Καταφθάνουν στην Αθήνα οι τροϊκανοί

Επιστρέφει στην Αθήνα το κλιμάκιο της τρόικας προκειμένου να προχωρήσει στη διενέργεια ελέγχου της κατάστασης της οικονομίας και να αποδεσμευτεί ένα δισεκατομμύριο ευρώ έως το τέλος του μήνα.

Οι κ.κ Πολ Τόμσεν από το ΔΝΤ, Κλάους Μαζούχ από την ΕΚΤ και Ματίας Μορς από την Κομισιόν θα ξεκινήσουν σειρά επαφών με το νέο οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να ενημερωθούν από πρώτο χέρι για τα στοιχεία αναφορικά με την πορεία υλοποίησης του Μνημονίου, αλλά και να πάρουν μία “γεύση” της οικονομικής πολιτικής που σχεδιάζει η ελληνική κυβέρνηση.

Ενώ αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι η τρόικα θα φτάσει στη χώρα μας τη Δευτέρα, τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπισαν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών φαίνεται ότι οδηγούν σε μετάθεση του “ραντεβού” και η τρόικα εξετάζει να αναβάλλει την άφιξη της μέχρι οι Αντώνης Σαμαράς και Βασίλης Ράπανος να λάβουν εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Οι συναντήσεις με την τρόικα θα σημάνουν και την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, οι οποίες θα “δείξουν” τις αλλαγές και τη νέα κατεύθυνση που θα λάβει το Μνημόνιο λίγο πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες στις 28 Ιουνίου.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αναθεώρησης του μνημονίου μετά την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα, ενώ στάση αναμονής έως ότου ολοκληρωθεί η επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα, πρότεινε και η Κριστιν Λαγκαρντ, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως πρέπει να γίνεται “ένα βήμα τη φορά”.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε την Παρασκευή ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τους όρους του προγράμματος διάσωσης, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει “χώρος για ελιγμούς στo στόχο μείωσης του χρέους στο 120% του ΑΕΠ”.

Στο μεταξύ και ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της καγκελαρίας Γκέοργκ Στράιτερ, ερωτηθείς αν η Καγκελάριος Μέρκελ “βλέπει” ανάγκη για δράση ή έστω για συζήτηση των αιτημάτων της Αθήνας και κάποιων Γερμανών πολιτικών για χαλάρωση των μέτρων λιτότητας που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα παρέπεμψε στην επικείμενη επίσκεψη της Τρόικας στην Αθήνα και στην έκθεση που θα συντάξει για το ελληνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

“Η Ομοσπονδιακή κυβέρνηση υποθέτει ότι πρώτα η Τρόικα θα πάει στην Ελλάδα, θα επιστρέψει και θα ετοιμάσει έκθεση. Πρώτα θα δούμε αυτό. Δεν έχει αλλάξει τίποτα, απολύτως τίποτα”, υπογράμμισε.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Γιοργκ Άσμουσεν, δήλωσε πως η έκθεση της τρόικας για την ελληνική οικονομία αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις 28 και 29 Ιουνίου.

“Θα αναλύσουμε την οικονομική κατάσταση και θα αξιολογήσουμε την πορεία υλοποίησης του συμφωνηθέντος προγράμματος. Ωστόσο, η έκθεση της τρόικας δεν αναμένεται πριν τη Σύνοδο”, δήλωσε σε συνέντευξή του στους Financial Times Deutschland.

Τα “αγκάθια” που αντιμετωπίζει το οικονομικό επιτελείο:

* Η “μαύρη τρύπα” ύψους 750 εκατομμυρίων ευρώ στα έσοδα

* Η αύξηση των οφειλών προς το Δημόσιο ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ

* Η οριστικοποίηση των περικοπών ύψους 11 δισεκατομμυρίων ευρώ

* Οι αρνητικές επιδόσεις στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων

* Η σύνταξη του νέου φορολογικού συστήματος

* Τα προβλήματα χρηματοδότησης των ασφαλιστικών Ταμείων που βρίσκονται στα όρια της κατάρρευσης

* Η εφαρμογή της περικοπής κατά 12% στα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου

* Η αλλαγή του καθορισμού του κατώτερου μισθού που θα νομοθετηθεί με τριμερή συμφωνία

Για περισσότερες Διεθνείς ειδήσεις διαβάστε στο news247.gr επίσημος συνεργάτης της ιστοσελίδας μας.