότητα αναγνώρισης του ψευδοκράτους σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας, ο κ. Ερογλου είπε ότι «η αναγνώριση δεν είναι δυνατή ενόσω συνεχίζονται οι συνομιλίες. Αν όμως αυτές τερματιστούν και ο ΓΓ τερματίσει την αποστολή των καλών του υπηρεσιών, μπορώ να πω ότι υπάρχουν χώρες που θα μας αναγνωρίσουν».