«Κλείδωσε» ο Μηχανισμός

Η ανακοίνωση του Προεδρικού:

H Κυπριακή Δημοκρατία έχει σήμερα (25/6) ενημερώσει τις αρμόδιες Ευρωπαϊκές Αρχές για την απόφασή της να υποβάλει αίτηση προς τις χώρες μέλη της ζώνης του ευρώ για οικονομική στήριξη από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας/Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΤΧΣ/ΕΜΣ).

Σκοπός του αιτήματος είναι ο περιορισμός των κινδύνων που αντιμετωπίζει η Κυπριακή οικονομία, ιδιαίτερα των αρνητικών επιπτώσεων που προέρχονται από τον τραπεζικό τομέα, λόγω της μεγάλης έκθεσής του στην ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του 24h.com.cy, το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας συναντήθηκε με τον Υπουργό Οικονομικών Βάσο Σαρλή και έθεσαν επί τάπητος όλα τα δεδομένα για την πορεία της κυπριακής οικονομίας.

Η αναμονή διαρκείας από Μόσχα και Πεκίνο από την μια πλευρά, και από την άλλη η χρονική πίεση που είχε η Κυβέρνηση καθώς απόμεναν μόλις τέσσερα 24ωρα μέχρι την ημερομηνία όπου θα έπρεπε να έχει βρεθεί ο τόπος για ανακεφαλαίωση της Λαϊκής τράπεζας, οδήγησαν την Κυβέρνηση στην απόφαση για το αίτημα στον Μηχανισμό Στήριξης.

Όπως έχουμε αναφέρει σε προηγούμενο ρεπορτάζ μας, ο Υπουργός Εμπορίου Νεοκλής Συλικιώτης την Παρασκευή (22/6) αναχώρησε εσπευσμένα για το Πεκίνο προκειμένου να κλείσει συμφωνία διακρατικού δανείου.  Η απάντηση από το Πεκίνο ήταν αρνητική και αυτό οδήγησε σήμερα την απόφαση για αίτηση μας στο Μηχανισμό Στήριξης.

Μέσα σε όλα αυτά βέβαια, προστέθηκε και η σημερινή υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας από τον Οίκο Fitch στην κατηγορία σκουπίδια αλλά και η αναφορά του Οίκου για ανάγκη χρηματοδότησης του τραπεζικού τομέα της τάξεως 5,6 δις ευρώ.

Αύριο ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα ενημερώσει τα κόμματα τόσο για τα δεδομένα που υπάρχουν γύρω από την αναχρηματοδότηση τόσο του χρέους όσο και της Λαϊκής Τράπεζας ενώ παράλληλα θα τους παρουσιάσει και το πακέτο μέτρων για να μπορέσει η Κύπρος να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το 3% στο τέλος του 2012.

Το 24h.com.cy παρακολουθεί λεπτό προς λεπτό τις δραματικές εξελίξεις γύρω από την πορεία της Κυπριακής Δημοκρατίας.