Κατεβαίνει η Τρόικα στην Κύπρο

Το Eurogroup ανέθεσε στην τρόικα να αρχίσει συζητήσεις με τις κυπριακές αρχές, στη Λευκωσία, προκειμένου να εξεταστούν οι όροι της οικονομικής στήριξης προς την Κύπρο και τις πτυχές του οικονομικού προγράμματος που θα εκπονηθεί.

Το πιο πάνω δήλωσε σήμερα (26/06) ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής συμμερίζεται πλήρως τις απόψεις του επικεφαλής της Ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σχετικά με το αίτημα που υπέβαλε η Κύπρος.

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφωνεί απόλυτα και προσυπογράφει τη χθεσινοβραδινή δήλωση του Προέδρου του Eurogroup σχετικά με το αίτημα της Κύπρου για χρηματοδοτική στήριξη, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Αντιπροέδρου για το ευρώ Ολι Ρεν, ο οποίος έδωσε διευκρινήσεις σχετικά με τη διαδικασία που θα ακολουθεί το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, μετά την εντολή που δόθηκε στην Κομισιόν και την ΕΚΤ, θα μεταβεί στη Λευκωσία κλιμάκιο προκειμένου να συζητήσει με τις κυπριακές Αρχές για το πρόγραμμα και τους όρους της στήριξης.

Η αίτηση έφτασε χθες (25/06) το απόγευμα, τώρα ξεκινάει η διαδικασία σε επίπεδο Eurogroup, τόνισε ο εκπρόσωπος, ο οποίος άφησε ανοικτό το θέμα πραγματοποίησης τηλεδιάσκεψης των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης πριν από την προγραμματισμένη σύνοδο του Εurogroup στις 9 Ιουλίου.

Σε ερώτηση σχετικά με τους όρους της στήριξης και το ρόλο του ΔΝΤ, ο εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από το ακριβές αίτημα των κυπριακών Αρχών. 

Εάν υπάρξει συνολική στήριξη, δηλαδή στο χρηματοπιστωτικό και στο δημοσιονομικό τομέα, τότε πάμε για ένα πλήρες πρόγραμμα με ενεργό συμμετοχή του ΔΝΤ, όπως έγινε στις περιπτώσεις της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, ανέφερε ο εκπρόσωπος, (δηλαδή ένα πρόγραμμα στο οποίο θα συμμετέχουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο), προσθέτοντας ότι όλα αυτά θα καθοριστούν από το Eurogroup με βάση το τι θα ζητήσει η Κύπρος.

Στην περίπτωση που η στήριξη αφορά μόνο το χρηματοπιστωτικό τομέα, τότε θα ισχύσει αυτό που έγινε με την Ισπανία, δηλαδή οι όροι θα περιορίζονται στην εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού τομέα, αλλά παράλληλα θα παρακολουθείται στενά και η τήρηση του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης, στο πλαίσιο της διαδικασίας περί υπερβολικού ελλείμματος. Υπενθυμίζεται ότι στην Ισπανία δεν υποβλήθηκαν πρόσθετοι όροι στο δημοσιονομικό τομέα, ωστόσο η επίτευξη των στόχων θα συνδέεται με την εκταμίευση των δόσεων της στήριξης.

Καταλήγοντας ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι δεν γνωρίζει τι θα ζητήσει ακριβώς η Λευκωσία, θα πρέπει να περιμένουμε τους ίδιους τους Κύπριους να μας πουν,  προσθέτοντας ωστόσο ότι τα προβλήματα της κυπριακής οικονομίας είναι πολλαπλά και καταγράφονται στις συστάσεις που εξέδωσε η Κομισιόν στις 30 Μαϊου για όλα τα κράτη μέλη, οι οποίες εγκρίθηκαν από το Συμβούλιο ECO-FIN.