Ιστορική επίσκεψη βασίλισσας Ελισάβετ στην Ιρλανδία

 

Η βασίλισσα Ελισάβετ η 2η αρχίζει σήμερα (26/06) μια επίσκεψη 48 ωρών στη Βόρεια Ιρλανδία, στο πλαίσιο των εορτασμών του ιωβηλαίου της, η οποία θα της δώσει την ευκαιρία να ανταλλάξει μια ιστορική χειραψία με το πρώην ηγετικό στέλεχος του IRA, τον Μάρτιν Μακγκίνες, που σήμερα είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της επαρχίας.

Είναι η πρώτη φορά που ανακοινώνεται εκ των προτέρων μια επίσκεψη της βασίλισσας σ’ αυτή την ημιαυτόνομη,υπό βρετανική κυριαρχία περιοχή, όπου η βία διήρκεσε 30 χρόνια. Το γεγονός αποτελεί ένδειξη βελτίωσης της κατάστασης στο επίπεδο της ασφάλειας. Ωστόσο λίγες λεπτομέρειες έγιναν γνωστές για το πρόγραμμά της.

Η βασίλισσα, η οποία συνοδεύεται από το σύζυγό της, τον δούκα του Εδιμβούργου, πρόκειται αρχικά να παραστεί σε λειτουργία στην περιφέρεια του Ενισκίλεν (νότια Βόρεια Ιρλανδία), όπου το 1987 είχε πραγματοποιηθεί μια αιματηρή επίθεση. Αύριο Τετάρτη θα παραστεί σ’ ένα γκάρντεν πάρτι με 22.000 προσκεκλημένους στο μέγαρο του Στόρμοντ στο Μπέλφαστ, έδρα του κοινοβουλίου και της κυβέρνησης.

Όμως το κεντρικό γεγονός της επίσκεψής της θα είναι η συνάντησή της με τον Μάρτιν Μακγκίνες, δεύτερο στην ιεραρχία του εθνικιστικού κόμματος Σιν Φέιν και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Βόρειας Ιρλανδίας, για μια χειραψία συμβολική της αποκατάστασης της ομαλότητας στο Όλστερ. Αυτός ο 62χρονος Καθολικός ήταν ένας από τους αρχηγούς του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA) που πολέμησε τη βρετανική κυριαρχία στη Βόρεια Ιρλανδία επί 30 χρόνια, στη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκαν περισσότεροι από 3.500 άνθρωποι.

Ο Μάρτιν Μακγκίνες υπήρξε όμως επίσης ένας από τους πρωτεργάτες της διαδικασίας που οδήγησε τον IRA να καταθέσει τα όπλα και σημαντικός διαπραγματευτής της ειρηνευτικής συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής του 1998. Η συνάντηση θα πραγματοπιηθεί αύριο Τετάρτη σε ένα θέατρο του Μπέλφαστ, στη διάρκεια μιας πολιτιστικής εκδήλωσης στην οποία θα συμμετάσχει επίσης ο πρόεδρος της Ιρλανδίας Μάικλ Χίγκινς.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις στο 24h.gr, επίσημος συνεργάτης της ιστοσελίδας μας.