Τιμήθηκαν οι 6 νεκροί Πυροσβέστες του Μαρί

Ο Δήμαρχος και ο Επαρχος Λάρνακας έκαναν τα αποκαλυπτήρια μαρμάρινης τιμητικής στήλης, μπροστά από τον Πυροσβεστικό Σταθμό 1, η οποία έχει 2 μέτρα ύψος  και 1μιση μέτρο πλάτος και πάνω της αναγράφεται αφιέρωση για τους αδικοχαμένους ήρωες και τα ονόματα των Ανδρέα Παπαδόπουλου, Γιώργου Γιακουμή, Βασίλη Κρόκου, Σπύρου Τταντή, Αδάμου Αδάμου και Παναγιώτη Θεοφίλου.

Σε χαιρετισμό του, ο Σταύρος Κυπριανού Πρόεδρος της Οργάνωσης Συνταξιούχων Πυροσβεστών Κύπρου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι “είναι υποχρέωση μας να τιμήσουμε αυτούς τους πυροσβέστες και μαζί τους τιμούμε και τους άλλους 7 στρατιωτικούς που έχασαν τη ζωή τους. Και οι 13 την ώρα της θυσίας τους ήταν ένστολοι. Πρώτοι τίμησαν αυτοί τη στολή και έχουμε υποχρέωση να τηρήσουμε άσβεστη τη μνήμη αυτών των ανθρώπων”.

Στο δικό του χαιρετισμό ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Λουρουτζιάτης είπε ότι “η σημερινή ημέρα είναι ημέρα τιμής και συγκίνησης. Είναι βαρύ το τίμημα που πλήρωσε η Κύπρος και βαρύ το τίμημα που πλήρωσε η Λάρνακα. Εξι πεσόντες πυροσβέστες μαζί με άλλους 7 ήρωες, με ανδρεία, θάρρος και αυτοθυσία, την 11η Ιουλίου ανταποκρίθηκαν στο καθήκον τους και έδωσαν τη ζωή τους για να προστατέψουν και άλλες ζωές”.

Ο Επαρχος Λάρνακας Χαράλαμπος Ηλιάδης, στο χαιρετισμό του, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι “η 11η Ιουλίου 2011 έχει παραμείνει χαραγμένη στη μνήμη όλων και πιο συγκεκριμένα σε εμάς που είχαμε εισέλθει στη ναυτική βάση και είχαμε δει όλη την καταστροφή και μέσα σ’ αυτή τα νεκρά κορμιά των παλληκαριών τα οποία χωρίς να σκεφτούν τους κινδύνους και πιστοί στο καθήκον, έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να αποσωβήσουν τα χειρότερα”.

Εκ μέρους των συγγενών χαιρετισμό απηύθυνε ο πατέρας του Βασίλη Κρόκου, Ανδρέας Κρόκος, ο οποίος με ραγισμένη από τη συγκίνηση φωνή και με δάκρυα στα μάτια εξέφρασε τις ευχαριστίες του για τους διοργανωτές της εκδήλωσης και σημείωσε πως “σήμερα συμπληρώνονται 11 μήνες από τη μαύρη εκείνη μέρα όπου ένα μαχαίρι καρφώθηκε για πάντα στη καρδιά μας. Ο πόνος είναι αβάσταχτος γιατί δεν μπορούμε να πιστέψουμε ακόμα πως έξι επίλεκτα μέλη της ΕΜΑΚ μαζί με άλλους επτά ήρωες της Εθνικής Φρουράς αναχώρησαν για το καθήκον τους και δεν θα ξαναγυρίσουν στα σπίτια και τις οικογένειες τους”.

Πρόσθεσε ότι “ένα μεγάλο γιατί έχουμε μέσα μας, γιατί τόσο άδικα που σαν αναμμένο κάρβουνο καίει τα σωθικά μας. Ο πόνος γίνεται ακόμα πιο αβάσταχτος κάθε 11 του μήνα από τη θύμηση εκείνου του πρωινού της κολάσεως και της καταστροφής. Εκείνο που μας παρηγορεί είναι ότι τα παιδιά μας βρίσκονται μεταξύ των αγγέλων αφού ο Πανάγαθος Θεός τους έχει ανταμείψει για τον άδικο και μαρτυρικό θάνατο τους”.

Των αποκαλυπτηρίων προηγήθηκε λαμπαδηφορία από πυροσβέστες της ΕΜΑΚ Κοφίνου, οι οποίοι με αφετηρία το κτίριο της ΑΗΚ στη Λάρνακα, πορεύθηκαν προς τον Πυροσβεστικό Σταθμό και το σημείο της εκδήλωσης, κρατώντας έξι αναμμένες δάδες.

Στη συνέχεια τελέστηκε τρισάγιο στη μνήμη και των 13 νεκρών της φονικής έκρηξης στο Μαρί από τους ιερείς των Ιερών Ναών στους οποίους έγιναν οι κηδείες των έξι νεκρών πυροσβεστών της επαρχίας Λάρνακας.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από το Δήμαρχο και Επαρχο Λάρνακας, τον Αστυνομικό Διευθυντή της πόλης, τον Υπαρχηγό της Αστυνομίας Ανδρέα Ιατρόπουλο εκ μέρους του Αρχηγού Αστυνομίας και συγγενών των θυμάτων. Στεφάνι κατέθεσε επίσης η Ελισάβετ Ιωάννου, η οποία διασώθηκε στις 27 Οκτωβρίου 2009 από τη συγκεκριμένη ομάδα πυροσβεστών που έχασαν τη ζωή τους στη φονική έκρηξη στο Μαρί, όταν το αυτοκίνητο της παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά των πλημμυρών στην Αλάμπρα.

Στην εκδήλωση παρέστησαν μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Μάρκος Τράγκολας, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λάρνακας, ο Δήμαρχος Αραδίππου, ο βουλευτής Λάρνακας του ΔΗΣΥ Τάσος Μητσόπουλος, συγγενείς των θυμάτων και πλήθος κόσμου.