Κοινή αντίληψη για συμφωνία επί του ΠΔΠ

 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είπε ότι προς επίτευξη του στόχου αυτού, η Κυπριακή Προεδρία θα αρχίσει αμέσως εντατική εργασία για το θέμα του Πολυετές Δημοσιονομικού Πλαισίου συμφωνηθεί μέχρι το τέλος της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ με βάση το διαπραγματευτικό πλαίσιο (negotiating box) που έχει διαμορφωθεί από τη Δανική Προεδρία.

Εξάλλου, ανέφερε ότι στην πρωινή Σύνοδο του Συμβουλίου παρουσίασε τις κύριες προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Ακόμα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι στο περιθώριο του Συμβουλίου είχε συνάντηση με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, η οποία ζήτησε να ενημερωθεί για την προετοιμασία της Κυπριακής Προεδρίας, καθώς και για την κατάσταση στο Κυπριακό, τις απειλές της Τουρκίας και εν γένει τη στάση της Άγκυρας.

 

«Πρέπει να πω ότι η θέση της κ. Μέρκελ  έναντι μας και έναντι της ενημέρωσης που της κάναμε ήταν πάρα πολύ θετική», τόνισε. 

Αναφερόμενος στο διήμερο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, είπε ότι ασχολήθηκε κυρίως με το ζήτημα της αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης. 

Συγκεκριμένα, ενέκρινε το «Σύμφωνο για την ανάπτυξη και την απασχόληση», που είναι βασικό στοιχείο για την υλοποίηση της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020», το οποίο συμπεριλαμβάνει την κοινωνική συνοχή, ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία στις προσπάθειες για την αποτελεσματική έξοδο από την κρίση. 

Επιπρόσθετα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι το Συμβούλιο ανασκόπησε την πορεία των προετοιμασιών για συζήτηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, με στόχο την κατάληξη σε συμφωνία μέχρι το τέλος του 2012, κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας.

«Αυτό δείχνει ότι η Κυπριακή Προεδρία έχει πολλή και δύσκολη δουλειά να κάνει για να υπάρξει κατάληξη μέχρι το τέλος του 2012», επισήμανε ο Πρόεδρος Χριστόφιας. 

Παράλληλα, ανέφερε ότι το Συμβούλιο ασχολήθηκε με τη βελτίωση της διακυβέρνησης της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.

Σημείωσε περαιτέρω ότι χθες συμφωνήθηκε η δημιουργία ενός ενιαίου εποπτικού μηχανισμού μέχρι τα τέλη του 2012, που θα επιτρέπει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών απευθείας μέσω των ταμείων στήριξης.

Συμφωνήθηκε, επίσης, είπε, όπως μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας παρέχεται η δυνατότητα όπως οι τράπεζες δανείζονται απ’ ευθείας για την ανακεφαλαιοποίησή τους χωρίς να αυξάνεται το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας.  

Χαρακτήρισε ακόμη ως σημαντικότατη εξέλιξη την ταχεία σύναψη μνημονίου συμφωνίας που συνδέει την παροχή οικονομικής στήριξης προς την Ισπανία για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού της τομέα, αφού, όπως είπε, δημιουργεί προοπτικές για ανάλογο χειρισμό σε παρόμοιες περιπτώσεις.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Χριστόφια, ιδιαιτέρως σημαντική για την Κυπριακή Προεδρία είναι η κοινή αντίληψη των ηγετών των κρατών μελών για την ανάγκη όπως το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο συμφωνηθεί μέχρι το τέλος της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.  Προς επίτευξη του στόχου αυτού, η Κυπριακή Προεδρία άρχισε ήδη εντατική εργασία για το θέμα με βάση το διαπραγματευτικό πλαίσιο (negotiating box) που έχει διαμορφωθεί από τη Δανική Προεδρία.

Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε, θα διεξαχθούν εντατικές διμερείς διαπραγματεύσεις με όλα τα κράτη μέλη, με σεβασμό στην Κοινοτική Μέθοδο, και τα αποτελέσματα των εν λόγω διαβουλεύσεων θα απασχολήσουν το Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στις 30 Αυγούστου στη Λευκωσία. 

