Κ.Λάουκ : Ζητά αφαίρεση προεδρίας απο την Κύπρο

 

Να μην επιτραπεί στην Κυπριακή Δημοκρατία να ασκήσει την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λόγω της προσφυγής της στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης, αυτό προτείνει ο Κουρτ Λάουκ, επικεφαλής του CDU, της Γερμανίδας καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ. 

Συγκεκριμένα δήλωσε  «Δεν θα μπορέσουμε ποτέ να θεραπεύσουμε την Ευρώπη, εάν ο Πρόεδρος βρίσκεται ξαπλωμένος στην μονάδα εντατικής θεραπείας με μια ιδιαίτερα μεταδοτική ασθένεια», υπονοώντας την κατάσταση στην οποία πρόκειται να μπει το νησί μας ( μηχανισμός στήριξης).

Ενώ σκληρά και επικριτικά χαρακτηρίζει το νησί μας ως «ευρωπαϊκό παράδοξο» , όταν «ο σκύλος τίθεται επικεφαλής των αποθεμάτων λουκάνικων» . Για αυτό και ζητά να απαγορευτεί στις χώρες οι οποίες έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα οικονομικής στήριξης να ασκούν την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θέτοντας ως κριτήριο «όχι το μέγεθος, αλλά την αξιοπιστία κάθε χώρας».

Ενώ συνέχισε , κάνοντας ρητορικές ερωτήσεις, όπως «Με ποια εξουσία μπορεί η Κύπρος να δώσει αξιόπιστη ώθηση στην προσπάθεια για σταθεροποίηση» ,  «Πώς μπορεί να αναλάβει την διαχείριση κρίσης, όταν βρίσκεται η ίδια εν μέσω κρίσης;».

Ωστόσο το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας διευκρίνισε ότι η Κύπρος “κατά την διάρκεια της εξάμηνης προεδρίας της, θα έχει το καθήκον να αναλαμβάνει δράσεις προς το συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των μελών της, όπως κάθε κράτος που έχει ασκήσει την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.