Ισπανία: Οδομαχίες μεταξύ ανθρακωρύχων και αστυνομίας(vid)

 

Με αυτοσχέδια ρουκετοβόλα όπλα και σφεντόνες οι ανθρακωρύχοι της Ισπανίας φαίνεται ότι δεν υποχωρούν και αντιδρούν στα σχέδια της κυβέρνησης Ραχόι για τις περικοπές αλλά και στη  μείωση των επιδοτήσεων του κλάδου που θα κοστίσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν και πάλι χθες στις βόρειες επαρχίες της Αστούριας, της Λάνγκρεο και της Λεόν, ενώ απεργία στον κλάδο εξαγγέλθηκε σε ακόμη 50 πόλεις όπου λειτουργούν ορυχεία.

Όπως μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, οι εργαζόμενοι έκλεισαν δρόμους με φλεγόμενα λάστιχα και εξαπέλυαν επιθέσεις με αυτοσχέδιες ρουκέτες εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων που επιχείρησαν να διαλύσουν τις συγκεντρώσεις.

Σύμφωνα με την Telegraph οι διαδηλωτές είχαν αποφασίσει να χρησιμοποιήσουν ισχυρές τακτικές αντίστασης απέναντι στη χρήση  δακρυγόνων και της βίας των αστυνομικών

”Για να κρατάμε την αστυνομία σε απόσταση χρησιμοποιούμε σωλήνες για να εκτοξεύουμε τις ρουκέτες, σφεντόνες, μηχανήματα που εκτοξεύουν μπάλες του γκολφ, ακόμη και τροποποιημένες οικιακές συσκευές που πετούν πατάτες” δήλωσε ένας ανθρακωρύχος στο Associated Press.

Στο πλευρό τους και οι καταστηματάρχες

Στο πλευρό τους οι ανθρακωρύχοι έχουν και τους καταστηματάρχες οι οποίοι αρνούνται να ανοίξουν τα καταστήματά τους σε ένδειξη συμπαράστασης.

Η ένωση ανθρακωρύχων έχει καταβάλει τεράστιες προσπάθειες ώστε ο τομέας να καταστεί αυτάρκης, αλλά οι συνεχείς περικοπές ήρθαν τη χειρότερη στιγμή

Οι χιλιάδες ανθρακωρύχοι απεργούν περισσότερες από δύο εβδομάδες καθώς η κυβέρνηση υπό την πίεση της Ε.Ε. σχεδιάζει να προχωρήσει σε περικοπή των επιδοτήσεων στον τομέα από τα 301  εκατ.ευρώ τον περασμένο χρόνο στα 111 εκατ. ευρώ φέτος, κάτι που όπως υποστηρίζουν θα κοστίσει τις θέσεις εργασίας τουλάχιστον 30.000 ανθρώπων που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τον συγκεκριμένο τομέα.

Η Ισπανία έχει περίπου 8.000 ανθρακωρυχεία, και τα συνδικάτα ετοιμάζονται να πλημμυρίσουν τους δρόμους της Μαδρίτης.

Striking Spanish miners fire homemade rockets at… από depy6

 Για περισσότερες ειδήσεις απο τον Κόσμο, διαβάστε στο news247.gr , επίσημο συνεργάτη της ιστοσελίδας μας