Την ίδια στιγμή, η Κυπριακή Προεδρία θα συνεργαστεί στενά με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον Πρόεδρο της Επιτροπής, και θα βρίσκεται σε στενή διαβούλευση και συνεργασία με τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, πρόσθεσε.

Υπενθύμισε ακόμη ότι χθες έγινε μια σχετική σύσκεψη με τη συμμετοχή της απερχόμενης Δανικής Προεδρίας, της επερχόμενης Κυπριακής Προεδρίας και των Προέδρων των τριών οργάνων, όπου εξετάστηκε η κατάσταση του φακέλου για το ΠΔΠ που προετοιμάστηκε από τη Δανική Προεδρία και τέθηκαν και οι βάσεις για την περαιτέρω συνεννόηση και συναντίληψη σε σχέση με τις κυπριακές προσπάθειες με στόχο να επέλθει συμφωνία μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

«Πρωτίστως, θα πρέπει να συμφωνήσουμε ότι το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο αποτελεί το κατεξοχήν εργαλείο που έχουμε στη διάθεσή μας για να δώσουμε ξανά ώθηση στην ανάπτυξη στην Ευρώπη», τόνισε ο Πρόεδρος. 

Στην πρωινή Σύνοδο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας παρουσίασε τις κύριες προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου. 

Επανέλαβε ότι η Κυπριακή Προεδρία θα εργαστεί με στόχο Μια Καλύτερη Ευρώπη, μια Ένωση πιο αποτελεσματική και αλληλέγγυα, που να σημαίνει περισσότερα για τους πολίτες της και για τον κόσμο.

«Μια πιο αποτελεσματική Ένωση, που θα συνεισφέρει στην αειφόρο ανάπτυξη, στην κοινωνική συνοχή και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, μέσω πιο αποδοτικών και ολοκληρωμένων προσεγγίσεων. Μια Ένωση που να εργάζεται στη βάση της αρχής της αλληλεγγύης για ένα καλύτερο μέλλον», σημείωσε. 

Ερωτηθείς εάν οι εξελίξεις στο θέμα των τραπεζών μπορούν να αποβούν προς όφελος και της Κύπρου, ανέφερε ότι έχουν ανοίξει οι δρόμοι για να επωφεληθεί και η Κύπρος, εφόσον δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις.

Εξήγησε ότι ο μηχανισμός πρέπει ακόμη να δημιουργηθεί, θα χρειαστούν μερικοί μήνες και επίσης θα στηθεί και ο Μηχανισμός της Εποπτείας Τραπεζών από πλευράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Υπάρχουν οι δυνατότητες και ανοίγονται κάποια παράθυρα», είπε.

Ερωτηθείς ποιες από τις επτά συστάσεις για την Κύπρο που δημοσιοποίησε η Κομισιόν το Μάη, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, εκκρεμούν, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι δεν εκκρεμούν.

«Είτε έχουν υλοποιηθεί ή είναι τροχοδρομημένες προς υλοποίηση. Εκείνο που απομένει να διευκρινιστεί – και έχει αναλάβει ο Διοικητής της ΚΤ να διευκρινίσει και να χειριστεί -είναι το θέμα της εποπτείας του Συνεργατισμού», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας πρόσθεσε ότι δεν ζητά η ΕΕ να μετακινηθεί η εποπτεία του Συνεργατισμού αλλά χρειάζεται μια επεξήγηση ότι υπάρχει μηχανισμός εποπτείας του Συνεργατισμού, αυτούσιος, που είναι ανεξάρτητος και προβαίνει σε αυτή την εποπτεία.

Όπως είπε, χρειάζεται να γίνει μια ανάλυση, το θέμα έχει αναλάβει ο Διοικητής της ΚΤ και εξέφρασε βεβαιότητα ότι ο κ. Δημητριάδης θα κάνει τη δουλειά του πάρα πολύ καλά.

Σε ό,τι αφορά την ΑΤΑ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι «είμαστε πειστικότατοι διότι η Υπουργός Εργασίας βρίσκεται σε διάλογο με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τις οργανώσεις των εργοδοτών και από κοινού και ξεχωριστά με τον ΥΠΟΙΚ και βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο θα έλεγα».